„Nu am avut nicio discuție cu Traian Băsescu”

Interviu cu Anatol Şalaru, ministru al Apărării al R. Moldova

Foto: Europa Liberă

– Stimate Domnule Şalaru, mai mute voci susţin că aţi fi susţinut în acţiunea de reformare a PL-ului de dl Traian Băsescu. Cum comentaţi aceste zvonuri?

Nu am avut nicio discuție cu Traian Băsescu. Am văzut doar interviul pe care l-a publicat marţi ProTV.

– Şi cum explicaţi faptul că această nouă sciziune a apărut acum în cadrul formaţiunii?

Situaţia din cadrul PL este o încercare a dlui Ghimpu de a-i înlătura pe toţi cei care au alte idei decât dânsul şi care nu sunt de acord cu poziţia lui. Pur şi simplu, am solicitat în cadrul biroului politic al partidului convocarea unui congres, am cerut ca dl Ghimpu să-şi dea demisia şi să fie aleasă o nouă conducere din cauza mai multor probleme apărute nu numai în cadrul formaţiunii, ci şi pe întreaga dreaptă. În R. Moldova, dreapta nu mai are o perspectivă şi nu mai are un nucleu care să adune în jurul său alegătorii. PL a înregistrat în cadrul alegerilor prezidenţiale 1,8% din voturi, un rezultat dezastruos. Ce-i drept, acest rezultat este al dlui Ghimpu, şi nu al PL.

Este evident că, în această situaţie, partidul are nevoie de o reformă care trebuie să vină din interior, şi nu din afară. Este o problemă a PL, trebuie să o discutăm, să o analizăm. Dl Ghimpu a fost deranjat de faptul că cer convocarea congresului şi efectuarea unui audit politic. Să vină experţi din afară, nu din alte partide, după cum spune el. Să vină nişte experţi care să efectueze o analiză profundă care să ne spună ce să facem. Toată lumea politică recurge la serviciile experţilor. Şi cei care acceptă această practică reuşesc întotdeauna. Dl Ghimpu nu a ţinut niciodată cont de opinia specialiştilor. Prin urmare, rezultatul este cel pe care îl avem.

1,8%

din voturi a înregistrat PL în cadrul alegerilor prezidenţiale, un rezultat dezastruos. Ce-i drept, acest rezultat este al dlui Ghimpu, şi nu al PL.

 

Precizez că nu este vorba de o scindare, pentru că nu are sens să scindezi un partid cu 1,8 la sută. Important este ca PL să aibă suficiente forţe interne pentru a se reforma. Întotdeauna reformele se implementează greu. Cineva trebuie să se sacrifice pentru a provoca aceste reforme, dar ele sunt necesare.

– Dl Ghimpu susţine că o asemenea acţiune nu are nicio aderenţă.

Aceasta este părerea lui Ghimpu. Eu am discutat cu mulţi oameni din partid, anume aceasta l-a deranjat pe el, că am încercat să discut cu mai mulţi membri, ca să aflu părerea lor. Oamenii îmi spun în faţă, trebuie să schimbăm liderul, să convocăm congresul, altminteri formaţiunea nu va mai intra în parlament. Nu va avea nicio şansă de a se reabilita, de a renaşte. Pe dl Ghimpu îl deranjează foarte mult această acţiune. Probabil că îl aranjează acum să stea cu 13 deputaţi în parlament, să ajungă până în 2018 şi pe urmă s-a mai vedea, că el este oricum pensionar. Însă pentru viitorul politic al R. Moldova este importantă nu soarta PL, ci soarta dreptei. Este nevoie de un partid de dreapta puternic. Ca să coaguleze în jurul său toate forţele progresiste şi sănătoase din acest stat. Aşa văd eu situaţia. Nu că ar fi o chestie de conjunctură ca cineva să-şi păstreze funcţia sau ca cineva să plece că nu i-a făcut pe plac liderului de partid. Oamenii înţeleg acest lucru. Faptul că unii nu au curaj să o spună este la fel de clar, ştiţi curajul moldoveanului. Eu mi-am asumat acest lucru pentru că nu pot să fiu nepăsător faţă de această situaţie, să văd cum munca mea de o viaţă se prăbuşeşte.

În calitate de cofondator al acestui partid, sunt obligat să pun în discuţie acest lucru şi să aduc la cunoştinţa oamenilor acest fapt. Dacă mă vor susţine, le voi fi recunoscător şi nu pretind să fiu ales preşedinte. Nu mă interesează acest fapt. Mă interesează ca acest partid să aibă viitor.

– În calitate de ministru al Apărării, Dvs. aţi întreprins o serie de acţiuni privind apropierea de partenerii de dezvoltare. Aţi făcut totul pentru deschiderea la Chişinău a unui birou al Alianţei Nord-Atlantice. Revocarea Dvs. ar putea fi o acţiune concertată a coaliţiei de la guvernare în contextul instalării lui Dodon la Preşedinţie?

Cred că Dodon va face presiuni ca să mă demită. Dodon nu poate, doar prin moţiuni de cenzură, în cazul în care nu voi fi demis până va fi instalarea acestuia. Deoarece Ghimpu vrea acest lucru, face presiuni. Colegii mei de partid mi-au spus că uite, a făcut demersul şi face presiuni asupra prim-ministrului ca să facă, la rândul său, demersul către preşedintele Timofti să fiu demis acum. Lui nu i-ar pica bine dacă l-ar ruga pe Dodon să facă acest lucru.

În ce priveşte NATO, vreau să spun un lucru. Partenerii noştri de coaliţie nu mi-au reproşat niciodată legăturile mele cu NATO şi nici activitatea mea pro-NATO. Cel mai dur s-a exprimat în acest sens dl Ghimpu. Anul trecut, după prima mea vizită în România, în cadrul căreia am declarat că R. Moldova trebuie să intre în NATO. După acest scandal, am venit la partid şi dl Ghimpu mi-a spus: „Las-o mai moale cu NATO!”. Este unicul politician de la noi care mi-a reproşat proiectele mele cu NATO şi tendinţa mea de apropiere cu NATO. Atunci am crezut că Ghimpu a glumit, acum însă m-am convins că a spus-o serios.

– Ce schimbări întrevedeţi în cadrul ministerului în cazul în care veţi fi revocat?

Cred că în prim-plan ar trebui puse interesele statului. În timpul mandatului meu, am reuşit să creez o relaţie de prietenie cu omologul meu ucrainean, Stepan Polturak, şi cu miniştrii Apărării din România, Mihnea Motoc şi Mircea Duşa. Datorită acestor relaţii am reuşit să impulsionăm apropierea dintre armatele noastre naţionale şi să avem în acelaşi timp o apropiere cu Ucraina. În decursul unui an, am avut cinci întâlniri cu ministrul ucrainean, care s-au soldat cu rezultate. Unul dintre acestea a fost crearea coridorului verde de retragere a armatei ruse din Transnistria.

Interviu realizat de Ilie Gulca

The following two tabs change content below.