„Nu există alternativă pentru noi”

Interviu acordat de către premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, emisiunii „HARDtalk”, BBC WORLD NEWS (fragment)

leanca captura video– Acordul de Asociere semnat şi ratificat de Parlamentul Republicii Moldova este într-un fel copilul Dvs. Ştiţi mai bine decât oricine că Moscova îl consideră foarte provocator.

Aceste abordări ale Moscovei privind Acordul şi, în mod special, partea ce se referă la aranjamentele comerciale reprezintă mai curând o noutate pentru noi. Noi am venit la putere în septembrie 2009. Din prima zi, am urmărit să realizăm aceste obiective, oriunde ne-am afla, la Moscova, la Chişinău sau Bruxelles. Nu a fost pentru nimeni o noutate. Iată de ce această reacţie este ciudată pentru noi. Respectăm opinia vecinilor şi partenerilor noştri. Dar pentru mine şi pentru societatea moldovenească este prioritar să ne alegem propria cale. Nu există alternativă pentru noi dacă vrem să edificăm o societate europeană.

– Cunoaşteţi cu siguranţă afirmaţia vicepremierului rus Rogozin precum că, odată cu semnarea Acordului de Asociere la UE, Republica Moldova şi-a schimbat fundamental statutul de neutralitate.

 

Nu sunteţi capabili să rezolvaţi problema, deoarece aţi venit la putere după ce predecesorul Dvs., Vlad Filat, a fost prins într-un război al declaraţiilor cu cel mai bogat businessman din Moldova, Vladimir Plahotniuc. Dl Filat şi dl Plahotniuc ocupă poziţii-cheie în stat. Dl Filat rămâne liderul partidului din care faceţi parte, iar Vladimir Plahotniuc este în continuare unul dintre liderii Partidului Democrat. Partidul său numeşte persoane în funcţii importante în stat, precum procurorul general şi şeful Centrului Anticorupţie. Aceşti oameni asupra cărora planează suspiciuni sunt în fruntea Coaliţiei proeuropene.

În opinia mea, faptul că dl Rogozin comunică cu noi prin intermediul conturilor de Twitter şi Facebook este o problemă. Am preferat întotdeauna să avem o comunicare directă. Ştiţi foarte bine că există ţări neutre în UE: Austria, Finlanda, Suedia. Abordarea dlui Rogozin este greşită.

– De ce Rusia ar face acest joc?

Se ştie foarte bine că aderarea la UE nu are nimic în comun cu schimbarea statutului de neutralitate. Eu cred că, pentru ţara mea, aderarea la UE reprezintă în continuare un avantaj. Colegii noştri din Rusia ar trebui să ne ajute să demonstrăm că schimbarea statutului de neutralitate nu este o obligaţie, ci dimpotrivă, un avantaj care aduce mai multă stabilitate, predictibilitate şi securitate statului nostru. Dacă dl Rogozin este un mare fan al neutralităţii noastre, ar trebui să ne ajute să scăpăm de fosta Armată a 14-a din regiunea transnistreană.

– Realizaţi că, dacă relaţia cu Moscova continuă să se deterioreze, există o posibilitate reală a unei intervenţii militare ruse în Transnistria, la fel cum s-a întâmplat în Crimeea.

Până acum, din fericire, nu s-a întâmplat nimic ca situaţia să iasă de sub controlul părţilor participante la negocieri. Apreciez faptul că autorităţile ruse nu au luat nicio decizie unilaterală. Colegii noştri de la Moscova exercită un fel de efect stabilizator pentru cei din Transnistria.

– Însă trebuie să recunoaşteţi că acesta e foarte fragil.

Da, e fragil. Însă există un mecanism: negocierile în formatul 5+2. Sper că nimeni nu are nevoie de un nou focar de tensiune.

– Predecesorul Dvs., Vlad Filat, a declarat că Rusia şi-a intensificat activitatea informaţională printre partidele politice, ONG-uri, în mass-media, urmărind un singur obiectiv – destabilizarea guvernării înainte de alegerile din noiembrie.

Nu am dovezi clare privind natura subversivă a acestor acţiuni. Avem ONG-uri finanţate de Moscova. Acestea funcţionează legal. Nu putem spune întotdeauna că Moscova e responsabilă de problemele noastre, căutând o scuză pentru impotenţa noastră. Sunt lucruri care depind de noi şi lucruri care nu depind de noi. Ceea ce se întâmplă în regiunea transnistreană este în afara controlului nostru. Dar există probleme care ţin direct de responsabilitatea noastră. Avem nevoie de instituţii mai durabile. De exemplu, combaterea corupţiei este responsabilitatea noastră.
– Odată ce aspiraţi să deveniţi parte a familiei statelor europene, trebuie să realizaţi reforme instituţionale şi structurale. Problema pe care o văd eu este următoarea: Dvs. nu puteţi eradica această corupţie endemică.

Nu este adevărat… Aveţi dreptate că înaintăm lent în îndeplinirea acestui deziderat. Fenomenul corupţiei, în afară de faptul că pune în pericol activitatea instituţiilor de stat, creează o stare de iritare constantă printre cetăţeni. Din acest motiv, ei nu au încredere în viitorul acestui stat şi emigrează. Totodată, beneficiem de încredere și sprijin din partea partenerilor noștri europeni și americani. În decursul ultimei luni, am pus în spatele gratiilor doi judecători, pentru prima dată în istoria țării! A fost extrem de complicat, deoarece am întâmpinat o rezistență majoră din partea sistemului. Totuși aceasta arată că suntem fermi în demersul nostru. Am dat un semnal că problemele din sistemul judecătoresc nu mai pot fi trecute cu vederea. Avem nevoie de o schimbare. Nu este ușor.

– Aţi trimis după gratii doar doi judecători şi câţiva poliţişti, nu şi pe cei care reprezintă adevăratul pericol – politicienii și prietenii acestora, cei care conduc acest sistem al corupţiei. Nu sunteţi capabili să rezolvaţi problema, deoarece aţi venit la putere după ce predecesorul Dvs., Vlad Filat, a fost prins într-un război al declaraţiilor cu cel mai bogat businessman din Moldova, Vladimir Plahotniuc. Dl Filat şi dl Plahotniuc ocupă poziţii-cheie în stat. Dl Filat rămâne liderul partidului din care faceţi parte, iar Vladimir Plahotniuc este în continuare unul dintre liderii Partidului Democrat. Partidul său numeşte persoane în funcţii importante în stat, precum procurorul general şi şeful Centrului Anticorupţie. Aceşti oameni asupra cărora planează suspiciuni sunt în fruntea Coaliţiei proeuropene. De ce dl Plahotniuc rămâne un membru-cheie în coaliţia de guvernare? De ce s-a permis ca partidul pe care îl conduce să numească procurorul general?

Este un membru al Partidului Democrat, parte componentă a coaliţiei. Nimeni nu i-a demonstrat vinovăția. Or știm cu toții că, într-o societate democratică, există prezumția nevinovăției.

– Sunteţi persoana care pretinde că veţi schimba mentalitatea concetăţenilor Dvs., dar acum păreţi un om al vechiului regim.

Nu. Anume din acest motiv credem că este important să construim o justiție independentă, cu magistraţi independenţi, care nu vor ţine cont de faptul că persoana acuzată este politician.

The following two tabs change content below.