„Nu puneți emoțiile mai presus de interesul național”

Comisarul UE pentru extindere apelează la rațiunea politicienilor din RM

În timp ce partidele Alianței pentru Integrare Europeană 2 caută formula noului acord de coaliție, tot mai mulți emisari europeni își pun întrebări față de viitorul european al Republicii Moldova. Președintele R. Moldova Nicolae Timofti se va consulta săptămâna aceasta cu grupurile parlamentare pentru a identifica o candidatură pentru funcţia de prim-ministru.

Comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, Stefan Fule, a menționat pe contul său Twitter că a vorbit telefonic cu liderii politici cheie din Republica Moldova și că speră că aceștia vor urma în continuare parcursul european pe care și l-au asumat. „Sper că ei vor găsi împreună calea de a guverna eficient, de a consolida reformele și de a lucra la agenda UE”, scrie comisarul.

Stefan Fule îi îndeamnă pe liderii politici să renunțe la emoții în favoarea rațiunii. „Nu e timp de a renunța la Moldova! Nu e timp de a pune emoțiile mai presus de interesul național, de a pierde ceea s-a realizat”, notează comisarul.

Partidele vor negocia săptămâna aceasta

Cele trei partide AIE2 urmează să negocieze săptămâna curentă funcția de prim-ministru. PLDM este primul partid care şi-a înaintat delegaţii (Valeriu Streleţ, Iurie Leancă, Liliana Palihovici). Valeriu Streleț pledează pentru scoaterea din zona influenței politice a unor instituții de stat. Candidatul la funcția de prim-ministru al liberal-democraților rămâne Vlad Filat.

Partidul Liberal încă nu are o viziune asupra noului acord, dar nici nu a stabilit delegaţii la negocieri. Contactat de JURNAL, vicepreședintele fracțiunii Partidului Liberal, Ion Hadârcă, a declarat că PL așteaptă revenirea lui Mihai Ghimpu de la Bruxelles, după care se va decide formula în care vor duce negocierile. „Deocamdată, vă spun că pentru noi este prioritară poziția președintelui Timofti”, a declarat secretos Hadârcă.

PD va participa la negocieri și urmează să stabilească un grup care va duce tratativele în numele partidului. Deocamdată, PD este sigur de un singur lucru – că nu-l va vota pe Vlad Filat în funcția de prim-ministru.

Actualii miniștri, paznici la guvern

Un guvern interimar nu are dreptul să înainteze inițiative legislative în parlament. „Acum miniștrii sunt paznici la guvern. Ei nu au dreptul să modifice nimic, nicio hotărâre de guvern. Nu se fac ședințe de guvern. Executivul administrează doar treburile publice”, declară comentatorul politic Valentin Dolganiuc.

Totuși guvernul a reușit cu o zi înainte de a fi demis să înregistreze un proiect de lege pe care unii comentatori politici l-au calificat drept electoral – indexarea cu 15%, începând cu 1 aprilie 2013, a pensiilor pentru persoanele ce au pensii ce nu acoperă minimul de existență.

Vadim Vasiliu

 

 

 

The following two tabs change content below.