Nu înţelege „pentru ce” a fost condamnată

 

i.g. Olga nu-şi imaginează viaţa de mai departe de după gratii. Astăzi, se află în Penitenciarul nr. 13 din Capitală şi speră că magistraţii de la Curtea Supremă de Justiţie îi vor face dreptate

„Prefer să se încheie totul cu moartea mea decât să execut 14 ani de închisoare, pentru nu ştiu ce. Cineva ar trebui să deschidă ochii”, încă mai speră deţinuta Olga B.

Condamnată la ani grei de puşcărie pentru instigare la omor, Olga B. nu-şi doreşte decât un singur lucru, să afle răspunsul la întrebarea care sunt acele probe ce dovedesc că ea i-ar fi datorat lui Vitalie Marian 11 mii de dolari SUA, sumă din cauza căreia, potrivit procurorilor, tânăra ar fi pus la cale omorul acestuia.

„Ştiţi care e problema? Noi am ajuns la suma respectivă reieşind din declaraţiile succesorului părţii vătămate, Octavian Marian, care ne-a spus că fratele său, Vitalie, ce muncea în Israel, l-a sunat şi i-a spus că el primeşte aproximativ 1500 de dolari pe lună şi toţi banii îi trimite concubinei”, a declarat pentru JURNAL procurorul Ion Rapeşco.

Deşi iniţial Olga a refuzat să facă declaraţii din închisoare, după ce Curtea de Apel Chişinău a emis sentinţa de condamnare, tânăra a decis să spargă tăcerea şi să ne povestească versiunea ei despre cele întâmplate acum zece ani.

„La 21 de ani, m-am pomenit în faţa unei probleme… enorme e puţin spus”, îşi aminteşte Olga de anul 2003. Atunci a luat decizia să-i spună iubitului său, Vitalie Marian, care muncea în Israel, că vrea să pună punct relaţiei lor amoroase. „Singurul lucru care m-a rugat a fost să nu iau o decizie definitivă până în momentul în care se va întoarce în ţară”, ne povesteşte tânăra.

Potrivit Olgăi, din ziua când i-a spus că intenţionează să pună capăt relaţiei lor, Vitalie nu i-a mai transferat bani pe contul ei bancar. „În total, 7900 de dolari este extrasul bancar emis pe 4 august 2003. O parte din banii pe care îi trimitea îi dădeam fratelui său şi o parte mamei sale. Avem un carnet în care duceam evidenţa fiecărei cheltuieli, până şi a cursului valutar la care schimbam dolarii. Au rămas 4735 de dolari, pe care intenţionam să-i restitui la întoarcere.”

Omorât în ziua în care a revenit acasă

Vitalie a revenit acasă pe 19 iunie 2003, ziua în care a fost omorât de trei poliţişti: Iurie Afanasiev, Vadim Garama, Iurie Buruian, ultimul fiind chiar noul iubit al Olgăi, despre existenţa căruia tânăra n-a avut curajul să-i spună lui Vitalie la telefon. „Dimineaţa, am fost cu fratele lui Vitalie la piaţă să-i cumpăr o pereche de pantofi. După aceea, l-am sunat în Israel ca să-i spun cât am achitat pe ei, aşa cum o făceam de fiecare dată, la fiecare cheltuială. El mi-a spus că nu poate să vorbească pentru că este într-un birou unde i se perfectează, cum s-a exprimat atunci în rusă, „belîi pasport” şi că urmează să fie expulzat în aceeaşi zi cu prima cursă Tel Aviv-Chişinău”.

Olga recunoaşte că, după ce l-a întâlnit pe Vitalie Marian la Aeroport, la insistenţa acestuia, l-a chemat pe viitorul său soţ de atunci, Iurie Buruian, care a venit cu alţi doi colegi de-ai săi. „Când a venit acasă, Iurie avea obrazul lovit. El mi-a spus că s-a iscat o bătaie şi Vitalie a pierdut cunoştinţa. Au plecat să-l transporte la spital, însă, pe drum, şi-a revenit. Eu l-am rugat să-mi arate staţia la care l-au lăsat, am mers şi nu era nimeni în staţia respectivă. Ulterior, am aflat din presă că Vitalie a fost găsit în Nistru.”

Cine minte?

Pe 23 iunie 2003, în Nistru, a fost descoperit corpul neînsufleţit al unui bărbat de 29 de ani, Vitalie Marian. Asasinii au încercat să ascundă urmele infracţiunii, aruncându-l pe Vitalie în apă. Însă n-a fost să fie. Ucigaşii au trecut cu vederea o bucăţică de foiţă găsită într-un buzunar de la pantalonii victimei. Înainte de moarte, Vitalie a mai făcut un transfer de bani şi pe foiţa descoperită era scris ceva în ebraică şi numele său. „Eu am sunat-o atunci pe Olga şi i-am spus că a fost găsit un cadavru şi, probabil, e al lui Vitalie. Ea a spus că nu poate fi aşa ceva, deoarece a vorbit cu el şi i-a spus că abia planifică să se întoarcă din Israel”, ne-a comunicat fratele victimei Octavian Marian.

„Sunt aberaţii. Eu i-am spus lui Octavian că l-am văzut pe Vitalie şi am discutat cu el. I-am propus să ne întâlnim mai târziu, deoarece eram la medic”, a menţionat Olga. Tânăra nu-şi poate ierta că n-a mai ajuns să discute cu Octavian, poate dacă ar fi făcut-o, toată această poveste ar fi avut o altă întorsătură şi n-ar mai fi ajuns după gratii.

De ce a fugit în România?

„L-am chemat pe Buruian şi i-am spus că trebuie să mă văd cu fratele lui Vitalie şi că acesta ar fi fost găsit mort. Discuţia pe care noi am avut-o n-a fost tocmai plăcută. Singurul lucru pe care mi-l doream atunci era să-mi păstrezi sarcina şi să rămân în viaţă. Ştia foarte bine că urmează să mă întâlnesc cu Octavian şi să-i explic în ce circumstanţe m-am întâlnit cu Vitalie, cine a rămas cu el. Ar fi urmat reţinerea lor”, explică Olga de ce a luat decizia să plece imediat, în aceeaşi zi, la o cunoştinţă din România.

Lucru pe care fratele victimei, dar şi procurorii l-au calificat drept tentativă de a fugi de răspundere penală şi care ar confirma că Olga ar fi fost cea care a pus la cale omorul.

După nouă ani, Olga a fost extrădată de autorităţile române şi pusă pe banca de acuzaţi. Învinuirile sunt de-a dreptul grave. Tânăra a fost condamnată la 14 ani de puşcărie pentru instigare la omor comis cu o deosebită cruzime. Mai mult, potrivit procurorilor, aceasta ar fi achitat aşa-numiţii „killeri” să execute crima sângeroasă, motivul fiind, datoria pe care o avea la Vitalie Marian.

„Se spune că am achitat cu 4700 de dolari trei killeri. Nu vi se pare suspect că este anume suma care era trecută în carnet ca datorie? Unde e logica? Să achit exact suma pe care o datoram? Care este materialul probatoriu cu caracter financiar ce explică aşa-zisa ‘datorie’ a mea de 11 mii de dolari? Până acum, nimeni nu mi-a explicat. Atunci care este motivul crimei?”, se întreabă indignată Olga.

L-au crezut pe cuvânt

Am adresat această întrebare fratelui lui Vitalie Marian. Acesta a spus că l-a sunat pe Vitalie când acesta lucra în Israel şi a aflat că ultimul avea un salariu de 1500 de dolari pe lună, prin urmare, în aproape doi ani de aflare în străinătate s-ar fi adunat o sumă frumuşică de peste 10 mii de dolari.

„Declaraţiile succesorului părţii vătămate sunt probe. Odată ce instanţa a considerat aşa, am prezentat suficiente dovezi”, a menţionat procurorul Ion Rapeşco. Acesta a mai spus că a contestat decizia Curţii de Apel care a condamnat-o pe Olga la 14 ani de puşcărie şi va cere o pedeapsă mai aspră.

Mama Olgăi spune că, încă în 2004, a restituit datoria de 4700 de dolari succesorului părţii vătămate, în acel timp, acesta era unchiul fraţilor Marian, Vladimir Valuţă. „Până în iunie 2010, el n-a informat familia Marian despre faptul că a primit de la noi banii, conform unei recipise. După aceea, ei au spus că, chipurile, această sumă a fost dată de mama lui Buruian ca prejudiciu material. Îi mulţumesc familiei Buruian că în şedinţa de judecată au spus adevărul, susţinând că aceşti bani nu sunt ai lor”, ne-a comunicat Liuba B., mama deţinutei.

Octavian a confirmat pentru JURNAL că a aflat mai târziu despre existenţa banilor care au fost daţi unchiului său, dar o ţine una şi bună că aceştia ar fi banii care au fost daţi ca prejudiciu moral din partea celor trei poliţişti ce îşi ispăşesc pedeapsa pentru omor.

Îndeamnă judecătorii să fie mai curajoşi

„Foaie verde! Dacă ar fi fost aşa, recipisa ar fi fost deţinută de rudele celor trei, şi nu de mama Olgăi. Dacă ne bazăm pe declaraţiile lor (poliţiştilor condamnaţi – n.a.), iniţial, când au fost reţinuţi, ei nu au spus că Olga i-ar fi rugat sau instigat să-l omoare, a trebuit doar să discute cu Vitalie să o lase în pace. E un exces de autor din partea lor. Maximum la ce poate pretinde procurorul în cazul Olgăi este favorizarea infracţiunii. Toţi înţeleg cum stau lucrurile, însă, din anumite motive, judecătorii nu au curajul să emită o sentinţă corectă”, consideră avocatul inculpatei Olga B., Sergiu Coptu.

Pe 15 octombrie curent, magistraţii de la Curtea Supremă de Justiţie urmează să se pronunţe pe marginea cazului descris mai sus. Nu se ştie care va fi decizia, însă atât familiei victimei, cât şi familiei deţinutei le este teamă că judecătorii ar putea fi influenţaţi. „Octavian Marian este poliţist şi are legături peste tot”, susţin părinţii Olgăi.

La rândul său, Octavian spune că Olga are un iubit din România înstărit şi ar putea să-i tenteze pe cei care urmează să decidă soarta de mai departe a tinerei. Cert este că verdictul va fi unul irevocabil şi nu poate fi contestat.

Svetlana Panţa

 

 

The following two tabs change content below.