Nu vor mai exista indemnizaţii „za nagradî” la Banca de Economii

Mai multe personalităţi din Republica Moldova care şi-au ridicat indemnizaţia oferită pentru distincţii de stat au fost surprinse să afle din bonurile eliberate de Banca de Economii (BE) că banii li se oferă „Za nagradî”.

Banca de Economii nu are convingerea deplină că limba de stat în Republica Moldova este limba română. La această concluzie a ajuns scriitorul Leo Butnaru, deţinător al ordinului românesc „Meritul cultural” în grad de cavaler, dar şi alte personalităţi care au apelat la serviciile acestei bănci, iar pe bonurile de plată a indemnizaţiilor au găsit inserţii similare în limba rusă.

„Este un exemplu de sfidare a Constituţiei faptul că, în mai multe bonuri primite de la respectiva instituţie pe parcursul ultimelor două decenii, clienţii au întâlnit inserţii de acest gen, care se lipesc ca nuca de perete. În situaţia respectivă au fost probabil mii de oameni cu anumite merite care au primit atare mostre. Oare preşedintele Băncii de Economii nu se supune legislaţiei în vigoare care, se ştie, stipulează şi funcţionarea limbii de stat?”, se întreabă Butnaru.

La rândul său, şefa Centrului Naţional de Terminologie, Inga Druţă, este de părerea că în acest caz are loc o încălcare flagrantă a Legii cu privire la funcţionarea limbilor în sfera prestării serviciilor, unul din domeniile cu cele mai multe greşeli lingvistice, după domeniul publicităţii. „Chiar dacă este o eroare legată de baza de date cu care operează banca, recomandăm să fie înlăturată deoarece are loc o încălcare a legislaţiei lingvistice”, a spus Druţă.

La solicitarea JURNALULUI, după aproape o săptămână, am primit răspunsul din partea reprezentanţilor băncii în care am fost informaţi că la mijloc a fost o „eroare de sistem”. Potrivit preşedintei Băncii de Economii, Cristina Burlacu, asemenea cazuri nu vor mai avea loc. „A fost o moştenire de la vechea conducere a Băncii de Economii, despre care am fost sesizaţi şi noi recent de către unii clienţi ai băncii. Această eroare a fost înlăturată”, ne-a informat conducerea BE.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu