Nu e Spania, dar Anglia lui Capello

NAŢIONALA // Balint chiar se gândeşte să-şi încheie socotelile cu Moldova

Oficialii Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal, dar şi actualul selecţioner Gabi Balint, îşi doreau în preliminariile Campionatului Mondial din 2014 o grupă cu Spania, Portugalia şi Franţa, sorţii însă au decis altceva. Naţionala va evolua în preliminariile pentru Mondialul din Brazilia într-o grupă deloc uşoară. Republica Moldova le va întâlni pe Anglia, o mai veche cunoştinţă a antrenorului secund Ion Testimiţanu, Muntenegru, la care joacă starul lui AS Roma –, Mirko Vucinic, Polonia, Ucraina şi San Marino. 

„Nu ne permitem să sperăm”

Anglia lui Fabio Capello este favorita grupei, însă nu sunt de neglijat nici naţionalele Muntenegru, Polonia şi Ucraina. Anume aceste patru echipe se pot bate pentru primele două locuri în grupă. „Grupa mea este foarte grea, echilibrată. Pentru noi este foarte important că jucăm cu Anglia, care va însemna o reţetă financiară importantă pentru federaţie. Noi nu ne permitem să sperăm”, a comentat selecţionerul Gabi Balint după tragerea la sorţi.

Pleacă Balint?

În JURNALUL de vineri, Balint a declarat că nu ştie dacă va rămâne selecţioner şi în 2012, acelaşi lucru l-a reconfirmat şi în presa de la Bucureşti. „Nu ştiu dacă voi mai rămâne la naţionala Moldovei şi anul viitor. În trei luni, îmi expiră contractul, nu ştiu dacă voi mai rămâne aici”, a menţionat tehnicianul.

Preşedintele FMF, Pavel Ciobanu, a menţionat că e o grupă foarte grea, dar nu trebuie să dezarmăm. „Este prematur să vorbim de şanse de calificare la turneul final din Brazilia. Multe se pot schimba până atunci”, a spus preşedintele forului moldovenesc de fotbal fără a preciza dacă se va continua cu Balint sau cu alt antrenor. „Sper că vom descoperi jucători noi, că vor apărea noi talente şi vom încerca să ne calificăm în premieră la un turneu final”, a precizat Ciobanu.

Stadion prea mic pentru un meci cu Anglia

Unicul regret al preşedintelui FMF este faptul că Moldova nu dispune de un stadion mai mare. „Chiar săptămâna trecută am avut la Guvern o şedinţă în cadrul căreia s-a discutat despre construcţia unui stadion naţional. Deocamdată, nu se ştie măcar unde va fi edificată o nouă arenă. Atunci când se va găsi locul, vom putea vorbim de termene. Sper că vom avea o arenă cât mai curând, dar nu depinde doar de mine. La meciurile naţionalei, stadionul este plin, iar biletele se vând în două-trei zile. Cu Anglia, cererea va fi mai mare”, a adăugat sursa citată.

Adversarii, calificaţi practic la Euro 2012

Echipele din grupa preliminară pentru CM din 2014 sunt ca şi calificate la turneul final din 2012.

Anglia e pe primul loc în Grupa G din preliminariile Campionatului European din 2012, cu 11 puncte în 5 meciuri.

Muntenegru e pe locul doi în Grupa G, cu 11 puncte acumulate în 5 meciuri. Are acelaşi număr de puncte ca şi Anglia. Cele două echipe au jucat la egalitate, scor 0-0, în Anglia, iar pe 7 octombrie se vor întâlni la Podgorica. Anume în acel meci se va decide ocupanta primului loc în grupa G.

Polonia şi Ucraina, cele două echipe sunt deja calificate la turneul final din 2012 ca ţări organizatoare ale competiţiei.

MOLDOVA a acumulat 6 puncte în 6 meciuri în grupa E şi e pe locul 5, la egalitate de puncte cu Finlanda. Grupa e condusă de Olanda, cu 18 puncte (6 meciuri), pe doi este Suedia (15 puncte, 6 meciuri), pe trei este Ungaria (12 puncte, 7 meciuri)

San Marino e pe ultima poziţie în grupa E din care face parte şi Moldova, cu 0 puncte în 7 meciuri. Nu a dat niciun gol, dar a primit 33, inclusiv două de la tricolori.

V.H.