„Nu-l mai vrem pe Smirnov!”

„Fidel Castro” de Transnistria

Deși Smirnov se lansează în declarații și promisiuni, potențialii alegători din stânga Nistrului sunt sceptici pe marginea candidaturii sale la așa-numitele alegeri prezidențiale din Transnistria. „Gata! I-a zburat coroana cu tot cu chipiu. Doamne ferește, ce am aflat noi despre el din presa din Rusia”, ne spune Nadejda, o vânzătoare din or. Bender, unde ieri liderul separatist s-a întâlnit cu premierul Vlad Filat.

Iana Zmeu

Cu o zi înainte de venirea lui Filat la Bender, în oraș e… tăcere. Despre marele eveniment care trebuie să aibă loc îți dai seama doar din controlul de la așa-numita vamă de la intrarea în Bender care, în această zi, este păzită deosebit de riguros. După aproape o oră de aflare în vamă, intru pe teritoriul separatist. Nimic nu vorbește despre faptul că se apropie alegerile. Niciun fel de banere, publicitate vizuală, nimic. Doar în cutiile poştale instalate pe scările blocului am găsit câteva pliante ale unui candidat la şefia republicii autoproclamate. „Pentru cine veți vota?”, am întrebat o locuitoare a blocului. „Încă nu știu, dar vă pot spune pe cine nu-l voi vota! Pe „dracul” de Smirnov! Cum a amăgit el lumea, a?”, femeia îmi spune că, în ultimul timp, presa din Rusia vorbește tot mai mult despre fărădelegile comise de liderul separatist. „Eu, așa pensionară cum sunt, achitam toate serviciile comunale. Mă lipseam de o bucățică de pâine, dar achitam gazul și lumina, și acum ce aflu? Smirnov punea toți banii în buzunar, dar cei de la Chișinău ne învinuiau pe noi că avem datorii față de ei! Acum e clar cine se face vinovat”, constată femeia urcând scările pentru a intra în lift. „Uite și aici e mutra lui!”, spune femeia enervată, arătând cu degetul spre imaginea lui Smirnov, lipită în cabina ascensorului. Am aşteptat ascensorul pentru a-l fotografia pe candidatul la prezidențiale, însă când s-au deschis ușile, Smirnov nu mai era acolo.

„Nu am treabă cu politica, eu vând răsărită”

Baba Iulia, de mai bine de 15 ani, vinde seminţe de floarea-soarelui lângă magazinul de pe strada Odesskaia. Pe același loc, așezată pe același scăunel, se pare că din aceeași căldărușă din care vindea acum 15 ani. „Nimic nu se schimbă în țara asta a lor. Totul parcă e adormit. Dar poate se vor mișca lucrurile după ce vor alege un alt lider. Eu nu o să mă duc la alegeri. Ele vor fi duminică, dar eu nu am zile de odihnă, vând răsărită”, îmi spune baba Iulia râzând. „Totuși, cred că acest Fidel Castro trebuie să fie dat jos de pe scaun”, conchide baba Iulia.

Pesemne, bătrâna nu este singura care îi spune lui Smirnov Fidel Castro. Câțiva bărbaţi care lucrează pe un şantier îl numesc tot aşa. „Dar de ce vă miraţi? Chiar Smirnov a spus că e la fel ca şi revoluţionarul Fidel Castro şi va conduce această republică până la moarte. Dar noi nu-l mai vrem pe Smirnov. Ruşii s-au dezis de el, au alt candidat”, spune unul dintre bărbaţi şi, brusc, tace. Mai târziu, lucrătorii îmi spun că și despre Anatoli Kaminski bântuie multe zvonuri, acesta ar fi avut pe timpuri o casă de toleranţă la Dubăsari și s-ar fi ocupat de trafic de fiinţe umane. „Nu știm pe cine să alegem”, spun bărbații indispuși.

„Am auzit că vine Voronin luni la noi. Oare ce o să ne mai spună?”, mă întreabă bărbații. Le-am spus că vine premierul Vlad Filat, la care lucrătorii m-au întrebat cine mai este și acesta, la ei, la știri, se vorbeşte numai despre Voronin.