„Nu mai venim în R. Moldova!”

EXOD // Operaţia pentru fiul lor, care i-ar fi costat în R. Moldova 50 mii euro, medicii italieni au făcut-o pe gratis

La 1 iulie 2011, ora 8 dimineaţa, 11 medici îl aşteaptă pe Mihai în sala de operaţie. Intervenţia chirurgicală durează şase ore, iar emoţiile părinţilor sunt la limită. În sfârşit, unul dintre medici iese cu fruntea transpirată şi zice: „Dacă la începutul operaţiei nu aveam încredere într-o reuşită deplină, acum pot să vă spun cu certitudine că fiul dvs. va putea merge”. Părinţii îl îmbrăţişează pe medic şi încep să plângă de fericire.

Cristina LOTCA

Familia Bivol era o familie ca şi oricare alta până la naşterea celui de-al treilea copil. După ce a adus pe lume două fetiţe, Ecaterina a aflat că poartă sub inimă un băieţel. Însă fericirea părinţilor s-a transformat într-un adevărat coşmar din cauza unei banale neatenţii a medicilor. „L-am născut pe Mihai de 5 kg. Din neglijenţa personalului medical, copilul meu s-a ales cu o displazie la piciorul stâng”, povesteşte Ecaterina. Când băieţelul a împlinit şase ani, părinţii copilului au hotărât să corecteze greşeala medicilor, dându-şi acordul ca Mihai să fie operat la picior la un spital din Chişinău. Speranţele părinţilor au fost spulberate şi de această dată.

„I-am iertat pe medici”

În loc ca situaţia lui Mihai să se îmbunătăţească, aceasta s-a înrăutăţit şi mai mult. Pe lângă displazia care nu i-a fost înlăturată, băiatul s-a pomenit şi cu piciorul stâng mai scurt cu 6 cm decât cel drept. Cu toate că operaţia a eşuat din cauza medicilor, părinţii i-au iertat şi nu au acţionat ca să-i tragă la răspundere pentru că le-au „calicit” copilul. Ecaterina conştientiza că fiul ei va mai avea nevoie de intervenţii chirurgicale care s-au dovedit a fi foarte costisitoare. Deşi i-a fost foarte greu să ia această decizie, femeia a hotărât să-şi lase copiii în grija soţului şi a plecat în străinătate. Peste trei ani, Ecaterina şi-a legalizat aflarea în Italia şi s-a gândit că ar fi bine să-şi aducă soţul şi fiul lângă ea – soţul pentru a o ajuta financiar, iar pe fiu, pentru a-i găsi o şansă de vindecare.

Străinii i-au sărit în ajutor

Ecaterina i-a povestit fiului patroanei sale din Italia, în casa căreia lucrează până azi, despre starea copilului său. Fiind medic de profesie, acesta hotărî să-i dea o mână de ajutor: „El mi-a consultat băiatul pentru ca ulterior să-mi spună că Mihai are nevoie de o intervenţie chirurgicală, care va fi efectuată peste un an. În acest timp, Mihai a trebuit să efectueze o serie amplă de analize. Cu toate că nu ştiam care va fi rezultatul operaţiei, eram fericită pentru fiul meu şi recunoscătoare că pe lumea asta există oameni străini, dar buni”, spune mama fericită.

Ecaterina este mândră că fiul ei, în doar un an, s-a integrat foarte rapid în noul colectiv şcolar din Milano. „Dacă la început avea note proaste şi nu înţelegea limba italiană aproape deloc, la sfârşitul anului, spre mirarea tuturor, reuşita şcolară a lui Mihai a fost de 85%”.

„Acum, fetele se vor uita şi la mine”

Părinţii aşteptau să fie contactaţi de medicii din Milano, dar şi mai mult era emoţionat Mihai. Pentru a-l distra câtuşi de puţin pe fiu, Ecaterina şi soţul ei au hotărât să-i facă o mică surpriză şi să meargă cu toţii la mare. „Chiar în dimineaţa când trebuia să plecăm, am primit apelul mult aşteptat”, îmi povestesc cu lacrimi în ochi părinţii. În timpul operaţiei, medicii italieni i-au aplicat o proteză pentru a-i lungi piciorul. Doar la două săptămâni după operaţie, Mihai a început a păşi. „Uite acum se vor uita fetele la mine! Am devenit ca şi ceilalţi bieţi!”, exclamă bucuros adolescentul. Văzând succesul fiului, Ecaterina şi Petru au hotărât să nu se mai întoarcă acasă, în R. Moldova. „Operaţia care ne-ar fi costat în RM 50 de mii de euro a fost făcută pe gratis. Într-o astfel de ţară am vrea să crească Mihai şi surorile lui. Pentru moment, fetele sunt rămase acasă, dar aşteaptă cu nerăbdare să primească cetăţenia română pentru a fi alături de noi aici, la Milano”, ne-a spus hotărât Petru.