Nu vom fi remuneraţi pentru prima zi de boală

 

De la 1 iulie, concediile medicale nu vor fi achitate în totalitate de către stat. Conform Legii bugetului asigurărilor de stat, aprobată în Parlament, prima zi de concediu medical va fi suportată de angajat, a doua zi – de angajator, iar începând cu a treia zi şi până în ultima zi de concediu, buletinul medical va fi achitat din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Totodată, deputaţii au aprobat majorarea indemnizaţiei unice la naşterea copilului cu 300 de lei, indiferent dacă mama nou-născutului este angajată sau nu. Astfel, indemnizaţia va constitui 2000 de lei pentru primul copil şi 2300 de lei pentru următorii copii.

În ceea ce priveşte pensiile şi indemnizaţiile de invaliditate, acestea vor fi indexate începând cu 1 aprilie cu 7,8%. Pensia medie indexată va constitui 900 de lei, iar cea minimă – 570 de lei. De la 1 aprilie 2010, vor fi indexate şi pensiile pentru cetăţenii care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl. Pensiile militarilor vor fi indexate cu 7,4%.

O veste mai puţin bună pentru persoanele care nu sunt angajate – în acest an, poliţa de asigurare medicală va costa cu 300 de lei mai mult ca urmare a creşterii salariului mediu pe ţară. Astfel, persoanele neasigurate vor plăti 2772 de lei pentru poliţă din momentul intrării în vigoare a Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

E important că proprietarii de terenuri agricole beneficiază de o reducere de 75%. Pentru prima oară, aceştia pot procura poliţa de asigurare, beneficiind de reducere până la 30 septembrie.

 

 

The following two tabs change content below.