Nu ne mai duceţi de nas

Preşedintele FIFA, Sepp Blater, a făcut o vizită fulger în Republica Moldova, în cadrul căreia şi-a ridicat medalia „Ordinul de onoare” şi a avut discuţii cu conducerea Republicii Moldova. Bossul de la FIFA a venit pentru a treia oară la Chişinău, până acum, de fiecare dată a anunţat că autorităţile i-au promis că la Chişinău se va înălţa un stadion naţional cu o capacitate de peste 20 de mii de locuri. Fie că s-a întâlnit cu fosta guvernare comunistă, fie cu actuala guvernare, de fiecare dată aceleaşi promisiuni. De această dată, Blatter a primit asigurări de la premierul Vlad Filat şi preşedintele Nicolae Timofti că la începutul anului viitor va fi pusă piatra de temelie a unei arene de 35 de mii de locuri. Sună frumos şi bine, dar când am aflat cauza tergiversării proiectului, mi-am zis că nici la viitoarea vizită a lui Michel Platini sau a lui Blatter nu se va face nimic.

După patru ani de discuţii şi zeci de şedinţe, aflăm că autorităţile nu s-au decis unde va fi construită viitoarea arenă. Preşedintele FMF, Pavel Ciobanu, spune că sunt trei posibile locaţii, doar că încă nu pot începe lucrările deoarece autorităţile trebuie să atribuie terenul respectiv. „E vorba de un teren de 9 ha lângă Metro 2, alte 15 ha vizavi de acest hipermarket. Mai este şi locul fostului Stadion Republican, dar acolo nu se poate ridica un stadion conform standardelor UEFA şi FIFA. Deci, rămân cele două locaţii la ieşirea din oraş. Deocamdată, nu s-a decis unde anume va fi edificată arena, chiar dacă deja avem un potenţial investitor. Cum autorităţile vor atribui un teren sau altul, va începe construcţia. Sperăm că în primăvară va fi pusă piatra de temelie”, a spus Ciobanu.

 

Nu ştim dacă Pavel Ciobanu mai crede spuselor autorităţilor, dar noi cu siguranţă suntem de părerea că dacă s-ar fi vrut construirea unui stadion naţional, demult s-ar fi oferit acest teren investitorului. De patru ani suntem în acelaşi punct mort, nu se face nimic. Îmi amintesc că premierul Filat spunea că în vara care tocmai a trecut se va lua o decizie în privinţa locaţiei. Acum ni se spune – „primăvara anului viitor”. Cred că autorităţile, împreună cu investitorul, trebuie să mai vorbească despre stadion, doar atunci când va fi atribuit terenul şi când va fi semnat contractul. În acest răstimp, ar fi bine ca toată lumea implicată în proiect să facă mai multe, să nu se lanseze în promisiuni deşarte, promisiuni care tulbură spiritele. Până atunci, la meciurile naţionalei vor asista zece mii de spectatori care vor fi nevoiţi să cumpere bilete cu preţuri de zece ori mai mari de la afacerişti.

Vitalie HADEI