Nu e de glumit cu frigul

Gerurile iernii au făcut deja primele victime

Multe rânduri de haine, ghete îmblănite, căciulă, fular şi mănuşi, creme grase pentru protecţia feţei şi a mâinilor: toate trebuie să facă parte din arsenalul nostru de iarnă. Iar dacă stăm mult la frig, trebuie neapărat să consumăm lichide calde. Nici într-un caz nu ar trebui să ne încălzim, folosind alcool din abundenţă. Nici alimentaţia nu ar trebui neglijată, în perioada rece a iernii.

Deşi la finele anului trecut şi începutul lui 2013 temperaturile au crescut în termometre, meteorologii anunţă că iarna şi-a reintrat în drepturi şi în zilele următoare se aşteaptă – 12 grade la nordul RM, – 10 la sudul RM şi – 11 la centrul RM.

20 de victime

Frigul a făcut circa 20 de victime de la începutul acestui an la Chişinău. La Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Urgentă (CNSPMU) au fost aduse cinci persoane cu degerături de gradul doi şi trei şi 15 cu hipotermie. Din păcate pentru unii, medicii au fost nevoiţi să intervină şi să amputeze unele membre. Este şi cazul unui băiat de 20 de ani care a rămas fără unele degete după ce, în noaptea de revelion, a băut alcool şi a adormit afară”, a declarat pentru JURNAL Petru Craveţ, purtător de cuvânt CNSPMU.

În acelaşi timp, presa de la Chişinău a anunţat că trei oameni ai străzii au ajuns pe 3 ianuarie la spital. Unul dintre aceştia a rămas fără picioare după ce medicii au fost nevoiţi să i le amputeze. Ceilalţi doi au suferit degerături în forme mai uşoare.

Factorii care duc la apariţia degerăturilor

Un bărbat de 50 de ani din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca, un bărbat de 50 de ani a fost găsit mort în casă. Acesta trăia singur, nu făcea focul în sobă și obișnuia să bea alcool şi, în urma temperaturilor scăzute din ultimele zile, a murit din cauza degerăturilor. Dacă stai în casă şi apoi ieşi afară, te expui la variaţii de temperatură greu de suportat. Nu e indicat să stăm mult timp în frig, riscăm să facem degerături. În cazul în care vă confruntaţi cu înroşirea sau umflarea membrelor, dureri de degete sau învineţirea lor, iritaţia pielii sau sângerări, apariţia bulelor pe piele, s-ar putea să aveţi o degerătură. Adresaţi-vă de urgenţă medicului.

Dar cea mai bună metodă este prevenirea, iar doctorii susţin că trebuie să ne protejăm, pentru că nu e de glumit cu frigurile iernii. „În primul rând, trebuie să eliminăm factorii care ar favoriza apariţia degerăturilor. Vom exclude abuzul de alcool şi fumatul”, spune Octavian Cirimpei, medic ortoped-traumatolog.

Materiale naturale

„Trebuie să ne îmbrăcăm adecvat pentru temperaturile scăzute. Să punem mai multe haine pe noi. Îmbrăcămintea să fie din materiale naturale: bumbac, in. Nu sunt împotriva unei haine din material sintetic, dar care este termo-protector”, susţine Cirimpei.

Încălţămintea ar fi bine să fie îmblănită şi cu o mărime mai mare. „Un picior gol, într-o pâslă nu poate degera aşa de tare cum ar fi un picior în ciorap gros într-un pantof de toamnă”, explică medicul. Se recomandă în această perioadă rece a anului să consumăm băuturi calde. „Nu trebuie de limitat lichidele calde şi energizantele cu zahăr”, afirmă acesta.

Alimentaţia

Nu trebuie neglijată nici alimentaţia. „Organismul uman trebuie să aibă un suport energetic din proteine, lipide şi glucide, într-o balanţă. Iarna se protejează de frig”, comunică medicul. Expunerea îndelungată la temperaturi joase creşte riscul de hipotermie. „Şocul hipotermic se manifestă prin tulburări de circulaţie, adică începem să ne înroşim, se înroşesc extremităţile, apoi ni se contractă vasele de sânge şi se învineţesc mâinile şi picioarele. Şocul hipotermic culminează cu decesul”, mai spune medicul.

Primul ajutor

Suprafaţa întregului corp trebuie încălzită treptat. Victima trebuie dusă într-un mediu încălzit: zonele degerate se înfăşoară în haine groase sau paturi; extremitatea degerată se introduce în apa cu o temperatură de 34 – 37 grade Celsius; dacă victima e conştientă şi nu vomită, i se pot oferi lichide calde (nu fierbinţi); victima se transportă la spital.

Nu se recomandă masarea zonelor degerate; expunerea la temperaturi ridicate: calorifere, sobe, ape fierbinte; servirea victimei băuturi alcoolice.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)