Nu-l vând pe Lenin!

COLECŢIONAR //Conducătorul proletariatului trăieşte la Mereni. Îl voi lăsa ca moştenire copiilor mei”

Puţini dintre copiii din satul Mereni, raionul Anenii Noi, ştiu că Lenin a fost conducătorul revoluţiei bolşevice, al cărui cadavru se păstrează în mausoleul din Moscova. Majoritatea îţi vor spune că Lenin este un consătean de-al lor, Valeriu Plămădeală, la poarta căruia eşti salutat de un „nene” de fier chel, cu mustăţi şi barbă.

Din start, acesta ne-a atenţionat că, deşi lumea din sat îl numeşte „Lenin”, nu este susţinătorul ideologiei comuniste. „Porecla o am din copilărie. Eram tuns scurt şi o femeie din sat m-a poreclit «Lenin»”, povesteşte Valeriu Plămădeală. Are 43 de ani şi tot Lenin a rămas, mai mult, a început să colecţioneze obiecte cu chipul liderului bolşevic. „Poate îmi voi lărgi colecţia peste ani”, speră Valeriu. Pesemne că V.G. Plămădeală, la fel ca V.I. Ulianov, împărtăşeşte principiul „mai puţin, dar mai bine”.

Nu s-a axat pe mărunţişuri cu chipul revoluţionarului rus, a făcut rost chiar de statuia acestuia pe care a instalat-o la poarta casei.

Lenin, „uzat”

„Mi-a fost făcută cadou”, astfel spunea iniţial Valeriu despre monumentul ce captivează atenţia trecătorilor ca mai târziu să recunoască că a cumpărat-o de la proprietarul unei firme de colectare a fierului vechi. A evitat să spună cât a scos din buzunar pentru această bucată de fier, a spus doar că nu-l va vinde pentru nimic. „Am avut deja mai multe propuneri, dar am renunţat. Planificăm să amenajăm un teren de sport şi cred că acolo îi va fi locul lui Lenin. Undeva într-un colţ”, spune Plămădeală. Colecţionarul consideră că monumentele liderului bolşevic trebuiesc ascunse de ochii lumii, „dar sunt împotrivă ca acestea să fie distruse. Mai bine să le dea colecţionarilor”, a menţionat bărbatul poreclit „Lenin”.

Dezamăgit de chipul lui Ilici

Valeriu Plămădeală spune că din numeroasele cărţi care rupeau poliţele din biblioteca şcolară şi-l imagina pe Lenin un bărbat înalt şi puternic. Pentru prima dată l-a văzut „pe viu” pe liderul bolşevic, în 1982, în mausoleul din Moscova. „Nu mi-a creat nicio impresie. Un roşcat de 1,65 m…”, spune dezamăgit Valeriu. „Lenin” din Mereni este un bărbat voinic, credincios, tată a doi copii, cu studii superioare în agronomie, lucrează manager şi termină construcţia unei case de invidia boierilor. Anume la poarta acestei case este statuia celui care îndemna proletariatul să se unească pentru a lupta împotriva burgheziei. Atunci când s-a născut fiul lui Valeriu, acesta nu a stat mult pe gânduri şi l-a numit… Ştefan.

 

Lenin a murit. Ce facem cu Lenin?

 

Dat fiind faptul că este poreclit Lenin, Valeriu Plămădeală cunoaşte foarte multe despre revoluţionarul rus, mai ales bancuri. „Ştiţi că Lenin lupta împotriva creştinismului? Spunea că religia este opiumul popoarelor. Iată un banc la acest subiect. După moartea lui Lenin, Dumnezeu şi Iuda s-au convocat pentru a stabili unde va merge sufletul acestuia. Dracul a căzut de acord să-l ia în iad. Peste puţin timp însă, Iuda a venit la Dumnezeu şi i-a spus că nu-l mai poate ţine pe Lenin, deoarece acesta i-a făcut pioneri pe toţi dracii. Dumnezeu nu a avut încotro şi l-a ridicat pe Ilici în ceruri. A mai trecut ceva timp şi Iuda s-a întâlnit din nou cu Dumnezeu. «Stai să vorbim!», i-a strigat Iuda. «Nu am timp. Întârzii la adunarea de partid», i-a răspuns Dumnezeu.”

Valeriu spune că ştie foarte multe bancuri despre Lenin în care revoluţionarul rus apare ca personaj negativ. „Propagandist bolșevic care a reuşit, prin ideologia sa, să spele pe creier multă lume”, aşa îl caracterizează pe Lenin Valeriu Plămădeală.

Cu toate acestea, bărbatul consideră că nu e bine ceea ce a descoperit recent soţia sa. Aceasta a întrebat mai mulţi copii cine este Lenin. Unii au spus că nu ştiu, alţii – că e pictor sau interpret, dar s-au găsit şi copii care au răspuns că „Lenin este Valeriu Plămădeală”

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.