„Nu rusificării! Nu federalizării! Nu ocupării!”

Câteva sute de români, membri ai Platformei civice „Acţiunea 2012” și ai Consiliului Unirii, au manifestat ieri, 28 iunie, în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse, comemorând 72 de ani de la ocuparea Basarabiei şi nordului Bucovinei de către Uniunea Sovietică. Români veniţi la Chişinău de la Bucureşti, Nisporeni, Bălţi şi alte oraşe au scandat: „Acelaşi sânge, aceeaşi ţară, români am fost cu toţi odinioară!”, „Armata rusă, afară!”, „Jos hotarul de la Prut!”, „Ocupanţi aţi fost, ocupanţi veţi fi, până veţi muri, criminalilor!”.  De cealaltă parte se aflau câteva zeci de reprezentanţi ai Ligii tineretului rus şi ai Partidului „Patrioţii Moldovei”.

„Suntem Acţiunea 2012 şi, împreună cu Consiliul Unirii, am venit să demonstrăm încă o dată că nouă ne pasă de trecut şi să spunem „Nu”. Nu rusificării, nu federalizării, nu ocupării! Este timpul ca Rusia să nu se mai implice în treburile interne ale fraţilor noştri. Unirea face puterea, iar acum este timpul unirii!”, acesta este mesajul transmis contramanifestanţilor ruşi.

„Trebuie să venim fizic şi să mişcăm lucrurile”

I-am întrebat pe unii tineri de ce au venit în faţa Ambasadei Rusiei. Lucian Voloh ne-a răspuns: „Fiindcă sunt român şi cred că asta spune totul. Am venit aici să înfăptuiesc unirea şi cred în acest lucru. Fraţii noştri din România fac acelaşi lucru. Atâta timp cât vom fi dezbinaţi şi nu vom veni la evenimente de acest gen, dar vom sta numai pe Facebook, nu vom reuşi. Trebuie să venim fizic şi să mişcăm lucrurile”.

De cealaltă parte, ruşii care s-au adunat tot în faţa Ambasadei Rusiei, au scandat: „Spasibo, Rossia!” („Rusie, îţi mulţumim!”). Aceştia au marcat 72 de ani de la eliberarea Basarabiei de „sub ocupaţia română”, declarând că ziua de 28 iunie este o sărbătoare, nu o zi tragică. „Ne vom integra în spaţiul euroasiatic și vom face din Moldova o bombonică de ţară!”, ne spune unul dintre protestatarii ruşi.

Ruşii şi-au strâns steagurile și au plecat imediat ce românii s-au pornit în marş până la statuia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Diacov: „Dle Ghimpu, linişteşte-te!”

În Parlament totul a început de la liberalul Mihai Ghimpu, care s-a revoltat că deputaţii comunişti vorbesc în rusă. „Iată mă gândesc eu cu eliberarea asta totuşi… Ce fel de eliberare, dragi colegi, dacă a rămas limba rusă şi tancurile în Cetatea Sorocii? Dle Voronin, mai cuminţiţi fracţiunea asta a dvs!”, a cerut Ghimpu în Legislativ.

Intervenţia lui Ghimpu l-a enervat pe democratul Dumitru Diacov. „Republica Moldova nu a avut noroc de istorie, acum n-are noroc nici de politicieni. Niciodată n-o să ajungem departe cu asemenea abordări! Unul te cheamă la război cu românii, altul la război cu ruşii… Opriţi-vă, oameni buni, şi gândiţi-vă la ţară! Dle Ghimpu, linişteşte-te!”, a replicat Diacov.

Ghimpu: „Te-ai născut în Siberia şi nu ştii cine eşti!”

Enervat, Ghimpu l-a luat la trei parale pe Diacov. „Domnule Diacov, de ce vă deranjează că vorbim un adevăr? Până acum nu am mers înainte din cauza unor alde dvs, care-s şi cu stânga, şi cu dreapta. Dumneata te-ai născut în Siberia şi nu ştii cine eşti!”, s-a răstit Ghimpu.

Partidul Liberal a fost unica formaţiune parlamentară care a depus ieri flori la Piatra Comemorativă din PMAN.

Vadim VASILIU

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)