„Nu am vrut să mă alătur acestor personaje și nu am urcat pe scenă”

Interviu cu Maia Sandu, fostul ministru al Educației din Republica Moldova

maia-sandu

Fostul ministru al Educației din Republica Moldova, Maia Sandu, a acordat un interviu în exclusivitate pentru PoliticScan, în cadrul căruia a vorbit despre banii furați din băncile moldovenești, despre discreditarea protestelor de la Chișinău, despre partidul pe care îl construiește, dar și despre posibilele soluții la criza de peste Prut. Maia Sandu a făcut apel la protestatari să fie pașnici și a subliniat nevoia urgentă a Republicii Moldova ca, până în momentul în care alegerile anticipate vor putea să fie organizate, să ia de urgență măsuri care să asigure stabilitatea economică și socială a țării.

– Credeți că va rezista acest Guvern în contextul actual, până la următoarele alegeri la termen?

Nu cred că va rezista prea mult timp și spun asta pentru că în primul rând nu este văzut ca un guvern legitim, a fost votat de o majoritate parlamentară care nu reflectă rezultatul votului din noiembrie 2014, de la alegerile parlamentare de anul trecut. Apoi modul în care a fost votat, în situația în care nu s-a prezentat cel puțin programul în fața Parlamentului și nu s-a discutat programul Guvernului,  și după aceea la miez de noapte a depus jurământul la  Președinție, în situația în care s-a anunțat că acest lucru se va întâmpla a doua zi. Toate aceste lucruri, plus situația economică și socială foarte dificilă, protestele care au avut loc și până la votarea acestui guvern, dar care s-au intensificat după votarea acestui guvern, creează condiții destul de proaste pentru o activitate normală.

– Se zice că în spatele acestui guvern este Plahotniuc. Cel puțin în România, când s-a auzit numele de Plahotniuc, toată lumea a tremurat. Cine e Plahotniuc în Moldova?

Plahotniuc este unul dintre oligarhii care și-a consolidat puterea în ultimii 6 ani, pe perioada guvernării pro-europene. Până de curând avea competiție în această sferă, de curând a rămas singurul și cel mai puternic. Este omul care a reușit să-și subordoneze mai multe instituții publice importante, cum ar fi Procuratura, Centrul Național de Combatere a Corupției, Banca Națională, acum vedem că și Curtea Constituțională se pare că îl simpatizează. Se pare că acest om intenționează să construiască un sistem prin care el va controla toate instituțiile statului.

– Care este averea lui estimată? Cam la cât se ajunge? Din ce spun oamenii…

Nu m-am interesat. Se pare că este foarte bogat, dar chiar nu știu să vă spun care este averea acestui om.

Nu am vrut să mă alătur acestor personaje și nu am urcat pe scenă, chiar dacă oamenii aveau nevoie de încurajarea noastră. Cred că a fost cea mai mare greșeală atunci când printre liderii de la proteste au fost acceptați acești doi politicieni. Acest lucru a condus la compromiterea protestului într-o anumită măsură și acesta este lucrul pe care și-l dorește guvernarea. Guvernarea vrea să eticheteze acest protest ca unul anti-european, pe când mai mult de 80 de procente din oamenii care vin la aceste proteste sunt oameni care susțin cursul  european al țării.

 

 

– Cum s-a ajuns la situația de acum, cum s-a furat miliardul?

Este o enigmă și pentru noi, dar cert este faptul că acest furt nu putea să se întâmple fără participarea instituțiilor statului. Mai multe instituții cel puțin au închis ochii, dacă nu chiar au avut un rol. Pentru că nu poți să scoți sute de milioane din trei bănci, fără ca Banca Națională să vadă acest lucru, fără ca Centrul Național Anticorupție să vadă acest lucru, fără ca Procuratura în atâția ani să fie sesizată și să se sesizeze.

– Credeți că și astăzi mai ies bani din bănci?

Marele pericol este că, după un an de discuții despre acest furt, Guvernul și Parlamentul nu au putut să ofere un cadru legislativ care să stopeze furtul, să închidă robinetele. Și ne este teamă că, în timp ce noi stăm în stradă și protestăm, acești oameni de la guvernare continuă să faciliteze sau chiar să participe într-un jaf similar. Suspectăm că oamenii de la guvernare sunt implicați încă în acest jaf. Acest furt a discreditat parcursul european al Moldovei.

– R. Moldova este într-o situație de criză, iar toți acești bani furați au adâncit situația economică și sărăcia? Au avut repercusiuni?

Bineînțeles. Și asta vom simți în anii care vor veni. Experții vorbesc despre un șoc fiscal pentru următorii zece ani ca rezultat al acestui furt. Mai mult, acest furt a avut și un rol foarte mare în discreditarea parcursului european și în reducerea sprijinului oamenilor pentru acest model de dezvoltare.

– Au început protestele, iar foarte mulți oameni din România nu au mai înțeles nimic pentru că la manifestațiile care erau conduse de Usatîi și Dodon au ajuns și oameni care erau văzuți pro-România, pro-Uniunea Europeană. Practic acolo v-ați coagulat mai multe forțe total opuse. Ați fost și dumneavoastră? Cum explicați?

Protestele nu au fost inițiate de aceste două partide proruse. Protestele au fost inițiate de forțele sănătoase ale societății și de cei care își doresc o societate democratică. Protestele au fost organizate de societatea civilă și cele mai multe solicitări au ținut de combaterea corupției, de renunțarea justiției selective, de facilitare a accesului la presa liberă. Într-un moment s-au găsit politicieni oportuniști, care au putut să beneficieze de situație și s-au alăturat acestor proteste. Eu personal nu mă simt parte a acestei echipe. Eu am fost alături, eu am fost la proteste, dar am fost alături de oamenii care protestează împotriva corupției și care își doresc în continuare ca R. Moldova să meargă pe procesul de integrare europeană.

– Nu v-ați urcat pe scenă alături de Usatîi și Dodon.

Nu, și cred că asta ar fi fost cea mai mare greșeală. Nu am vrut să mă alătur acestor personaje și nu am urcat pe scenă, chiar dacă oamenii aveau nevoie de încurajarea noastră. Cred că a fost cea mai mare greșeală atunci când printre liderii de la proteste au fost acceptați acești doi politicieni. Acest lucru a condus la compromiterea protestului într-o anumită măsură și acesta este lucrul pe care și-l dorește guvernarea. Guvernarea vrea să eticheteze acest protest ca unul anti-european, pe când mai mult de 80 de procente din oamenii care vin la aceste proteste sunt oameni care susțin cursul  european al țării, dar sunt oameni care nu pot să controleze în continuare corupția și nu se lasă șantajați de această guvernare, care spune că „dacă nu ne tolerați pe noi în continuare, riscați să ajungeți pe mâna partidelor proruse”. Este adevărat că noi suntem într-o capcană în acest moment și este adevărat că soluțiile nu sunt evidente.

– Îi suspectați pe Usatîi și Dodon de un joc în trei cu Plahotniuc?

Se vorbește și despre acest lucru, nu pot să vă spun cu certitudine pentru că nu am acces la asemenea informații. Dar dacă acesta a fost jocul, acești trei au reușit să discrediteze într-o anumită măsură protestul.

– Cum vedeți viitorul? Ce soluții vede Maia Sandu?

Noi avem o problemă enormă, pentru că acești oameni care vin la proteste sunt foarte supărați și ei nu pot fi trimiși acasă pur și simplu. Pe de altă parte, guvernarea continuă să ignore oamenii din stradă, revendicările acestora și această lipsă de dialog poate să se termine foarte prost. Am auzit deja ultimatumuri anunțate, am auzit apel la nesupunere civică și eu cred că noi intrăm într-o perioadă care poate deveni foarte riscantă pentru Republica Moldova. În această situație, eu cred că noi toți trebuie să recunoaștem că alegerile anticipate sunt necesare, pentru că această guvernare nu este legitimă, dar până să ajungem la alegeri anticipate trebuie să ne așezăm la masa de discuții și să convenim asupra unor acțiuni care sunt absolut necesare și care trebuie să se întâmple în viitorul apropiat.

Acest dialog ar putea să fie intermediat de către partenerii de dezvoltare și aici noi venim cu câteva propuneri, pe care sperăm să le împărtășească și finanțatorii. De exemplu, Guvernul României care discută zilele acestea acordarea primei tranșe în valoare de 60 de mil. de dolari sub formă de sprijin bugetar. Lucrurile absolut necesare care trebuie să se întâmple sunt modificarea legislației cu privire la sistemul bancar, despre care am vorbit mai devreme, pentru că nu este normal să primim aceste resurse financiare în situația în care banii din buget ajung să acopere fraude din sistemul bancar. Pe dimensiunea anticorupție și reforma justiției este impetuos necesar să fie aprobată  reforma Procuraturii, care se află în Parlament de foarte mult timp și nu este clar de ce nu ajunge pe agenda parlamentarilor.

Un alt pachet de legi foarte important este cel cu privire la Comisia Națională pentru Integritate. Sunt câteva exemple de acțiuni pe care noi, ca societate civilă, avem de gând să le cerem acestui guvern și contăm foarte mult pe faptul că partenerii noștri de dezvoltare, care au instrumentele lor de presiune asupra Guvernului, vor ține cont de aceste condiții și le vor folosi atunci când vor aprecia în ce măsură acest guvern este unul cu adevărat proeuropean și reformator sau dacă continuă această strategie de mimare a reformelor și de manipulare a maselor.

– Dacă puteți să transmiteți un mesaj Guvernului României.

România trebuie să dea banii, dar să se asigure că ei nu sunt furați.

– Vreți să vă faceți partid politic. Dar sunteți conștientă de faptul că aveți deja probleme cu înregistrarea lui? Am văzut că Andrei Năstase a fost practic împiedicat de o simplă formalitate.

Da, suntem conștienți de acest pericol, dar asta nu ne oprește. Noi avem destul de mulți susținători, chiar dacă nu avem resurse încercăm să construim un partid diferit de ce a avut R. Moldova, cu democrație internă veritabilă, finanțat în mod transparent și vreau să văd ce poate să insinueze Ministerul Justiției. O să venim cu toți susținătorii noștri și o să le cerem să vină să ne explice de ce un asemenea partid nu poate fi înregistrat.

– Îl veți integra și pe dl Sturza în proiectul dvs?

Dl Sturza trebuie să își exprime dorința clară că vrea să vină la noi în partid, după care urmează o discuție cu echipa și toți cei care subscriu valorilor pe care le-am anunțat noi în această etapă.

– Dar cu o parte din oamenii din PLDM aveți ceva obiective? Vreți să intrați într-o alianță?

Este aceeași abordare. Știu că PLDM-ul va avea un congres în luna martie și ei vor decide ce fac mai departe, cum merg mai departe. Sunt într-o situație mai dificilă. Știu că sunt oameni din PLDM care vor să adere la partidul nostru și, atâta timp cât acești oameni se înscriu în rigorile noastre, să fie oameni corecți, onești, care nu au comis acte de corupție, care condamnă corupția… Avem criterii de integritate deja, fiecare om semnează o declarație pe proprie răspundere în care își ia un asemenea angajament.

– Ați făcut o vizită în SUA. Cu cine v-ați întâlnit acolo?

Am fost la un eveniment organizat de diaspora moldovenească și am discutat anume despre cum facem să construim instituții puternice în R. Moldova astfel încât pe viitor să nu mai existe posibilitate, că tentația va exista întotdeauna, ca cineva să vină să își subordoneze instituțiile statului. Și pentru că eram acolo am reușit să merg și la Washington, unde am avut discuții cu societatea civilă, dar și cu reprezentanți ai autorităților, pentru a le transmite punctul nostru de vedere, cum vedem noi lucrurile în Republica Moldova și să le spunem că noi apreciem democrația și o să continuăm să luptăm pentru ea.

– Vedeți o axă București-Washington în viitor? Ați vrea ca parteneri România și SUA? Sau o axă București-Bruxelles-Washington?

Este firesc să fie așa și am avut suficiente exemple când acest lucru s-a demonstrat că este eficient. Pe aceste dimensiuni cred că trebuie să îmbunătățim, în primul rând, înțelegerea lucrurilor care se întâmplă în R. Moldova și să consolidăm această relație.

– Ați avut mai multe întâlniri cu diplomația. V-au încurajat?

Este clar că toată lumea înțelege că la Chișinău nu avem partide politice veritabile și asta am văzut și la alegerile din 2014, când lumea a mers la vot și a ales răul cel mai mic. Asta înseamnă că avem nevoie de forțe noi, de o clasă politică nouă, de altfel de oameni în politică, oameni care nu s-au compromis,oameni care nu au fost implicați în  furturi și buni profesioniști care vor să conducă țara altfel.

– Spuneați de o posibilă radicalizare a străzii și că datele conduc înspre acest scenariu. Vă este frică? Cum ați vedea o aplanare?

Îmi este frică, cum spuneam pe de o parte numărul protestatarilor nu scade în pofida frigului de afară, pe de altă parte guvernarea nu recunoaște revendicările acestor oameni și dreptul acestor oameni de a avea o opinie și tocmai de asta ar fi bine dacă am reuși pentru o perioadă să deplasăm accentele de la aceste proteste care cer să fie demis Guvernul, Parlamentul să fie dizolvat imediat, pe niște lucruri pe termen scurt, foarte concrete, care să vină să ne asigure securitatea sistemului bancar, securitatea economică elementară și să fim siguri că oamenii vor avea suficiente resurse ca să treacă peste iarnă.

SURSA: http:politicscan.ro

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)