Nu vom mai avea grăniceri?!

Metamorfoză la Serviciul Grăniceri, Poliţia va fi şi la frontieră

„Mâinile pe capota maşinii! Cătuşele! Imobilizat la pământ! Pistolul la cap! Fără a lovi, fără a lovi!”, astfel i-am surprins pe elevii de la Colegiul Naţional de Grăniceri din Ungheni. Aceştia sunt instruiţi cum trebuie să acţioneze la reţinerea unui violator de frontieră. Elevii sunt pregătiţi serios, deoarece din 2012 Serviciul Grăniceri va fi reformat în Poliţie de frontieră. În atribuţiile angajaţilor va intra nu doar verificarea actelor, ca în prezent, ei vor avea competenţe atât în domeniul urmăririi penale, cât şi al examinării contravenţiilor.

Svetlana PANŢA

Surprinzător, dar din aproximativ 100 de elevi ai Colegiului de Grăniceri din Ungheni, o treime sunt fete. „Am încercat să-mi explic ce ar putea să motiveze o domnişoară să facă serviciul militar. Credeam că e vorba de vreo problemă care se trage din copilărie, am studiat şi psihologia lui Freud. Până la urmă, am constatat că domnişoarele vin la noi pentru a se afirma”, spune Valeriu Primac, directorul colegiului. Pe domnişoare nu le sperie nici faptul că pentru a fi admise la Colegiul Naţional de Grăniceri, unicul în republică, sunt supuse mai multor teste, cărora puţini dintre bărbaţi pot să le facă faţă. Cel mai complicat s-a dovedit a fi testul de rezistenţă fizică. „Tare sunt bolnăvicioşi tinerii de astăzi! Mulţi pică la proba respectivă”, regretă directorul. Însă, chiar dacă eşti sănătos tun, inteligent, cu o siluetă atletică, nu poţi fi admis la Colegiul de Grăniceri dacă ai mai puţin de 1,65 m sau ai vreo rudă de gradul I certată cu legea.

Credea că va fi grănicer, dar…

Sunt suficiente câteva mişcări pentru ca Nadejda să-l pună la pământ pe Mihai. Îmbujorată de frigul de afară sau de situaţia incomodă în care s-a pomenit, Nadejda urcă pe spatele lui Mihai pentru a-l imobiliza. Pare a fi un joc, însă acesta este un exerciţiu în care tânăra are rolul de grănicer, iar tânărul este „infractor”, „violator de frontieră”. Fetele sunt bune nu doar la imobilizarea „infractorilor”, dar ne demonstrează cu uşurinţă cum pot să monteze şi demonteze o armă la viteză. „Nouă, zece! – arma este gata pentru tragere”. Nu toate fetele vin la Colegiul de Grăniceri pentru a se afirma, unele îmi spun că le place cum le stă în uniformă soldăţească.

Tinerii au o altă motivaţie: „Bunelul şi tatăl meu sunt grăniceri. Nu am putut să nu le urmez exemplul”, explică Mihai. Instruirea, cazarea, alimentarea, asigurarea cu echipament, asigurarea medicală totul se face din contul statului, elevii bucurându-se şi de o bursă de 85 lei pe lună. Însă la admitere recruţii semnează un contract conform căruia, după absolvire, sunt obligaţi să stea de pază la frontieră.

Puţini dintre elevi cunosc prevederile reformei care va intra în vigoare din 2012, multora nici prin gând nu le trece că, după absolvirea colegiului, nu se vor numi grăniceri, ci poliţişti de frontieră.

Dacă vrei să-l superi pe un grănicer, spune-i că este vameş. „Nu înţeleg de ce mulţi confundă aceste două noţiuni! Grănicerii verifică actele, iar vameşii marfa, prin urmare la punctele de trecere a frontierei de stat, unde sunt prezenţi grănicerii, nu poate fi vorba de corupţie”, explică Roman Revenco, directorul general al Serviciului Grăniceri, pe biroul căruia, din 2012, vom citi: „director general al Poliţiei de Frontieră”.

The following two tabs change content below.