„Nu putem exclude faptul că au fost indicaţii ca părinţii şi copiii să nege că plătesc taxe ilegale”

Interviu cu Viorica Negrei, şefa adjunctă a Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport a municipiului Chişinău

negrei1

Am întrebat-o pe funcţionară despre taxe ilegale, noile meniuri, sistemul online de înscriere la grădiniţe şi încălcarea noului Cod de etică a cadrului didactic

Stimată Doamnă Viorica Negrei, din 2014 Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport a municipiului Chişinău promite un nou sistem online de înscriere a copiilor la grădiniţe. Când va apărea acest sistem?

Da, am început elaborarea acestui sistem, suntem în parteneriat cu E-Guvernare pe acest segment, încercăm să obţinem nişte avize din partea registrului de stat. Anual, avem aproximativ 5.000 de copii de înscris la grădiniţe. În jur de 40% dintre copii nu au viză de reşedinţă în Chişinău. Noi acum acceptăm, chiar dacă încălcăm noul Cod, alte acte ce adeveresc că părinţii muncesc în oraş, plătesc impozite. Sistemul online ar trebui să fie un sistem care verifică automat apartenenţa la district a copilului şi, respectiv, repartizarea la grădiniţă. De aceea, trebuie să găsim soluţii pentru aceşti copii care vin din afara districtului.

Când vor fi instalate în instituţiile de învăţământ panouri unde părinţii vor găsi informaţii despre bugetul planificat/executat al instituţiei?

Pot spune că în 99% din instituţii asemenea panouri există. Adevărul este că de multe ori informaţia de pe panouri este expusă într-un limbaj de contabilitate, în acest caz este mai dificil pentru părinte să o citească. La nivel de buget planificat, asemenea informaţii nu pot fi expuse, la bugetul executat, informaţia este atât de amplă încât este nevoie de o suprafaţă mai mare şi depinde mult de fiecare director în parte cât de responsabil este el în expunerea informaţiei. Noi am dat o astfel de dispoziţie, panoul în sine există, lasă de dorit calitatea informaţiei de pe panouri.

De ce nu este afişat în instituţiile de învăţământ noul ordin, care interzice colectarea diverselor taxe?

Pe segmentul de acumulare de bani, atât direcţia, cât şi Ministerul Educaţiei dau periodic dispoziţii sau ordine, însă, cu părere de rău, la nivel de executare este mai dificil să urmărim acest aspect. Totul depinde de factorul uman. Împreună cu Ministerul Educaţiei am elaborat mai multe chestionare şi o parte au fost analizate. Rezultatele acestora nu sunt atât de negative precum se discută pe reţelele de socializare. Nu putem să excludem că au fost şi unele indicaţii ca părinţii, copiii să nege că achită taxe ilegale. Manipularea a fost şi este prezentă în vieţile noastre.

Câte asociaţii obşteşti fondate de părinţi sunt înregistrate oficial?

De fapt, este un număr foarte mic de asociaţii înregistrate oficial. Ştiu că a pornit o mişcare în masă a grădiniţelor pentru înregistrarea asociaţiilor. Noi nu verificăm astfel de informaţii, deoarece acest lucru nu intră în obligaţiile şi drepturile noastre. Există două instituţii de stat care verifică aceste asociaţii, cel care le aprobă este Ministerul Justiţiei şi, pe segment financiar, sunt instituţiile legate de aspecte financiare, Inspecţia Financiară naţională sau municipală.

De ce persoanele învinuite de încălcări grave ale Codului de etică, cum ar fi cazul de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, cazul doamnei Bucşa de la grădiniţa nr. 139, care dădea produse expirate copiilor, sunt eliberate în baza cererii, dar nu sunt pedepsite conform legislaţiei?

În cazul Liceului „Mihai Viteazul”, învăţătoarea respectivă a fost eliberată şi lucrează în altă instituţie, din motiv că atâta timp cât vinovăţia acesteia nu este dovedită de o structură de drept şi cu interdicţia de a se angaja, nimeni nu poate să-i interzică acest lucru. Doamna a primit o mustrare şi va fi monitorizată timp de trei luni. Doamna Bucşa a fost sancţionată administrativ, dar această sancţiune nu o împiedică să participe la alte concursuri pentru a obţine un nou post de muncă. La angajarea în sistemul educaţional, doar pedepsele penale, înscrise în cazierul judiciar, stau la baza neacceptării persoanei.

Părinţii sunt nevoiţi să plătească salarii în plic cadrelor didactice. Ce întreprinde direcţia pentru majorarea salariilor acestora?

Salarizarea nu depinde de noi, există hotărâre de Guvern prin care se stabileşte legea salarizării. Problema salarizării noi o ridicăm peste tot în variantă scrisă, orală, emisiuni TV sau interviuri de alt gen. Răspunsul privind majorarea salariului, pe care l-am primit de la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, este că nu există deocamdată resurse financiare necesare.

Dacă în bugetul instituţiei preşcolare nu sunt bani pentru procurarea mobilierului, unde, cui trebuie să se adreseze părinţii?

Noi avem astfel de situaţii, în majoritatea cazurilor se face solicitare din partea grădiniţei la direcţia de sector, după care direcţia se adresează la Primărie, pentru identificarea resurselor financiare.

La ce etapă este implementarea noilor meniuri în instituţiile de învăţământ şi care este suma alocată din buget pentru un copil?

Suma este stabilită de către Ministerul Educaţiei şi alocaţiile suplimentare se fixează de către Consiliul municipal. Din câte ştiu, solicitările Ministerului Educaţiei au fost acceptate de către Ministerul Finanţelor şi suma a fost mărită cu 1 leu la suma planificată. Se încearcă implementarea noilor meniuri în condiţiile financiare actuale. Practic, toate produsele recomandate se regăsesc mai mult sau mai puţin în meniu. Unele feluri de bucate lipsesc din cauza utilajului învechit şi din cauza că personalul nu este instruit. Acum Centrul de Sănătate Publică a început formarea de personal, dar acest lucru se efectuează contra plată. Noi nu avem în buget bani alocaţi pentru aceste cursuri. Bucătarii, dacă doresc să le urmeze, trebuie să şi le plătească din buzunarul lor.

Guvernul României a donat bani pentru reparaţia grădiniţelor din R. Moldova, în listă au fost incluse şi câteva instituţii preşcolare din municipiu. Cine a elaborat această listă şi după ce criterii?

Direcţiei nu i s-au solicitat propuneri, noi am aflat de la Fondul de Investiţii Sociale din Moldova, ei ne-au prezentat lista grădiniţelor în care se vor face reparaţii. Cine şi cum a identificat această listă nu vă pot spune, ştiu doar că este un proiect de lungă durată, iar lucrările de reparaţie vor începe în primăvară.

Cum ar putea să se implice părinţii pentru a obţine un grant pentru grădiniţe?

Părinţii care au acces la asemenea proiecte ar fi bine să le identifice şi să le aplice împreună cu directorii şi reprezentanţii grădiniţelor. Municipiul Chişinău este foarte puţin încadrat în asemenea proiecte, majoritatea lor sunt orientate spre zonele rurale. Ştim din experienţa colegilor din teritoriu că asemenea proiecte pot fi atrase nu doar de directori, ci şi de oricare altă persoană.

Vă mulţumim!

Interviu realizat de Carolina Chirilescu

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu