Nu contribui, nu ai pensie!

„Oamenii ar trebui să înţeleagă că de ei depinde ziua de mâine”

Autorităţile RM îşi sfătuie cetăţenii să încheie un contract cu Casa Naţională de Asigurare Socială (CNAS) care le va permite să primească la bătrâneţe pensie. În caz contrar, vor primi o pensie minimă de 600 de lei şi o indemnizaţie 90 de lei, arată un studiu realizat de IDIS „Viitorul”.

Marina LIŢA

Angela Roadedeal lucrează de 12 ani în Italia. „Am plecat pentru că salariul de asistentă medicală era mic şi nu ne puteam descurca”, spune femeia. În cei 12 ani, cinci a lucrat ilegal, iar apoi şi-a legalizat actele. „În toată această perioadă, nu am achitat nicio contribuţie. De când mi-am perfectat actele, achit lunar, dar nu ştiu ce pensie voi avea în RM atunci când mă voi întoarce acasă”, susţine aceasta.

Pensie de 600 de lei şi indemnizaţie de 90 de lei

Un studiu realizat de IDIS „Viitorul” arată că migranţii moldoveni riscă să nu mai poată beneficia nici de pensia minimă în RM în cazul în care lucrează peste hotarele ţării până la vârsta de pensionare şi nu dispun de stagiul necesar de cotizare. „Aleg să muncească peste hotare persoanele tinere. 33 la sută din migranţii moldoveni au vârsta între 25 şi 34 de ani. Dintre aceştia, doar şase la sută au contribuit la fondul de pensii în ţara gazdă”, declară Vasile Cantarji, unul dintre autorii investigaţiei. Astfel, în lipsa unui contract de asigurare socială, concetăţenii noştri, când se vor întoarce acasă, vor primi o pensie minimă de 600 de lei şi o indemnizaţie de 90 de lei. Reprezentanţii CNAS afirmă că cifrele prezentate sunt cunoscute.

Acorduri bilaterale

Aceasta a menţionat că cei care au plecat au mai multe posibilităţi. „Colaborăm cu ambasade, instituţii specializate în domeniu prin intermediul cărora îi anunţăm pe moldoveni despre posibilitatea de a semna un contract cu CNAS înainte de a pleca din RM sau în perioada vacanţei. Contractul poate fi semnat de oricine, fie că a plecat legal, fie ilegal peste hotare”, spune Bortă.

Moldovenii pot contribui la fondul de pensii şi în ţara în care lucrează în cazul în care RM are semnate acorduri bilaterale cu aceasta. „În doi ani, s-au încheiat deja şapte acorduri cu state importante, în care se află la lucru, legal sau ilegal, cetăţeni ai RM. Aceste acorduri le dau oportunitatea să-şi legitimeze veniturile ori în ţara de origine, ori în ţara gazdă”, susţine preşedinta CNAS.

Oamenii nu sunt informaţi

Valentina Şerbu, şefa Asociaţiei Obşteşti „Familia mea”, spune că moldovenii nu semnează aceste contracte pentru că nu ştiu despre existenţa lor: „Ambasadele au mult de lucru la capitolul informare. Sarcina cade pe umerii instituţiilor statului. Nu ştiu care sunt cele şapte state cu care RM a semnat acordurile”. „Mulţi au rămas cu ideea comunistă că statul va avea grijă de ei. Astăzi însă, dacă nu vei contribui, nu vei primi nimic”, spune Şerbu.

Potrivit Nataliei Vlădicescu, expert IDIS, migranţii moldoveni, odată întorşi în ţara de origine, vor completa rândul celor care au dreptul să beneficieze de pensia minimă plus indemnizaţia de 90 de lei. Acest fapt va pune în pericol sistemul de asistenţă în general.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)