Nu există pericol de inundaţii // Bătălia Prognozelor

Ion Friptu, fost inginer superior la portul fluvial Bender şi expert în flota marină, a declarat pentru presă că anul acesta ne aşteaptă cel mai mare val de inundaţii din ultima perioadă. „Plasarea geografică a Moldovei favorizează această calamitate o dată la doi ani. Ninsorile abundente din ultima perioadă ar trebui să pună în gardă autorităţile”, susţine Friptu.

„Albiile râurilor sunt goale”

 

Acesta este contrazis de Ilie Boian, directorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), care ne-a comunicat că nu există pericol de inundaţii după topirea zăpezilor căzute în această iarnă. „90% din debitele râurilor Nistru şi Prut se formează în afara ţării, iar stratul de zăpadă din apropierea râurilor nu este mare”, a declarat pentru JURNAL Boian.

Acesta a mai menţionat că, din cauza secetei din vara trecută, lacul de acumulare din Stânca-Costeşti reuşeşte să acumuleze toată apa provenită de pe urma topirii zăpezii. „Lacul de acumulare are 800 mil. de metri cubi de apă, acum în lac sunt circa 400 mil. de metri. Nivelul apei în râuri alcătuieşte doar 25-40% din normă. Albiile sunt goale. Dacă o să se încălzească, o să se filtreze totul în sol”, a menţionat Boian.

Directorul SHS susţine că s-ar putea să fie inundaţii în cazul în care temperatura ar creşte brusc. „Prognoza meteo însă arată că temperaturile nu se vor ridica mai sus de –5 grade C”, a declarat directorul SHS.

Autorităţile procură saci pentru ridicarea barajului

Pe de altă parte, vicedirectorul Agenţiei „Apele Moldovei”, Mihail Pencov, a comunicat că specialiştii din Chişinău negociază cu partenerii din România majorarea treptată a debitului de deversare din lacul de acumulare Costeşti-Stânca, de la 42 la 60 metri cubi pe secundă. Vicedirectorul susţine că este o măsură necesară pentru asigurarea locului de acumulare a apelor în caz de viitură.

Vicepreşedintele raionului Râşcani, Alexandru Cheptănaru, a declarat, la 14 februarie, în cadrul unei şedinţe cu reprezentanţii conducerii raioanelor că, totuşi, în eventualitatea în care va fi nevoie de mărit debitul deversărilor, autorităţile procură saci pentru ridicarea pereţilor barajului pentru a evita inundaţiile.

M.L.

 

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)