Nu căuta înţelepciune dacă nu ai cap

ADOLESCENŢĂ // Ce se întâmplă atunci când studenţii iau calea barurilor şi a discotecilor

Mi-a povestit cineva, acum o lună, o istorie şi m-am crucit de ce sunt în stare femeile noastre. Viorica s-a născut la ţară. Provenea din neamuri avute, aşa că, după ce a absolvit şcoala din sat, a venit la Chişinău să-şi continue studiile la facultate. La început, era cuminte şi retrasă, cum le stă bine fetelor educate, însă peste un an nu o mai cunoştea nimeni. Se mirau chiar şi părinţii săi. Din fetiţa cea cuminte şi înţeleaptă a ajuns să o vorbească toţi. Devenise destrăbălată. Banii pe care îi primea de acasă îi cheltuia prin discoteci şi baruri. Colegii o vedeau tot mai rar la ore.

Nicolae, băiatul cuminte şi prostuţ

Şi uite că a prins gravidă. Nu a alergat la medic să facă avort, a hotărât că măritişul îi va şterge păcatul. Cum însă să-şi găsească un mire? Cei care s-au culcat cu ea o cunoşteau şi nu i-ar fi putut îmbrobodi cu una cu două. Aşa că Viorica era în căutarea unui flăcău cuminte şi prostuţ. Şi l-a găsit pe Nicolae, băiat cuminte şi silitor. L-a văzut la Casa de Cultură a Universităţii, apoi la bibliotecă. A mai aflat cine e şi de prin ce locuri se trage şi a pus mâna pe dânsul. Viorica ştia să flirteze, parcă asta îi era meseria, şi într-o lună Nicolae, năucit de-a binelea, a cerut-o de nevastă. El era în anul trei, iar ea termina anul doi. L-a dus acasă şi l-a prezentat părinţilor.

Flăcăul a crescut în familia unchiului său. Rămăsese orfan de mic şi l-au crescut rudele cu toată dragostea. Acestea pe loc şi-au dat seama ce prezintă Viorica, dar nu s-au pus în poară, dacă îi era dragă nepotului. Au făcut nuntă mare, mai mult pe banii părinţilor Vioricăi. Ceea ce nu ştia nimeni e că fata era gravidă în luna a patra. Sarcina deja se observa şi aceasta i-a spus maică-si că a greşit, s-a culcat cu Nicolae înainte de nuntă. Părinţii fetei le-au anunţat şi pe rudele lui Nicolae că, în scurt timp, vor avea adaos în familie.

Suspiciunile soţului

Toţi erau bucuroşi, doar Nicolae era oarecum nedumerit. Putea număra pe degete de câte ori s-a culcat cu nevastă-sa. Era imposibil să prindă aşa de repede. Şi apoi de ce nu i-a spus mai întâi lui? Din cauza asta, se simţea umilit. Însă îi era dragă fata şi cu asta s-a pus punct bănuielilor sale. Cu toate astea, a pornit a se interesa de colegii nevestei ce fel de fată a fost Viorica până a o lua el de soţie. Nu i-a plăcut ce a aflat.

A simţit că nu miroase a dragoste în căsnicia lor, că îl foloseşte muierea. Nici somnul nu mai era somn şi nici viaţa nu mai era viaţă. Îi venea uneori să o ia hăisa ca să rătăcească drumul spre casă. Locuiau în gazdă, pe care o plăteau tot părinţii Vioricăi. Şi nebuna de nevastă-sa, obişnuită cu alt soi de bărbaţi, în loc să se dea cu binişorul pe lângă Nicolae, îl lua peste picior: „Halal de tine! Nici nu bei, nici nu fumezi, nici dragoste nu ştii să faci, prăpăditule”. Încerca şi el să o ia în braţe, dar Viorica se ferea de parcă ar fi avut râie. „Învaţă-te să iubeşti o femeie şi apoi să te apropii de mine!” Nu-l putea suferi nebuna, dar vroia să nască, să termine facultatea. Bietul Nicolae nu bănuia ce gânduri poartă nevastă-sa.

Viorica îşi găseşte bărbat pe placul ei

Au trecut anii şi iată-l absolvent al facultăţii. S-a angajat profesor la un liceu din Chişinău. Fireşte că Viorica l-a părăsit, iar copilul lor a rămas să crească la bunici. Nu i-a părut rău lui Nicolae că a scăpat de nevastă-sa. Şi părinţii fetei s-au dumerit ce poamă au crescut, dar numai pe ea o aveau şi sângele apă nu se face.

La doi ani după divorţ, Viorica s-a căsătorit din nou. Şi-a găsit bărbatul potrivit într-un bar din capitală pe care îl frecventa mai des. Unul dintre cei care au bani şi îi cheltuie fără socoteală. Înalt, musculos, umbla la sala de forţă şi avea grijă să arate întotdeauna bine. Se iubea pe dânsul mai mult ca pe oricine. Tuns la zero şi îmbrăcat în piele, părea un gangster din filmele americane. Pesemne că Vioricăi îi era drag, nu-i ieşea din cuvânt şi nu cârtea în faţa lui. Poate şi de aceea că a pălmuit-o de câteva ori în public. Însă era măritată şi doar asta conta în ochii lumii.

Lecţia Vioricăi

Şi părinţii fetei aveau teamă când îi vizita ginerele, nu mai zic de băiatul Vioricăi care se ascundea de dânsul şi nu se arăta până nu ieşea din ogradă. Şi cum îi plăceau jocurile de noroc, a prins de la o vreme a merge la cazino. A pierdut sume mari şi nu avea de unde le întoarce, aşa că era căutat mereu acasă de persoane suspecte. Se ascundea pe unde credea că n-o să-l găsească nimeni. Dar toate au fost până la un timp. Şi într-o zi, Viorica a fost chemată la morgă să recunoască cadavrul soţului. Poliţia l-a găsit înjunghiat într-un subsol.

Credeţi că istoria s-a terminat aici? Viorica a vândut tot ce avea soţul ei – casă, maşină, mobilă – ca să le întoarcă datoria celor care l-au omorât pe bărbatu-său. Ca să scape şi ea cu viaţă, a plecat din ţară.

The following two tabs change content below.
Lidia Bobână

Lidia Bobână