„Nu renunţăm la Transnistria”

Ministrul de Externe al R. Moldova, Iurie Leancă, despre interesele naţionale în relaţiile cu Rusia

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Iurie Leancă, este de părerea că integrarea în spaţiul european rămâne aspiraţia prioritară a ţării, iar relaţia cu Federaţia Rusă trebuie gestionată pornind de la punctele comune, şi nu de la diferenţe. Deşi reprezintă un punct sensibil pe cele două direcţii strategice, Chişinău-Bruxelles şi Chişinău-Moscova, Leancă este tranşant şi în privinţa locului rezervat Transnistriei pe harta diplomaţiei de peste Prut: „Nu renunţăm”.

Fiind întrebat cum comentează decizia preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu, de a nu participa la parada de 9 mai de la Moscova, Leancă a declarat pentru ziarul „România Liberă” că emoţiile trebuie de pus de o parte. „Nu m-am pronunţat, dar când tratăm subiecte atât de complicate cum este relaţia cu o ţară importantă trebuie să punem emoţiile deoparte. Oricât de dificilă este o astfel de decizie, e foarte important să ţinem cont de interesele naţionale”, a spus ministrul.

Modernizarea Moldovei

Oficialul a şi exemplificat care ar fi interesele naţionale în relaţia cu Rusia. „Principalul interes al ţării este modernizarea Moldovei, iar modernizarea nu poate fi făcută prin antagonizarea partenerilor importanţi ai ţării. Dacă pornim de la acest obiectiv, putem să ne axăm pe ceea ce ne uneşte, pe elementele care pot constitui o bază pentru o relaţie bună. Putem discuta anumite decizii, dar acestea nu trebuie să umbrească relaţia cu Rusia. Din punct de vedere diplomatic, relaţia cu Federaţia Rusă ar putea fi ceva mai complexă; şi aşa avem o serie de probleme. Mie mi-ar plăcea să cred că relaţiile economice nu depind de relaţiile politice”, este de părere şeful diplomaţiei moldoveneşti.

Leancă a spus că autorităţile moldoveneşti sunt conştiente că va fi foarte dificil să convingă Uniunea Europeană să accepte Republica Moldova în rândurile sale, fără ca să fie soluţionată problema transnistreană. „Nu mă pot aventura să zic că e vorba despre 10 sau 15 ani, dar, odată ce Moldova avansează spre UE, vor fi create şi premisele rezolvării acestui conflict şi nu văd nici o contradicţie. Când noi vom fi mai atractivi, cetăţenii din Transnistria vor fi interesaţi să facă presiuni asupra regimului de la Tiraspol”, a spus ministrul.

Condiţii pentru reintegrare

Oficialul a menţionat că nici nu poate fi vorba ca Republica Moldova să renunţe la Transnistria. „Nu ştiu dacă există în istoria relaţiilor internaţionale vreun precedent în care un stat s-a dezis de o parte integrantă a teritoriului său. Pornim de la faptul că în 1991 Moldova a fost recunoscută în frontierele de atunci, iar Transnistria este parte componentă a republicii. Nu văd niciun motiv pentru care ne-am dezice de o parte a teritoriului nostru şi de o parte a cetăţenilor Republicii Moldova. Nu avem niciun drept să ne gândim la o astfel de posibilitate. Trebuie să creăm condiţiile pentru reintegrare, dar o reintegrare care să nu fragilizeze şi mai mult Moldova”, a conchis Iurie Leancă. (jurnal.md)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)