„Nu există pădure fără uscături”

s560x316_Radu_BanciuVirginia Romanovici, studentă în Timişoara, a răspuns afrontului adus de Radu Banciu, jurnalist la postul de televiziune B 1 din România, care a insultat basarabenii

Virginia Romanovici, studentă în anul II la Facultatea de Jurnalism a Universităţii de Vest din Timişoara, a devenit vedetă peste noapte după ce a dat replica pe un site de socializare lui Radu Banciu, jurnalistul de la postul de televiziune B 1 din România care a lansat mai multe acuzaţii scandaloase la adresa cetăţenilor de origine basarabeană, inclusiv la adresa premierului RM, Iurie Leancă.

Jurnalistul a declarat în cadrul emisiunii „Lumea lui Banciu” că, „în general, Moldova este exact ca ţiganul român care stă cu mâna întinsă pe Champs-Élysées (…) Asta este Moldova. Un ţăran sau un ţigan, după cum vreţi, care n-a făcut altceva decât să cerşească pe lângă România de când îi ştim noi”, a spus el citat de adevarul.ro .

Despre studenţii basarabeni aflaţi la studii în România, acesta a opinat: „… toţi nătărăii ăia care veneau studenţi din Republica Moldova, unul nu reuşea să treacă clasa, da? Zeci erau bursieri pe banii statului român, primiţi în braţe, toate curvele alea ale lor care rămâneau gravide în primul semestru şi aşa mai departe. O ruşine de oameni! Da?”

„Nu ştie ce spune”

Virginia Romanovici, studentă originară din Republica Moldova, i-a replicat pe un site de socializare: „Am prieteni anul cinci la medicină, absolvenţi cu diplome în științe inginerești, masteranzi cu burse de merit și doctoranzi. Mai cunosc profesori care predau la facultățile cele mai prestigioase din Timișoara, medici, arhitecți, ingineri, tot moldoveni și ei. (…)Vreau să vă spun, domnule Banciu, că sunteți un bădăran prost documentat, prost la vorbă, care nu știe ce spune.

Cu mare drag de la o curvă care nu a rămas gravidă în primul semestru, care are de gând să termine cu brio facultatea, așa cum au făcut-o o mulțime de alți studenți moldoveni și care acum sunt specialiști excelenți în toate domeniile”. Replica sa a fost preluată de presa din România, iar a doua zi Virginia a fost asaltată de mai mulţi colegi şi profesori.

virginia romanovici„Colegii îşi cereau scuze de la noi”

„Nu am vrut ca postarea mea să stârnească atât de multe reacţii, pentru că asta îi sporeşte şi domnului Banciu popularitatea, şi nu merită”, a declarat Virginia, solicitată de JURNAL. Tânăra este originară din satul Cioreşti, Nisporeni. După absolvirea gimnaziului din localitate şi-a făcut studiile la Liceul Român-Francez „Gheorghe Asachi” din Chişinău. Acum doi ani, a devenit studentă la Facultatea de Jurnalism din Timişoara. „Jurnalismul întotdeauna mi-a plăcut. În special mi-aş dori să ajung jurnalist în domeniul televiziunii. Să sporesc libertatea de exprimare, evident, nu în stilul lui Banciu”, a spus ea. Tânăra ne-a mai relatat că în Timişoara sunt peste 500 de studenţi din Republica Moldova. Unii au absolvit deja facultatea. Este membră a Organizaţiei Studenţilor Basarabeni, unde face voluntariat şi unde realizează diferite proiecte care au scopul de a ajuta studenţii basarabeni să se integreze în comunitatea românească.

„Colegii de facultate s-au simţit oarecum responsabili pentru declaraţiile lui Banciu. A doua zi îşi cereau scuze de la noi. În general, toată lumea – atât studenţii, cât şi profesorii, ştiu că aici nu vine oricine, ci studenţi cât de cât capabili, care sunt în stare să facă o facultate, sunt în stare să reuşească, să facă o carieră. De exemplu, aici sunt mulţi profesori de origine basarabeană care predau la facultăţi prestigioase. La Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, una din cele mai prestigioase facultăţi, profesor de economie şi marketing este dl Andrei Pelin, venit din RM în anii 90. Am primit un mesaj de susţinere de la o jurnalistă de origine basarabeană care lucrează la un portal de ştiri din Timişoara. De asemenea, sunt doctoranzi, medici, medici stomatologi care lucrează la Spitalul judeţean din Timişoara. Adică este o comunitate mare. M-am simţit oarecum atinsă şi inculpată, mai ales când ştiam că sunt atât de mulţi oameni, am atât de multe cunoştinţe care nu meritau calificările făcute de acest individ”, a mai spus Virginia.

„Am fost primiţi bine în România”

Tânăra a ţinut să precizeze că s-a adaptat uşor la mediul academic din România. „În România suntem trataţi foarte frumos, ne spun „fraţi”, se mai găseşte câte unul, doi ca Banciu care să arunce vorbe urâte, dar cred că nu există pădure fără uscături”, a mai spus tânăra.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) din România a decis luni să amendeze televiziunea B1 TV cu 10.000 de lei românești, aproximativ 40 de mii MDL, din cauza afirmaţiilor cu caracter discriminator făcute de Radu Banciu, precum şi a limbajului injurios folosit de Corneliu Vadim Tudor în cadrul emisiunii de la acest post de televiziune.

Rareş Aniţa, reprezentantul B1 TV, a spus că în acest program Radu Banciu a exprimat opinii. „Au fost câteva tuşe de limbaj, dar această emisiune s-a înscris în zona opiniei, a libertăţii de exprimare”, a declarat aceasta, pentru mediafax.

Membrul CNA, Christian Mititelu, a spus însă că i se pare inadmisibil modul în care jurnalistul s-a exprimat în legătură cu cetăţenii din R. Moldova.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu