Nu mă bate, mamă!”

Tatăl: „Mi-a promis că nu o să o mai bată pe fiica noastră… Nu cred!”

Medicii de spitalele pentru copii spun că nu o singură dată au acordat ajutor copiilor care au fost aduşi de urgenţă după ce au fost maltrataţi fără milă de părinţii lor. Eduard spune că fosta lui soţie a ridicat mâna de multiple ori la fiica lor de doar opt ani. „Ultima dată i-a aplicat câteva lovituri cu cureaua umedă pentru că a luat opt la limba română”, povesteşte alarmat tatăl.

Iana Zmeu

Imagini care nu te pot lăsa indiferent. Recent, pe poşta electronică a ziarului JURNAL de Chişinău, au fost expediate câteva poze în care apare o fetiţă de opt anişori ce are pe corp semne de violenţă. Am contactat tatăl copilei care ne-a povestit o istorie de groază. „Deşi eram divorţat de soţie şi fetiţa a rămas cu ea, eu aveam grijă să o duc şi să o aduc de la şcoală. Într-o zi, mi s-a părut suspect că era îmbrăcată în scurtă şi blugi, chiar dacă afară era foarte cald. Când a întins mânuţa, am văzut că este roşie la încheietură. Am luat-o la întrebări. Fiica mi-a povestit că a fost bătută de mama ei pentru că a luat opt la limba română”, îşi aminteşte tatăl despre incidentul care a avut loc la sfârşit de primăvară.

Părintele spune că nu o singură dată a surprins-o pe soţia sa în timp ce intenţiona să-şi bată fiica. „Toate motivele erau legate de şcoală – că nu a scris cum trebuie, că nu a desenat frumos, că a luat o notă proastă. Pentru prima dată, am observat că soţia este agresivă când fata a mers în clasa I. Şi până atunci au fost tentative, dar eu nu-i permiteam”, povesteşte Eduard. Bărbatul susţine că de fiecare dată încerca să-i explice fostei soţii că bătaia nu este o metodă bună pentru a pedepsi copilul. „Ea îmi spunea că nu-şi poate explica de ce a făcut-o. Nu înţeleg ce se întâmplă. Dar mi-e frică să nu să se mai repete”, îşi face griji tatăl.

„Dacă nu ai făcut examenul medical, nu poţi demonstra nimic!”

Specialiştii de la Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC) susţin că în cazurile în care un părinte a depistat că celălalt îşi maltratează copilul primul lucru pe care trebuie să-l facă e să facă examen medical complex şi examenul medico-legal, lucru pe care Eduard nu l-a făcut, din lipsă de timp: „Mă grăbeam la serviciu. Apoi soţia a aflat că eu ştiu despre fapta săvârşită de ea şi până nu au trecut vânătăile de pe corpul fiicei nu mi-a permis să o iau de la şcoală”.

Următorul pas pe care trebuie să-l facă părintele este să depună o cerere la poliţie. „Poliţiştii vor examina cazul şi vor stabili toate circumstanțele şi părintele abuzator va fi pedepsit în conformitate cu legea. Dacă va fi stabilit că  copilul era abuzat sistematic, prin instanţa de judecată, părintele ar putea fi lipsit de drepturile părinteşti”, a menţionat Rodica Coreţchi-Mocanu, coordonator de program al CNPAC. „Copilul abuzat ar putea avea nevoie de un examen medical complex, deoarece poate avea probleme grave de sănătate, cum ar fi contuzia unui organ”, a adăugat specialista.

Şi-a bătut copilul de trei ani cu pumnii în burtă

Până unde poate ajunge cruzimea unui părinte ne-a povestit Nicolae Starciuc, directorul spitalului pentru copii „V. Ignatenco”.

„Vreo patru luni în urmă, la spital a fost adus un copil de trei ani în stare gravă. Acesta necesita intervenţie chirurgicală, deoarece avea o ruptură la intestinul gros. Când şi-a revenit, copilul a povestit că a fost bătut cu pumnii în burtă de mama. Am alertat poliţia, o facem de fiecare dată când avem asemenea cazuri de abuz asupra copiilor. Peste câteva luni însă, copilul iarăşi a ajuns la spital cu traume grave. Aceeaşi istorie – a fost bătut de mama”, a menţionat directorul.

Starciuc spune că sunt diverse motive pentru care părinţii îşi bat copiii, iar unealta de pedeapsă poate fi orice obiect care le nimereşte în mână – cureaua, băţul, furtunul, mătura etc. „ Am avut cazuri când părinţii şi-au bătut copiii cu picioarele, micuţi de 3–5 anişori. Şi nu este vorba de familii vulnerabile, dar de familii normale, cu mamă şi tată”, a subliniat medicul.

Altceva este că unii copii suferă de hiperactivitate şi părinţii, pentru a-şi calma odraslele, recurg la maltratare. „Aceşti copii necesită tratament psihologic, psihiatric, neuropsihiatric. Ei au nevoie de control medical. Noi avem internaţi asemenea copii. Dacă părintele observă un comportament hiperactiv pe care îl manifestă copilul său, trebuie să se adreseze la medicul de familie şi, dacă este necesar, să fie îndreptat la specialistul neurolog”, recomandă Nicolae Starciuc.

Mama: „Sunt chestiile mele personale”

 

A crescut într-o familie de profesori şi astăzi Eduard încearcă să-şi explice de ce fosta lui soţie ar fi ridicat mâna la fiica lui: „Am vorbit cu fratele ei. El mi-a povestit că în copilărie şi ea a fost bătută de părinţi. Ea le urmează exemplul”.

Specialiştii însă susţin că nu toţi copiii abuzaţi de părinţi fac acelaşi lucru după ce concep o familie, iar în unele cazuri după acordarea asistenţei psihologice complexe relaţia dintre părintele abuzator şi copil poate să se îmbunătăţească.  „Fiecare caz este individual. Am acordat asistenţă psihologică unei mame şi fiicei acesteia. Mama avea o problemă psihologică. După ce a divorţat de tatăl copilului, vedea în fiică nişte trăsături de-ale ei care nu-i plăceau şi, respectiv, o bătea foarte tare. În urma  psihoterapiei, relaţia dintre mamă şi fiică s-a îmbunătăţit. Trebuie să vedem cazul despre care ne vorbiţi”, a subliniat Rodica Coreţchi-Mocanu.

Contactată de JURNAL, fosta soţie a lui Eduard a declarat că bărbatul a apelat la presă deoarece ar dori să se răzbune pe ea.  „După divorţ vreau să-mi refac viaţa. Fostul soţ a început să se implice în viaţa mea personală, găsind diferite motive, vrute şi nevrute, pentru a mă distruge psihologic, ceea ce pentru mine este foarte neplăcut”, a menţionat femeia. În ce priveşte cazul despre care ne-a comunicat Eduard, mama fetiţei a ezitat să vorbească: „Chiar sunt obligată să vă răspund? Sunt chestiile mele personale”.

Eduard, la rândul său, spune că îşi sună fiica în fiecare zi. „Ea îmi zice că totul e bine. Dar îmi este teamă că a început anul şcolar şi ar putea să se repete problemele cu mama din cauza notelor”, spune alertat tatăl.

Statistici înfiorătoare

 

Peste 700 de cazuri de abuz faţă de copii

Conform datelor Ministerului Afacerilor Interne, în 2011 au fost înregistrate 748 de cazuri de abuz faţă de copii, iar drept rezultat au fost trase la răspundere penală 387 de persoane. Timp de un an, au fost omorâţi 22 de copii, 37 de minori au fost abuzaţi fizic şi peste 100 de minori au fost abuzaţi sexual.

Datele unui studiu al UNICEF de acum trei ani arată că fiecare al patrulea copil este bătut de părinţi. În acelaşi timp, fiecare al zecelea părinte a recunoscut că este violent cu copilul său.

 

„Am să-i spun lu’ tăticu”

Bunica, alarmată de ceea ce se întâmplă cu nepoțica sa (fiica lui Eduard), i-a adresat mai multe întrebări pentru a afla ce se întâmplă.

Nepoțica: Când mă bătea mama, spuneam „Tatăl Nostru” de multe ori…

Bunica: De ce?

N: Mă rugam să vină tata?

B: Și a venit?

N: Nu, pentru că nu știam că trebuie să-mi fac cruce. Dacă nu-ți faci cruce, nu se împlinește.

B: După ce te-a bătut tare-tare, mama a mai luat cureaua?

N: Da, după șapte săptămâni, iarăși m-a bătut.

B: Dar frățiorul (băiețelul are trei ani) nu striga?

N: Da, dar pe el nu-l bate.

B: Bunicăi, dar dacă te întorci acum înapoi și iarăși o să te bată, tu ce vei face?

N: Am să-i spun lu’ tăticu.

B: Care este dorința ta cea mai mare?

N: Să se întoarcă tata și să nu mă mai bată mama.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)