Nu avem candidat!

Aseară, a expirat termenul limită când trebuia să fie înregistrat un candidat pentru funcţia de preşedinte al statului. După o nouă rundă de negocieri, liderii AIE şi Igor Dodon nu au ajuns la un compromis. Igor Dodon a învinuit AIE de iresponsabilitate: „Suntem gata să votăm o candidatură apolitică, însă AIE insistă pe candidatura lui Lupu”. Vlad Filat a spus că astăzi va ieşi cu declaraţii privind acţiunile de mai departe. Mihai Ghimpu a spus că AIE avea să voteze candidatura Zinaidei Greceanîi, însă Dodon şi-a schimbat poziţia râvnind la funcţia de speaker. Marian Lupu a declarat că Dodon nu a venit cu vreo propunere tranşantă şi nu a fost sincer, aşa cum a declarat. Parlamentul urmează să anunţe o nouă dată pentru alegerea preşedintelui.

Vadim VASILIU

Igor Dodon a învinuit AIE de iresponsabilitate prin faptul că aceasta ar insista asupra candidaturii lui Marian Lupu. Totuşi, deputatul neafiliat a subliniat că va merge în continuare la negocieri cu AIE. „Este regretabil faptul că nu s-a ajuns la un consens pentru înaintarea unei candidaturi care ar fi întrunit 61 de candidaţi. În opinia noastră, este regretabil faptul că AIE nu propune candidatura sa. În această situaţie, dacă noi am fi dispus de 15 mandate, am fi venit cu o propunere. Noi nu am insistat şi nu am cerut nicio funcţie, niciun post pentru reprezentanţii grupului nostru. Am propus-o pe Zinaida Greceanîi ca o posibilă candidatură pentru discuţii. AIE putea să vină cu o propunere alternativă, însă ei insistă pe candidatura lui Lupu.   Suntem gata să votăm pentru o candidatură apartinică, nemembră a AIE. Ar fi logic să fie încă o încercare de alegere a preşedintelui. Suntem disponibili să discutăm o candidatură apartinică”, a conchis Igor Dodon.

Vlad Filat a declarat după şedinţă că Alianţa nu va înainta pe 14 noiembrie un candidat la funcţia de preşedinte. „În funcţie de decizia pe care o vor lua comuniştii până la ora 24:00, urmează să luăm o decizie. Procedura este stabilită clar în legislaţia RM. Cred că mai avem timp pentru a discuta o candidatură care să întrunească 61 de voturi. Dacă s-a vorbit atât de mult de compromis, acesta urmează să fie realizat”, a conchis premierul.

Mihai Ghimpu a afirmat că grupul Dodon nu pretinde la funcţia de preşedinte al statului, ci la funcţia de preşedinte al Parlamentului. „Domnul Igor Dodon pretinde la această funcţie. Aşa am înţeles eu. Noi eram gata să o votăm pe Zinaida Greceanîi, iar el şi-a schimbat poziţia. E greu să discuţi cu cineva care îşi schimbă poziţia. Dodon a spus că Greceanîi este o candidatură politică, şi nu corespunde criteriilor”, a conchis liderul liberalilor.

Preşedintele PD, Marian Lupu, l-a învinuit pe Igor Dodon de nesinceritate în faţa publicului şi de lipsă de flexibilitate. „Vreau să vă spun că domnul Dodon nu a fost tranşant, nu a fost deloc flexibil, aşa cum declară în public. Au mers pe ideea că doar doamna Greceanîi și doar ea să devină preşedinte. Nu-mi pare o abordare constructivă. Rămâne să vedem dacă vor da dovadă de o mai mare flexibilitate în viitor. Referitor la şedinţa Legislativului din 18 noiembrie, s-ar putea să o considerăm caducă, iar pe această cale Parlamentul să stabilească o nouă dată pentru alegerea şefului statului”, a concluzionat preşedintele Parlamentului.

Tudor Deliu a informat JURNALUL că până în ziua de ieri, 14 noiembrie, 14 cetăţeni ai RM au depus cereri pentru a fi înscrişi în cursa pentru şefia statului. Domnia sa a precizat că majoritatea nu au un loc stabil de muncă, unul a trecut de vârsta de 80 de ani, unul nu are un loc stabil de trai. De fapt, doar unul dintre aceşti 14 a depus dosarul complet şi ar fi putut candida la preşedinţie dacă ar fi avut susţinerea a 15 deputaţi. Culmea este că, în urma examenului medical, doi dintre pretendenţi au fost diagnosticaţi cu „dereglări de personalitate”. Unul dintre ei a declarat, în faţa comisiei, că „intuiţia, cosmosul şi visele” îl vor ajuta să conducă Republica Moldova. „Suntem nişte fiinţe controlate de cosmos şi trebuie să ţinem legătură cu cosmosul”, a declarat unul dintre candidaţi.

The following two tabs change content below.