„Nu ne-am născut ca să mergem cu capul plecat”

Interviu cu primarul comunei Parcova, Edineţ, Marcel Snegur

Autorităţile locale din comuna Parcova, Edineţ, au votat Declaraţia de unire cu România, exprimându-şi dorinţa ca acest gest să fie unul hotărâtor în contextul unirii, când nu ar mai fi graniţă la Prut, iar oamenii ar putea lucra alături de celelalte popoare ale Europei civilizate. Documentul a fost semnat marţi, 23 ianuarie, de primarul localităţii şi membrii Consiliului local.

Stimate domnule Marcel Snegur, ce semnifică pentru Dvs. şi locuitorii comunei Parcova semnarea acestei declaraţii?

Am reieşit din faptul că majoritatea locuitorilor din Parcova s-au declarat la ultimul recensământ români. Totodată, în localitate au fost implementate două proiecte susţinute de Guvernul României: a fost reparată grădiniţa şi ni s-a oferit un autobuz şcolar pentru transportarea elevilor. Avem o colaborare culturală fructuoasă cu localităţile cu care ne-am înfrăţit: comuna Lunca, jud. Botoşani, şi Mănăstirea Caşin, jud. Bacău. Organizăm tabere de creaţie, facem schimburi de elevi.

Împreună cu Primăria Lunca vom elabora în acest an un proiect transfrontalier finanţat de UE, fie că vom solicita suport pentru o ambulanţă, fie pentru un serviciu de pompieri. În viziunea mea, este firesc să revenim la adevărul istoric, istoria care ne-a fost trunchiată şi falsificată de autorităţile ruseşti. Acestea au promovat şi mai promovează „moldovenismul” şi deosebirea noastră culturală și istorică de românii de peste Prut.

Doar înfăptuind unirea vom putea privi în ochii urmaşilor noştri. Semnarea Declaraţiei de unire este un gest simbolic, dar are menirea de a demonstra guvernării că locuitorii satelor noastre, Parcova şi Fântâna Albă, doresc o viaţă decentă în ţara lor.

Vrem să fim un stat european, dar acest lucru, după cum vedem, nu se va întâmpla curând. Putem însă adera la UE unindu-ne cu România. Declaraţia noastră de unire o vom afişa pe perete, pe holul primăriei. Ca să fie citită de toţi cetăţenii şi oaspeţii primăriei. Le-am spus şi consilierilor că mă mândresc cu această decizie pe care am luat-o unanim.

De regulă, orice acţiune care se referă la unire este însoţită de o reacţie din partea socialiştilor ori a comuniştilor. Nu aţi avut parte de niciun reproş în aceste zile?

Sunt sigur că reacţii politice vor fi, dar noi nu ne-am născut ca să mergem cu capul plecat. Consiliul local este parlamentul localităţii, al comunei. Suntem aleşi de popor şi nu văd o necesitate de a ne consulta cu autorităţile raionale ori centrale la luarea unei astfel de decizii. Dorim ca oamenii din Moldova să trăiască mai bine, să nu plece în căutarea locurilor de muncă peste hotare. Vrem să fie dezrădăcinată corupţia, iar legea să fie una pentru toţi.

Vrem să îi motivăm pe tineri să rămână acasă. Acest lucru este posibil,  în viziunea noastră, doar prin unirea cu România. Noi suntem cei care ne putem decide soarta, nu trebuie să vină nimeni să ne dicteze. La fel cum decidem să ne soluţionăm problemele, durerile noastre, aşa ne putem decide la nivel local viitorul. Sunt pregătit moral să fac faţă tuturor reacţiilor. Preşedintele Igor Dodon, reieşind din ce spune şi face, nu mă reprezintă. Nici nu vreau să mă gândesc ce ar crede.

Care a fost reacţia locuitorilor din comuna Parcova la această decizie?

Oamenii, în mare parte, ne susţin. Majoritatea sătenilor s-au declarat români la ultimul recensământ. La 9 mai, comemorăm atât soldaţii Armatei Sovietice căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial, cât şi pe cei ai Armatei Române. Lumea informată înţelege şi împărtăşeşte aceste viziuni. Trebuie să spunem cu voce tare că trecem printr-o situaţie catastrofală. În sate au rămas numai bătrânii. Tinerii apţi de muncă, medicii, profesorii pleacă. Greşeala tuturor guvernelor e că nu s-au gândit să creeze condiţii de muncă şi de trai pentru cetăţenii acestui stat. Nu există o altă perspectivă de a ieşi din acest impas decât unirea.

2018 este un an electoral. Mai mulţi preşedinţi democraţi de raioane l-au declarat „Anul Unirii”, credeţi că liderii democraţi vor cu adevărat  unirea ori oferă câmp de manevră socialiştilor?

Actuala conducere PD- PSRM lucrează în tandem, chiar dacă unii se declară pro-români şi alţii – pro-ruşi. Nici unii, nici alţii nu vor unirea cu România, să le spunem lucrurilor pe nume. Nu vor să piardă controlul, fotoliile, privilegiile cu care s-au căpătuit. PD nu va recunoaşte deschis acest lucru, pentru că România e un partener strategic prea important pentru R. Moldova. Actualul Guvern nu ar rezista fără suportul financiar oferit de statul vecin. Centenarul unirii trebuie să ne unească, și nu să ne dezbine. Cert e că dacă nu au făcut alţii unirea, trebuie să o înfăptuim noi. Sperăm că gestul nostru de a vota Declaraţia de unire va fi preluat şi de alte primării, aleşi locali şi că împreună cu paşi rapizi ne vom îndrepta spre acest scop.

Interviu realizat de Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu