Numărul bolnavilor de A H1N1 e în creştere

Ministerul Sănătăţii dă asigurări că RM nu este ameninţată de epidemie şi că medicii sunt pregătiţi să facă faţă situaţieiNumărul bolnavilor de gripă sezonieră cu virusul A H1N1 e în creştere, dar situaţia este sub control. Ministerul Sănătăţii dă asigurări că Republica Moldova nu este ameninţată de o epidemie. Medicii recomandă izolarea bolnavilor şi adresarea în regim de urgenţă la medicul de familie.

În raionul Ungheni au fost înregistrate până în prezent 27 de cazuri de gripă sezonieră cu virusul A H1N1, din care şase cazuri de îmbolnăvire la copii. În nouă cazuri, pacienţii primesc tratamentul în condiţii de ambulator, iar în 18 cazuri, bolnavii au fost internaţi în secţia de boli infecţioase a Spitalului raional transformată în staţionar pentru bolnavii ce acuză simptomele acesteia. Un bolnav în stare gravă, dar stabilă a ajuns în secţia terapie intensivă a Spitalului Republican din Chişinău.

Localităţi în carantină

Potrivit şefului Secţiei epidemiologice a maladiilor transmisibile din cadrul Centrului de Medicină Preventivă, Ungheni, Sergiu Talmaci, situaţia nu este ieşită din comun. Gripa AH1N1 a făcut ravagii în 2009–2010, după care şi-a epuizat potenţialul pandemic şi, la sfârşitul anului 2010, a trecut în categoria gripei sezoniere. „În toţi anii avem gripă în această perioadă. Nu există motive de nelinişte, dacă în iarna anului 2009–2010 au fost înregistrate 1500 de cazuri de îmbolnăvire, în sezonul următor am avut un număr mai mic de îmbolnăviri. Anul trecut, nu am avut niciun caz, deoarece au fost imunizate 25 de mii de persoane. Virusul nu este periculos în sine, ci complicaţiile care pot apărea, în cazul în care oamenii neglijează tratamentul”, afirmă medicul.

Potrivit aceleiaşi surse, pe moment, câteva localităţi din raionul Ungheni sunt în regim de carantină. E vorba de satele Semeni, Petreşti, Todireşti şi Zagarancea. La intrarea în instituţiile de învăţământ din aceste localităţi, elevii trec un control medical. Totodată au loc acţiuni de igienizare a transportului public.

Nu există pericol de epidemie

Potrivit vicedirectorului Centrului Naţional de Sănătate Publică (CNSP), Constantin Spânu, virusurile gripale se transmit de la om la om pe calea aerului şi indirect prin obiectele contaminate. Gripa se caracterizează prin creşterea bruscă a febrei (peste 38 de grade Celsius), cefalee, dureri în globii oculari, rinită, faringită, tuse, insuficienţă respiratorie, expectoraţii, dureri în piept şi tulburări digestive.

Pe moment, în Chişinău sunt confirmate două cazuri de gripă sezoniera A H1N1 şi patru cazuri de gripă de tip B. Cazuri de gripă sezonieră au fost înregistrate şi în raioanele Soroca, Comrat şi Călăraşi. Potrivit virusologului, gripa sezonieră cu virusul A H1N1 prezintă un pericol real pentru bolnavii cu statut imunocompromis, în special pentru bătrânii din aziluri, cei care acuză afecţiuni cardiovasculare, bolnavii dependenţi de dializă şi pentru femeile însărcinate.

„În familiile cu bolnavi de gripă, dacă sunt femei însărcinate, se cere neapărat a fi izolate. Persoanele care îngrijesc de bolnavi trebuie să poarte mască, vesela să fie spălată cu apă fierbinte şi cu dezinfectante. În lunile ianuarie, februarie recomandăm acestor persoane să evite locurile aglomerate. În primele ore de semne clinice specifice gripei, trebuie de adresat la medicul de familie, pentru a evita posibilele complicaţii postgripale”, spune medicul.

Ministrul Sănătăţii Andrei Usatîi dă asigurări că Republica Moldova nu este ameninţată de o epidemie şi că instituţiile medicale sunt pregătite să facă faţă situaţiei create. De altfel, pragul epidemic a morbidităţii prin gripă calculat de comun cu instituţiile abilitate ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru RM îl constituie 189 de cazuri înregistrate în decurs de o săptămână la o populaţie de 100000 de persoane.

Cazuri de gripă cu virusul A H1N1 au fost anterior înregistrate în România, Austria, Bulgaria, Belgia Cehia, Germania şi Estonia. Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră şi ai Serviciului Vamal au fost asiguraţi cu măşti de protecţie.

Recomandările medicilor

Specialiştii propun următoarele recomandări în scopul reducerii riscurilor de infectare a populaţiei:
– aerisiţi şi păstraţi curăţenia în încăperi;
– spălaţi cât mai des mâinile cu apă şi săpun;
– în timpul tusei şi strănutului acoperiţi nasul şi gura cu batista (şerveţele igienice);
– la apariţia primelor semne de boală purtaţi mască de unică folosinţă;
– persoanelor cu statut imunocompromis, femeilor gravide şi altor persoane cu risc înalt de îmbolnăvire li se recomandă să evite contactul cu bolnavii;
– evitaţi locurile publice şi aglomerate în perioada de sporire a numărului de cazuri de infecţii respiratorii virale;
– folosiţi produse bogate în vitamine;
– evitaţi suprarăcirea organismului.

Simptomele gripei sezoniere 

Virusurile gripale se transmit de la om la om pe cale aerogenă şi indirect prin obiectele contaminate. Perioada de incubaţie variază de la câteva ore până la una–trei zile, iar în unele cazuri chiar şi până la şapte zile.

Manifestările clinice ale gripei se caracterizează prin debut brusc: febră 38 grade, astenie (slăbiciuni), cefalee, dureri în globii oculari, rinită, faringită, tuse, expectoraţii, insuficienţă respiratorie, dureri în piept, tulburări digestive.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu