Nu e de mirare că plagiatorii sprijină pe toate căile copiatul

central-liliana-onofrei-f-nadea-roscovanu

Liliana Nicolăescu Onofrei, fostă viceministră a Educaţiei

Unii candidaţi pentru a ajunge în fotoliul de preşedinte ademenesc electoratul cu diverse minciuni şi promisiuni care nu pot fi înfăptuite. După ce candidatul la prezidenţiale, Igor Dodon, a declarat în cadrul unor dezbateri politice televizate că din cauza camerelor instalate în centrele de Bac s-au sinucis 400 de elevi, acum promite, în cazul în care devine preşedinte al R. Moldova, că va anula examenele de Bacalaureat.

Săptămâna trecută, liderul socialist Igor Dodon declara într-o emisiune tv că 400 de elevi s-au sinucis în ultimii ani din cauza camerelor instalate în centrele de Bacalaureat, fapt ce a stârnit reacţii negative atât din partea societăţii civile, cât şi a specialiştilor în domeniu. Psihologul Liuba Ceban, fondatoarea liniei verzi Antisuicid, a venit cu critici dure la adresa lui Igor Dodon, pentru utilizarea în scopuri electorale a unor cifre și argumente dubioase în privința suicidului printre copii. „În calitate de specialist în domeniul prevenirii suicidului, aș vrea să mă adresez public către Igor Dodon și simpatizanții acestuia. Vă rog să nu începeți acțiuni de prevenire a suicidului în timpul campaniei electorale. Declarația că 400 de persoane au decedat prin suicid din cauza camerelor instalate la examenele de bacalaureat are cel puțin două erori grave: 1. Statistic, în urma suicidului decedează anual până la 30 de copii. Este o cifră mare. O viață de copil este deja mult. Vă rog să-mi oferiți sursele de unde v-ați documentat. 2. Factorul psihologic. Nimeni nu se sinucide doar dintr-o singură cauză! Cauza numărul unu este un motiv interior, cum ar fi percepția de singurătate, boală psihică, boală fizică. Și în niciun caz camerele video”, a declarat Liuba Ceban. Reacţia socialistului pe marginea acestui caz întârzie să apară.

Dodon promite să anuleze examenele de Bacalaureat

De asemenea, în cazul dezbaterilor televizate din 7 noiembrie de la TVM, Igor Dodon a promis că, în cazul în care va deveni preşedinte, va anula examenele de Bacalaureat. „Vă aduceți aminte de Bacalaureat? 50.000 de copii nu au susținut examenul. Apropo la acest capitol, eu sunt pentru anularea Bacalaureatului. Și vă promit, stimați copii, că bacalaureatul va fi opțional, și nu obligatoriu. Trebuie să revenim la examenele de admitere la instituțiile de învățământ superior. Toți elevii din liceu trebuie să obțină atestate”, a promis de la ecranul public liderul socialiștilor. Declarația sa a provocat un zâmbet din partea Maiei Sandu, deoarece Codul Educației prevede că examenul se desfășoară după un regulament elaborat de Ministerul Educației şi nu este obligatoriu. Liliana Nicolăescu Onofrei, fostă viceministră a educaţiei, a declarat pentru JURNAL de Chişinău că preşedintele nu poate decide ce fel de examene vor susţine elevii.

„În primul rând, aceste declaraţii sunt o iresponsabilitate din partea lui Igor Dodon, deoarece nu este prerogativa preşedintelui să decidă ce fel de examene trebuie să susţină elevii. În cazul în care se schimbă sistemul de învăţământ, fără examenele de Bac, elevii nu vor fi admişi atât la învăţământul superior în RM, cât şi în alte state. Domnul Dodon vrea să avem doar studii profesionale?”, se întreabă Liliana Nicolăescu Onofrei. Ministerul Educaţiei a subliniat că ignoră declaraţiile lui Igor Dodon. „Nu comentăm, aceste declaraţii nu merită nicio atenţie. Ele au fost făcute cu scopul de a acumula nişte voturi”, precizează Sergiu Boghean, şeful de cabinet al Ministrului Educaţiei. Articolul 44 prevede că „examenele de absolvire a învăţământului gim¬na¬zial şi liceal se desfăşoară în baza unui regulament elaborat de entitatea naţională cu funcţii de evaluare şi examinare şi aprobat de Ministerul Educaţiei”, ceea ce denotă că președintele țării nu are atribuții în acest proces.

Acuzat de plagiat

Săptămâna trecută, portalul de ştiri deschide.md a publicat un articol în care Igor Dodon este învinuit de plagiat în teza de doctorat. Potrivit sursei, pentru a obține în 2002 titlul de doctor în științe economice, președintele PSRM a utilizat mai multe pasaje preluate din lucrări ale unor autori din România, fără indicarea sursei. Chiar dacă în bibliografia finală a tezei de doctorat Igor Dodon a indicat cele două lucrări din care „s-a inspirat”, el nu ar fi menţionat faptul că a preluat un pasaj, cu trimiterea regulamentară la subsol, unde să indice sursa, conform regulilor de citare valabile și în 2002. În urma acestor învinuiri, deputatul PL, Alina Zotea, a solicitat Ministerului Educației și Procuraturii Generale să verifice veridicitatea acestor acuzații. În acest caz au fost transmise solicitări. Igor Dodon nu a comentat nici aceste învinuiri.

Iată ce prevede Codul Educației cu privire la Bacalaureat:
(8) Învăţământul liceal se încheie cu examenul naţional de bacalaureat, care se organizează în modul stabilit de Ministerul Educaţiei.
(9) În caz de nepromovare, examenul de bacalaureat poate fi susţinut repetat, în condiţiile stabilite de Ministerul Educaţiei.
(10) Persoanele care au absolvit forme de învăţământ echivalente învăţământului liceal pot solicita susţinerea examenului de bacalaureat în regim de externat.
(11) La promovarea examenului naţional de bacalaureat se eliberează diploma de bacalaureat, care conferă dreptul de admitere în învăţământul superior şi în învăţământul profesional tehnic postsecundar nonterţiar.
(12) Elevilor care nu au promovat examenul naţional de bacalaureat li se eliberează un certificat de studii liceale, care conferă dreptul de a urma programe de pregătire profesională în instituţii de învăţământ profesional tehnic secundar şi profesional tehnic postsecundar.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)