„Nu cred că imaginea M1 este aşa de rea”

Interviu cu Mircea Surdu, noul director al postului public de televiziuneMoldova 1

Consiliul de Observatori (CO) al Companiei „Teleradio Moldova” a reuşit să aleagă vineri, la a treia încercare, un director al postului public de televiziune „Moldova 1” (M1). Jurnalistul Mircea Surdu, realizatorul talk-show-ului „Bună seara” de la acelaşi post tv, a fost ales în funcţie cu cinci voturi din opt. Alegerea acestuia l-a determinat pe preşedintele CO, Eugen Rîbca, să-şi dea demisia. Despre acest lucru, dar şi despre ce îşi propune să facă la M1, în calitate de director, ne spune Mircea Surdu în interviul de mai jos.

CO a făcut trei încercări de a alege directorul M1 până i-a reuşit. Şi Dvs. aţi participat tot de trei ori la concurs până aţi fost ales. Atât de tare v-aţi dorit fiţi director la M1?

Toată lumea care a candidat, probabil, şi-a dorit acest lucru. Eu mi-am dorit foarte mult, de aceea am participat la concurs de trei ori. Apropo, ultima mea declaraţie, dacă n-aş fi trecut, ar fi trebuit să fie că nu voi mai candida niciodată la această funcţie. Ideea pe care am mai spus-o e că sar într-o prăpastie ca să mă salvez, să salvez şi colectivul. Încerc să salvez M1 care a început să alunece încet în această prăpastie.

– Numirea Dvs. în funcţie a determinat demisia lui Eugen Rîbca din funcţia de preşedinte al CO…

Domnul Rîbca trebuie să vină cu nişte explicaţii publice, nu obligatoriu pentru mine. E vorba de imaginea dumnealui. În momentul în care el m-a votat totuşi acum două luni, mă întreb dacă m-am schimbat eu sau s-a schimbat el. Trebuie să explice această demisie, deşi cred că, dacă e vorba de o demisie de onoare, pleci în general. Eu voi colabora cu domnul Rîbca, dar fără explicaţiile dumnealui voi avea o doză de scepticism.

 

– Nici acest concurs nu a fost scutit de intrigi politice. S-a tot speculat ce candidat şi din partea cărui partid a venit la concurs. Dvs. ce angajamente aţi avut?

Acum câteva zile se spunea că aş fi omul lui Plahotniuc. După concurs, am văzut pe reţelele de socializare că aş fi omul lui Filat. Îi rog pe toţi cei care au făcut asemenea declaraţii să se decidă al cărui om sunt eu totuşi. Întotdeauna sunt exercitate presiuni asupra unei persoane care are şanse. Vreau să-i liniştesc pe toţi – nu sunt al nimănui. Vreau să muncesc pentru televiziunea publică şi pentru telespectatorul ei.

– Care vor fi principiile şi valorile promovate de Mircea Surdu?

Profesionalismul va sta în capul mesei. Categoric.

Se ştie fostul director al M1 s-a confruntat cu un boicot din partea colectivului în încercarea de a realiza reformele. Dvs. v-aţi pregătit astfel drumul pentru a ajunge director?

Nu. Nimeni nu poate să aducă probe că am fost cel care a boicotat ceva. Noi am avut nişte disensiuni interne, dar nu am ieşit niciodată cu declaraţii publice împotriva fostei administraţii. E o poveste pe care a inventat-o fosta conducere ca să-şi motiveze ratarea.

Credeţi veţi fi boicotat de angajaţii televiziunii?

Nu. Eu cunosc echipa. Mă tem că angajaţii mă vor cuprinde prea tare şi eu va trebui să dau 120 de încântaţi afară, lucru prevăzut în documentele de reformare a instituţiei, decis fără mine.

– Există voci, inclusiv în Parlament, care discută aprins despre scenariul separării radioului public de televiziunea publică. Credeţi această acţiune va ajunge fie aplicată?

Nu cred. În toată lumea se vorbeşte despre o sinergie de forţe. Cred că în Republica Moldova trebuie câţiva ani să mai fim uniţi, chiar să iniţiem nişte colaborări cu radioul public, pentru că acum suntem oarecum împreună, dar totuşi separaţi. Voi încerca să facem nişte emisiuni comune cu radioul, categoric, ele trebuie făcute în televiziune, deoarece acolo contează luminile şi alte lucruri, dar pot fi făcute de realizatorii de la radio.

– Cum va arăta M1 cu Mircea Surdu în calitate de director?

Se va schimba. Schimbările vor veni încet, dar sigur. Voi încerca să depolitizez această instituţie. Voi încerca să dau oamenilor mai puţine show-uri politice şi mai multă distracţie. În Republica Moldova se mizează mai mult pe emisiunile politice şi lumea s-a cam săturat. Nu suntem o televiziune de nişă, ci una generalistă.

De ce credeţi imaginea M1 e atât de proastă în ochii telespectatorilor?

Care imagine? Tehnică?

– Nu numai…

Cea tehnică nu depinde de noi, ci de circuite. Circuitele sunt învechite, dar în doi-trei ani asta se va rezolva automat datorită digitalizării. Imaginea de alt ordin nu cred că este aşa de rea. Suntem lideri de audienţă pe anumite segmente şi pe locul doi în general.

Asta nu se datorează acoperirii pe care o are M1?

Există o televiziune care are practic aceeaşi acoperire (Publika – n.r.), dar audienţele sunt de zece ori mai mici. E la modă să spui că nu priveşti M1, dar unii din cei care afirmă acest lucru îţi analizează emisiunea de acum trei luni la bani mărunţi. M1 rămâne un post privit şi sper să-l fac să fie privit mai mult.

Peste 40 de emisiuni la M1 este mult sau puţin?

Este puţin, dar în condiţiile actuale e foarte mult. Trebuie să ne unim eforturile pentru că avem puţină tehnică, puţine studiouri. Acum ne vom gândi la calitate şi vom uni nişte echipe care să facă un produs calitativ.

Dvs. consideraţi emisiunile M1 ca fiind competitive?

Unele sunt foarte bune, altele necompetitive. Depinde cu ce le compari.

Ne puteţi da nişte exemple?

De exemplu, emisiunea pentru tineri „Istorie şi victorie” este competitivă. Îmbunătăţită puţin, poate deveni una foarte bună şi ar putea concura chiar şi cu cele de la Moscova. „Focus”-ul poate concura chiar şi cu emisiunile din România sau Rusia. Despre cele necalitative nu aş vrea să vorbesc, ca să nu induc o stare de spirit negativă. Ele vor fi scoase din grilă foarte repede, urmăriţi grila. Dar nu voi acţiona autoritar, voi încerca să conving echipele prin argumente. Decizia va aparţine Consiliului de programe.

– Reformele de la M1 prevăd şi reduceri de personal. Dvs. o conformaţi?

Da, dar cu o singură condiţie. Consiliul de Observatori, care a aprobat această reformă, trebuie să vină în colectiv şi să explice acest lucru. Reforma nu a fost înţeleasă. CO trebuie să-l ajute pe preşedintele Companiei pentru că nu sunt persoana care semnează contracte de angajare şi concediază. Preşedintele Companiei are misiunea ingrată. Haideţi toată lumea să ne asumăm şi să explicăm împreună, ca procesul să fie mai puţin dureros. Şi cu noua organigramă aprobată trebuie să vedem ce facem, pentru că acolo nu regăsim, de exemplu, prezentatorii.

Dvs. sunteţi de acord cu afirmaţia publicul M1 este unul îmbătrânit şi este preponderent de la sate?

Dar bătrânii fac parte din societatea noastră şi noi suntem toţi veniţi de la sate. Pe mine nu mă deranjează această afirmaţie, dar vom lupta să acaparăm şi alt public. Noi pierdem doar în faţa televiziunilor străine.

 

– În proiectul de intenţie pe care l-aţi prezentat la concurs aţi scris veţi atrage specialişti din afara instituţiei. Pe de altă parte, va trebui reduceţi din cei pe care îi aveţi. Cum va reuşi atragerea altor persoane la M1?

În prima fază, din afară nu vor veni în calitate de angajaţi, ci netitulari. De exemplu, vom iniţia un parteneriat dintre emisiunea „Abraziv” şi ştiripozitive.eu pentru o ediţie săptămânală. Pe urmă, vor pleca de la noi unii, vor veni alţii din afară.

Veţi mai prezenta emisiuneaBună seara?

Emisiunea aceasta are cel mai mare rating în ziua difuzării, mai mare şi ca al „Mesager”-ului, deşi avem o concurenţă rusească foarte serioasă. În acel interval sunt difuzate „Pole ciudes” şi alte emisiuni destul de privite. Cred că acest produs trebuie să rămână, deoarece e ilogic să renunţi la unul din cele puţine competitive existente la M1.

Cum va arăta M1 la finele anului 2013?

Puţin mai bine, mai bine sau chiar mult mai bine, în funcţie de cum vom reuşi noi împreună cu preşedintele Companiei, cu CO şi cu clasa politică, cea care va trebui să accepte nişte reguli noi de joc, care va trebui să nu subfinanţeze această companie, indiferent dacă le plac sau nu eu. După sticla M1 stau oamenii care privesc acest post. Categoric va arăta mai bine. Dacă va arăta mai rău, nu voi fi în fruntea acestei instituţii.

– Vă mulţumim!

Interviu realizat de Cristina Beşleagă

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)