„Nu te stresezi atunci când înveți”

Interviu cu Nicoleta Iliuha, absolventă a liceului cu cea mai mare medie la examenul de bacalaureat din municipiul Chişinău

Din cei 32 de absolvenţi ai Liceului „Mircea Eliade” din Chişinău, nouă au promovat examenele de bacalaureat cu media 7, iar ceilalţi 23 au susţinut bacalaureatul cu o medie mai mare de 8. Astfel, Liceul „Mircea Eliade”, în pofida problemelor administrative pe care le-a avut în ultimii ani, a luat cea mai mare medie la examenele de bacalaureat în municipiul Chişinău – 8,16. Pentru a afla cum se explică succesul acestei instituţii de învăţământ, vă propunem un interviu cu o absolventă a acesteia.

– Cum ai susținut bacalaureatul?

Am note de opt, nouă și zece. Media este nouă. Pot spune că testele au fost evaluate obiectiv.

– Pentru ce facultate vei opta?

Vreau să depun actele la Universitatea de Stat, specialitatea informatică aplicată. Însă aceasta mai depinde şi de faptul unde voi fi acceptată.

– Liceul vostru are un director nou. Cum ați simțit această schimbare?

Din păcate, directorul a fost numit abia la sfârșitul anului de studii. Viitorii absolvenţi vor putea răspunde la această întrebare. Însă pot spune că este un om destul de plăcut și m-a impresionat faptul că vrea să schimbe ceva în liceu, pentru a-l readuce la nivelul de odinioară. Domnul Grigore Vasilache e o persoană agreabilă.

– Ce poţi spune despre organizarea sesiunii de bacalaureat din anul curent?

Am citit foarte multe comentarii negative despre faptul că au fost instalate camere video. În opinia mea, dimpotrivă, este o idee foarte bună. Până acum, bacalaureatul a fost desconsiderat. Dacă vor fi păstrate camerele, elevii vor începe probabil să învețe mai bine. Consider că acţiunile Ministerului Educaţiei au fost bune. Ni s-a spus de la începutul anului că vor fi camere. Nu ne-am stresat, deoarece am ştiut și am învățat. Nu te stresezi atunci când înveți.

– Să înţeleg că pe tine nu te-au afectat măsurile luate împotriva copiatului?

De la început mă întrebam – „Doamne, cum va fi?”. Poate vor vedea că mă mișc cumva și m-or scoate din sală. Dar când am văzut testul în față, m-am concentrat asupra lui și nu mă mai gândeam la nicio cameră.

– Cum ți-au părut testele?

Testele au fost de o dificultate medie. Nu era imposibil să fie rezolvate măcar pe 5. Testele la alegere au fost puțin mai complicate. Am ales testul la informatică și pot spune că a fost foarte bine elaborat. Nu era foarte simplu. Trebuia să ştii teorie, dar să ai și abilități practice. Am auzit că și testele la biologie erau destul de dificile. La limba română, matematică, limba engleză, nu erau dificile. M-a uimit plăcut testul la engleză, erau teme la care nici nu m-am așteptat. La ultimul punct, de obicei se cere un eseu despre o temă prestabilită. La examenul acesta exercițiul a fost unul foarte interesant. Trebuia să inventăm o sărbătoare și să argumentăm de ce este nevoie să o celebrăm.

– Ce sărbătoare ai inventat?

Am inventat o sărbătoare dedicată tehnicii de creare a figurinelor din hârtie, origami, deoarece consider că este o practică destul de frumoasă. Cred că trebuie să o promovăm. Sărbătoarea Origami!

– În viziunea ta, care este cheia reușitei la examenele de bacalaureat?

În primul rând, trebuie să rezolvi testele de bacalaureat din anii trecuți. Trebuie să înveți anul întreg. Nu spun că ar trebui să tocim. În matematică nu este nevoie să știm absolut fiecare teoremă pentru a rezolva probleme de bacalaureat. Trebuie să știm cum să aplicăm cunoștințele. Este nevoie de mult exercițiu.

– Nicoleta, cum crezi, de ce Liceul „Mircea Eliade” a luat cea mai mare medie la bacalaureat din municipiu?

Cred că nimeni dintre colegii mei nu a copiat. I-am văzut pe toți cum lucrau în timpul anului de studii. Dar și datorită profesorilor am putut depune destul efort pentru a face față acestui examen. Profesorii au reușit să ne provoace interes pentru disciplinele la care am avut examene. Nu învățam pentru note sau bacalaureatul propriu-zis, ci pentru că trebuie să învăţăm. Liceul „Eliade” a luat cea mai mare medie pentru că nu ne-am gândit la camerele video.

– Ce strategii au aplicat profesorii?

Nu ne speriau că nu vom susține examenul, că vom ajunge oameni ai străzii sau ceva de genul acesta. Profesorii munceau împreună cu noi.

– Ce sfat ai da celor care nu au susținut examenul și viitorilor absolvenţi?

Sfatul meu este să nu copieze. Să nu se bazeze pe căști, telefoane mobile, copiuțe şi alte şiretlicuri. În anii de școală se copiază oricum, iar la bacalaureat nu trebuie să se întâmple acest lucru. Bacul nu trebuie să fie un coșmar al elevilor, ci o testare a abilităților, a faptului că au învățat în acești ani.

Interviu realizat de Vadim Vasiliu

DECLARAŢIE

Dorim ca elevii talentaţi, profesorii buni din RM să nu plece dezamăgiţi pe alte meleaguri, vrem ca ei să fie apreciaţi aici, la ei acasă

Subsemnaţii, un grup de profesori de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, mun. Chişinău, părinţi, bunici şi absolvenţi ai liceului, susţinem în totalitate reformele pe care le promovează ME, mai ales organizarea şi desfăşurarea corectă a examenului de Bac. Reacţia societăţii la rezultatele examenului de Bac e o dovadă în plus a faptului că sistemul de învăţământ din RM e putred şi că sunt necesare reforme radicale. Ani de zile s-a profanat noţiunea de Bac, din acest motiv, elevii au pierdut interesul faţă de carte, ştiind că părinţii le asigură diploma cu nota dorită, pe de altă parte, părinţii au pierdut orice respect faţă de instituţiile de învăţământ. Ani de zile s-a denigrat imaginea profesorului în societate.

În sfârşit, avem un tablou real al situaţiei din învăţământul RM. A venit timpul să conştientizăm că învăţământul liceal nu este obligatoriu, prin urmare, nu trebuie dramatizată situaţia. În toată lumea civilizată Bacul este unul foarte serios şi responsabil, în acelaşi timp, nu este obligatoriu. Susţinerea repetată a examenului de Bac peste un an, peste doi ani, este ceva absolut normal şi firesc. A pretinde o notă de trecere la examen, fără a depune un minim efort, este egal cu a cere salariu fără să munceşti. Un elev care a învăţat 12 ani nu poate fi stresat de un test de nivel mediu, pe care îl poate rezolva un copil din clasa a IX-a.

Nu putem să ne minţim la nesfârşit pe noi înşine. E timpul să ne debarasăm de prejudecăţile perimate, e timpul să schimbăm mentalitatea învechită referitor la studiile superioare. Orice om trebuie să fie demn de pregătirea pe care o are, de profesia pe care a îmbrăţişat-o. Ne-am săturat de cetăţeni umiliţi, care au studii superioare, dar sunt pe post de tencuitor, servitor, măturător peste hotare.

Dacă vrem în UE cu adevărat, trebuie să promovăm valorile europene autentice, unde fiecare e asigurat cu un trai decent, indiferent de profesie sau poziţia socială pe care o deţine.

Dorim ca elevii talentaţi, profesorii buni din RM să nu plece dezamăgiţi pe alte meleaguri, vrem ca ei să fie apreciaţi aici, la ei acasă.

Toţi aspirăm la un viitor mai bun al acestei ţări, pe care îl putem asigura prin creşterea şi educarea personalităţilor cu integritate morală şi spirituală. Nu credem că cineva ar fi de acord ca să fie tratat de un medic care şi-a cumpărat diploma de Bac, nu credem că există părinţi care ar dori ca în şcolile noastre să lucreze profesori care au luat abia un 5 la examen, nu vrem ingineri, arhitecţi, jurişti analfabeţi.

Rugăm insistent politicienii din RM să se preocupe de crearea locurilor de muncă pentru cetăţeni, pentru a opri exodul masiv al populaţiei, mai ales exodul minţilor lucide, să se gândească la ameliorarea condiţiilor de trai, să se gândească la modalităţi de majorare a salariului profesorului, să lupte împotriva corupţiei din învăţământ. Ne-am săturat de speculaţii politice pe marginea examenului de Bac. Solicităm insistent ca mult stimaţii noştri parlamentari să găsească timp, în sfârşit, pentru a aproba noul Cod al Educaţiei.

Lupta împotriva fraudării examenelor este de fapt lupta împotriva corupţiei din învăţământ. Lupta împotriva copiatului este lupta pentru respectarea normelor morale, de unde vine şi respectarea normelor legale, pentru ca elevul să nu plece din şcoală cu ideea preconcepută că poţi cumpăra orice, dacă ai bani. Reacţia inadecvată a unor politicieni referitor la desfăşurarea sesiunii de Bac demonstrează o dată în plus că societatea noastră necesită urgent un transplant de conştiinţă, pentru că nu criza economică este distrugătoare, noi ne confruntăm cu cea mai periculoasă criză din lume – criza morală, cea care generează haos.

Suntem impresionaţi de competenţa, curajul şi consecvenţa echipei dnei Maia Sandu pe care o susţinem. Dna Maia Sandu, deşi nu este din sistem, cum încearcă să speculeze unii, a demonstrat cu prisosinţă că e omul potrivit la locul potrivit. Învăţământul din RM se poate mândri cu un ministru care priveşte în perspectivă, un ministru care nu se teme să spună lucrurilor pe nume, un ministru care cunoaşte problemele învăţământului în profunzime, un ministru care cu adevărat doreşte schimbarea.

Sperăm din tot sufletul ca aceste reforme să schimbe imaginea învăţământului din RM, să reîntoarcă elevul, părintele către şcoală, care trebuie să fie în toate timpurile, mai ales în cele de criză profundă, un focar de cultură şi civilizaţie, un punct de sprijin şi de încredere.

Declaraţie votată unanim la şedinţa festivă de înmânare a diplomelor de bacalaureat, din 12 iulie 2013

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)