Nu are importanţă ce nume ai

Popov, Nadolschi, Gherasimov, Gafenco, Trocin sunt doar câteva nume ale unor persoane originare din R.Moldova care pe moment îşi fac studiile în România. Liceenii şi studenţii susţin că nu sunt stigmatizaţi din motiv că au un nume care nu sună româneşte.

„Colegilor şi profesorilor le-a trebuit ceva timp ca să se obişnuiască cu numele meu de familie. Uneori puneau incorect accentele. Acum s-au obişnuit şi îmi spun corect Nadolschi. De fapt nu are importanţă cum te numeşti, dar cum înveţi”, ne-a spus Elena Nadolschi, elevă la Liceul „Lucian Blaga” din Bucureşti. Sergiu Popov este absolvent al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Tânărul de 26 de ani spune că i-a fost dificil să se adapteze noilor împrejurări, însă nu din cauza numelui. „Cred că cel mai greu mi-a fost să învăţ să vorbesc corect româneşte. Cât priveşte numele meu, nu am avut probleme nici eu şi nici sora mea care încă mai  învaţă la un liceu din Alba Iulia. Ea este Olga Popov şi, din câte ştiu eu, nu e marginalizată sau discriminată de colegi sau profesori. Ba dimpotrivă, unora chiar le place”, a menţionat Alexandru.

Amintim că prim-vicepreşedintele Parlamentului R. Moldova, Vladimir Plahotniuc, a declarat că şi-a shimbat numele în Ulinici la insistenţa viitorilor profesori români ai fiului său de 13 ani. Am sunat la mai multe licee din România şi toţi s-au arătat nedumeriţi de asemenea afirmaţii. „Avem elevi din Basarabia care sunt repartizaţi în diferite clase. Niciunul nu este stigmatizat”, ne-a spus supărată profesoara de limba română de la Liceul „Al. I. Cuza” din Bucureşti, unde în 2010 au fost admişi patru elevi din R. Moldova: Victor şi Victoria Cebotari, Denis Jignea şi Ina Nazarenco.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.