Nu votaţi pe Filat sau Ghimpu

lilian-neguraSe consideră că RM, adoptând legi după modelul celor europene și atrăgând investiții în infrastructură și în economie, se va apropia de standardele occidentale de viață care implică mai multă bunăstare, libertate și egalitate pentru fiecare cetățean. Este evident că atunci când compari nivelul de bunăstare, de libertate sau de egalitate din societățile care fac parte din așa- numitul spațiu euroasiatic, superioritatea societăților occidentale este indiscutabilă. Aceste standarde au fost obținute datorită inventării în decurs de sute de ani de către Occident a modernității. Din acest considerent, integrarea europeană este considerată de multă lume o modalitate accelerată de modernizare.

Modernizarea RM trebuie să fie moldovenească

Ce înseamnă însă modernizarea unei țări ca RM? Să fie modernizarea echivalentă doar cu tehnicizarea modului de producere, cu înnoirea tehnologiilor utilizate? Aceasta este fără îndoială o manifestare vizibilă a modernizării. Cu toate acestea, nu gradul de utilizare a unor tehnologii explică dezvoltarea unei societăți, ci modul în care oamenii ajung să împărtășească valori care îi ajută să producă aceste tehnologii în vederea ameliorării vieții lor. Din acest considerent, modernitatea nu poate fi importată, ci trebuie întotdeauna reinventată de către elitele societății și adoptată de toți membrii societății. Societățile care încearcă să se modernizeze prin imitație nu reușesc niciodată să se dezvolte.

Dezintegrarea constructivă

Reinventarea modernității nu este un lucru simplu, deoarece aceasta presupune o elită care gândește modern, ce este un paradox în sine. Pe lângă aceasta, populația, care într-o democrație contează, trebuie să fie de acord să se schimbe în profunzime. Nu este posibil să modernizezi elitele, iar populația să funcționeze într-o manieră tradițională. Deci dezvoltarea unei țări este un lucru complicat, mai ales atunci când cere o schimbare la nivel de valori. Cum spunea cineva, e mult mai ușor să dezintegrezi un atom, decât să dezintegrezi o prejudecată. Cu toate acestea există totuși exemple în istorie de modernizare rapidă, cum ar fi Japonia, Irlanda sau chiar țările din Europa de Est după integrarea lor în UE.

Cumetrismul

Una din valorile tradiționale profunde care trebuie schimbată în acest proces de modernizare ar fi raportul personalizat cu statul. Oamenii care împărtăşesc valorile tradiționale au tendința să dezvolte relații personalizate cu reprezentanții instituțiilor. Ei nu au încredere în instituții, ci în persoanele din care sunt constituite acestea. Încrederea e și mai mare dacă aceste persoane fac parte din familie.

Credinţa într-un „țar bun”

Ei au tendința, din același considerent, să creadă în personalități remarcabile care ar putea să le aducă o viață mai bună. Astfel, speranțele oamenilor sunt investite în personalități. Ei cred că dacă va veni Voronin, Filat sau Lupu, totul va fi bine. Din această cauză, partidele, la noi, sunt asociate cu liderii lor. Nu poate un partid în RM să fie disociat de lider. Astfel oamenii nu știu neapărat de PLDM, PL sau PCRM, dar știu cu siguranță că vor vota cu partidul lui Filat, Ghimpu sau Voronin, pentru că acesta este un „om bun” care va face „bine”. Iar atunci când acesta gafează sau nu este onest, îi dezamăgeşte.

Votaţi idei, nu persoane

În realitate, moldovenii ca să se modernizeze au nevoie să renunțe la credința în persoane, căci fiecare om are limitele sale, și să încerce să construiască un sistem – instituții moderne anonime și impersonale. Astfel, ei trebuie să creadă în sistemul care face ca ideile cele mai bune, și nu oamenii cei mai buni, să câștige. Acest lucru va face ca RM să se dezvolte și binele comun să avanseze.

The following two tabs change content below.
Lilian Negură

Lilian Negură

Lilian Negură

Ultimele articole de Lilian Negură (vezi toate)