Nu toţi copiii sunt născuţi în cămaşă

Din cauza neglijenţei părinţilor, tot mai mulţi copii mici ajung în stare gravă la spital după ce cad de la înălţime

Dacă părinţii ar fi sancţionaţi mai dur pentru neglijenţă, am avea mai puţine cazuri de accidentări ale copiilor mici”, consideră avocatul copilului, Tamara Plămădeală. Părinţii lui Maxim nu-şi pot ierta că şi-au lăsat băiatul de un an în grija surioarei de doar patru ani, în timp ce ei se ocupau de treburile casnice. La un moment dat, surioara mai mare nu a observat cum frăţiorul a ieşit din cameră şi s-a îndreptat spre balcon. Acolo, micuţul s-a urcat pe scaunul care se afla lângă fereastră, de pe care a urcat apoi pe pervaz şi a căzut în gol de la al optulea etaj…

Mama lui Maxim îşi aminteşte cu groază de lunile petrecute în spitalul pentru copii „Valentin Ignatenco” din Chişinău. Medicii au luptat pentru viaţa micuţului care, printr-o minune, a rămas în viaţă, însă s-a ales cu politraumatism, i-au fost afectate organele interne, dar cel mai mult avut de suferit cutia craniană. A căzut în cap. „Ştiu că suntem vinovaţi pentru ceea ce a păţit copilul meu. Dacă aş fi închis uşa de la balcon, dacă n-aş fi lăsat scăunelul… l-am pus acolo ca să ajung să întind hainele pe sfoară”, explică mama băieţelului căzut de la înălţime.

Medicii de la Spitalul „Valentin Ignatenco” din Chişinău au constatat că părinţii îşi înţeleg greşelile abia după ce copiii lor, fiind lăsaţi fără supraveghere, se aleg cu traume grave.

Slavă Domnului, băiatul a rămas în viaţă, însă, din păcate, acesta nu este singurul caz în care copiii mici cad de la înălţime. Întotdeauna, în astfel de situaţii, părinţii trebuie să cheme urgent ambulanţa. Orice acţiune a lor poate agrava starea copilului şi complica intervenţia medicilor”, atenţionează directorul spitalului, Nicolae Starciuc.

Plângea pe acoperiş şi o chema pe mama sa”

Un alt copil de doar cinci ani a căzut de la etajul nouă pe acoperişul de plastic al unui balcon. Mama spune că l-a lăsat singur acasă şi „a tras o fugă” până la magazin… Când s-a întors, băiatul era urcat în ambulanţa chemată de vecini. „Am auzit o bubuitură. Când m-am uitat, am văzut un copilaş pe acoperiş. Săracul plângea şi o chema pe mama sa. M-am urcat în copac, apoi pe acoperiş, l-am luat în braţe şi am coborât. Băiatul era tare speriat”, îşi aminteşte vecinul care a chemat ambulanţa.

Medicii spun că băiatul s-a născut în cămaşă, deoarece a căzut de la o asemenea înălţime şi s-a ales doar cu leziuni corporale uşoare. Ei sunt cred că, în momentul căderii, copilul s-a agăţat de ramurile unui arbore şi a căzut pe acoperiş, ceea ce i-a amortizat căzătura. Peste o săptămână, băiatul a fost externat. Pavel i-a povestit mamei că a încercat să vadă pe fereastra deschisă a apartamentului ce se întâmplă afară. „Am vrut să mă uit cum merg maşinile şi m-a luat vântul”, spune băieţelul de cinci ani.

O pedeapsă mai dură pentru părinţii neglijenţi

Numărul mare de cazuri provocate de neglijenţa părinţilor faţă de odraslele lor o alarmează şi pe Tamara Plămădeală, avocat parlamentar pentru protecţia drepturilor copilului. „Toată responsabilitatea o poartă părinţii şi ei trebuie să fie traşi la răspundere. Cu părere de rău, la noi, părinţii nu se penalizează sub nicio formă în asemenea cazuri. Am înaintat un proiect de modificare a legislaţiei şi încă nu a fost luată o decizie în acest sens. Se mediatizează sute de cazuri de lipsă de responsabilitate a părinţilor şi, până în prezent, nu s-a luat nicio atitudine. În Belarus, de exemplu, în caz de neglijenţă a părinţilor, aceştia sunt lipsiţi temporar de drepturile părinteşti. Această practică trebuie aplicată şi la noi. Astfel, părinţii îşi vor schimba atitudinea şi vor conştientiza că au un copil de care trebuie să aibă grijă şi să-l supravegheze”, a atenţionat Tamara Plămădeală.

De asemenea, avocatul copilului consideră că o parte a vinei o poartă şi statul, deoarece sunt puţine grădiniţe şi nu ajung locuri pentru toţi copiii de vârstă preşcolară. Cu regret, nu în toate cazurile medicii reuşesc să salveze copiii căzuţi de la înălţime. O familie din Chişinău a plătit cu viaţa propriului copil pentru câteva clipe de neatenţie. Părinţii au lăsat geamul deschis pentru a aerisi camera în care se afla micuţul de un an şi jumătate. Băiatul, fiind lăsat singur, a urcat pe masa de lângă fereastră şi a căzut de la etajul opt. Nu a avut nicio şansă, s-a zdrobit.

Test pentru mămici şi tătici:

Pentru copilul mic, geamurile şi scările sunt pericole reale de a cădea de la înălţime. Dacă locuiţi la bloc, dacă aveţi casă cu mai multe nivele, precauţia trebuie să fie maximă. Verificaţi dacă aveţi deprinderi care pun viaţa copilului în pericol:

Obişnuiţi să lăsaţi fereastra deschisă „ca să se aerisească camera”, chiar dacă acolo se află un copil mic?

Imaginaţi-vă că ieşiţi pentru câteva clipe din cameră, iar micuţul aude un vuiet interesant de maşină. Va fi curios să vadă vehiculul. De aceea, camerele se aerisesc când copilul mic este în altă cameră, la plimbare sau, dacă aveţi ferestre termopan, puteţi folosi deschiderea pe orizontală;

Aveţi ferestre cu plase pentru ţânţari?

Atenţie! – majoritatea se deschid atunci când sunt forţate puţin. Copilul, dacă s-ar sprijini de plasă, ar putea cădea în afară. Respectaţi aceleaşi precauţii ca în cazul ferestrei deschise.

Îi permiteţi copilului mic să iasă singur la balcon, să se joace acolo?

Copilul poate să se afle la balcon numai dacă este în preajma lui un adult.

Aveţi ghivece cu flori pe pervaz? Ţineţi iconiţe la fereastră?

S-a dovedit că micuţii sunt atraşi de aceste obiecte, fac eforturi să ajungă la ele şi cad de la înălţime. Luaţi de pe pervazuri lucrurile care prezintă interes pentru copii.

Aveţi la balcon scaune pentru a ajunge să întindeţi rufele sau altă mobilă?

E foarte riscant să le lăsaţi acolo! Îndepărtaţi orice mobilă din apropierea ferestrelor care se poate transforma pentru micuţ în trepte pentru a ajunge la fereastră, să vadă ce e afară, „să vadă maşinile”, de exemplu. Copilul poate cădea în gol.

Aveţi în gospodărie scară (de urcat în pod)?

Rar veţi găsi un copil căruia să nu-i strălucească ochişorii când o vede. Va dori să urce pe ea, mai ales dacă e băieţel şi e activ. Din păcate, traumatismele la copii provocate de căderea de pe scară sunt frecvente. Fiţi un părinte precaut: puneţi scara într-un loc unde copilul nu ajunge. În perioada în care nu e utilizată, culcaţi-o la pământ, nu o lăsaţi în picioare.

Campania media „Ai grijă de mine!” se desfăşoară în cadrul Campaniei naţionale de prevenire a accidentelor produse în condiţii casnice la copiii de 0-5 ani. „O casă fără pericole pentru copilul tău!” e implementată de Proiectul REPEMOL al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. Agenţia de implementare: Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS).

The following two tabs change content below.