Nucile scad nivelul colesterolului „rău” din sânge

Consumul zilnic de nuci aduce mari beneficii persoanelor care suferă de sindromul metabolic, afecţiune definită prin obezitate, un nivel ridicat al colesterolului în organism, hipertensiune arterială şi diabet, sunt de părere specialiştii în nutriţie.

Acestea au un conţinut ridicat de minerale: fier, potasiu, fosfor, magneziu şi iod, vitamine – A, E, B, P şi C –, aminoacizi, grăsimi nesaturate şi proteine.

Datorită grăsimilor nesaturate, care se găsesc în proporţie de 60 la sută din conţinutul nucilor, precum şi a potasiului şi magneziului, fructele sunt recomandate persoanelor care suferă de diverse afecţiuni cardiovasculare. În plus, studiile au arătat că, datorită acestor grăsimi, nucile reduc nivelul colesterolului „rău” din organism şi întăresc pereţii vaselor sanguine.

Experţii în nutriţie menţionează că, datorită conţinutului de iod, aceste fructe sunt eficiente în lupta împotriva afecţiunilor asociate glandei tiroide.De asemenea, cercetătorii americani au constatat că nucile încetinesc creşterea tumorilor prostatei şi reduc mărimea acestora.

Nutriţioniştii recomandă cel mult trei – patru nuci pe zi, deoarece o cantitate mai mare poate provoca probleme ale aparatului digestiv, precum dureri de stomac sau constipaţie. Mai mult, fructele sunt contraindicate pacienţilor care au probleme intestinale, cum ar fi enterita sau colita. În plus, acestea au un conţinut caloric ridicat, astfel că 100 de grame de nuci conţin până la 650 de kilocalorii.

The following two tabs change content below.

Jurnal de Chișinău