„Nu am avut dubii că voi reuși”

Povestea chișinăuianului care deține singura bursă bitcoin din România

Max Nicula (29 de ani), proprietarul unicei burse bitcoin din dreapta Prutului, s-a născut la Chișinău, în familia unor ingineri de calculatoare care, după prăbușirea URSS, au devenit antreprenori. Tânărul, absolvent al London School of Economics, este programator de profesie, dar se pricepe și la business: la vârsta de 12 ani a creat primul program, iar la 14 și-a deschis prima afacere. Într-un interviu pentru JURNAL de Chișinău, Max Nicula ne-a vorbit despre parcursul său în afaceri, despre cum vede el situația actuală a R. Moldova, dar și despre planurile sale de viitor.

Nina TOFAN

La vârsta de 29 de ani, Max Nicula are 17 ani de experiență în programare și 15 ani de când și-a deschis prima afacere.

A moștenit flerul în afaceri de la părinți

„Afacerea mea de bază este în domeniul dezvoltării sistemelor ERP pentru producători și distribuitori de mărfuri. În afară de aceasta, am experiență în multe domenii, cum ar fi scrierea algoritmelor de tranzacționare automatizată în stocuri pe NASDAQ și NYSE, dar și pe bitcoin. Toate experiențele mele, și aceasta în particular, mi-au dat o înțelegere aprofundată a ceea ce reprezintă un exchange și cum funcționează”, afirmă programatorul.

A moștenit flerul în afaceri de la părinții săi, ambii ingineri de calculatoare deveniți antreprenori de succes după destrămarea URSS. Și Maxim a pășit cu dreptul în afaceri încă acum 15 ani, când și-a deschis primul business, iar cu banii câștigați și-a procurat un scuter.

„Am încercat zeci de afaceri până acum, majoritatea au eșuat, dar unele au avut succes. Am importat produse electronice în Marea Britanie și am fost printre primii care au fabricat și au vândut țigări electronice încă în 2008, tot în Regatul Unit. După absolvirea universității, timp de un an, am activat în calitate de director al fabricii de covoare a tatălui meu, dar în 2013 am hotărât să mă întorc în Anglia și s-o iau de la zero, de sine stătător. Nu aveam dubii că voi reuși. Mi-ar fi greu să spun unde am acumulat cele mai multe cunoștințe legate de mediul afacerilor, căci studierea este un proces continuu, de aceea și azi învăț. Nu am modele demne de urmat, doar calități pe care le au unele personalități și pe care încerc să mi le dezvolt”, ne spune el.

Din 2016 e proprietarul singurei burse bitcoin din România

În toamna lui 2016, Max Nicula a procurat BTCxChange, unica bursă bitcoin din România, pe atunci cu sediul în or. Oradea. E sigur că bitcoin-ul are viitor și e fascinat de oportunitățile pe care le propune, de aceea, când i s-a ivit ocazia de a cumpăra un bitcoin exchange, a făcut-o fără a sta prea mult pe gânduri.

„Nu pot divulga prețul tranzacției comerciale, asta mi-a fost înțelegerea cu proprietarul anterior, dar vă pot spune că ulterior am mai investit în afacere cam 250 000 de euro. La început eram singur în proiect, acum însă la acesta au mai aderat vreo 50 de oameni. Sediul social este în Iași, dar echipa operează de la distanță din toată lumea. Pe BTCxChange, vânzătorii și cumpărătorii se întâlnesc pentru a efectua tranzacții, bursa fiind o platformă sigură care facilitează tranzacționarea. În România există două case de schimb, dar o singură bursă”, afirmă proprietarul acesteia.

La început, omul de afaceri lucra cam 10 ore pe zi, fără zile de odihnă. Acum, spune domnia sa, nu mai lucrează deloc, în sensul clasic al cuvântului, adică nu merge la oficiu. Astăzi doar gândește proiecte noi și cum să le implementeze, iar acest lucru îl face non-stop, oriunde s-ar afla. „Acum, zilnic sunt în week-end”, zâmbește el.

„Economia unui stat trebuie mai întâi înțeleasă”

Max Nicula, care a locuit vreme de mai mulți ani în Marea Britanie, acum petrece mult timp acasă, în Republica Moldova. De aceea am ținut să aflăm ce părere are despre cursul luat de statul în care s-a născut.

„Situația acestuia se înrăutățește continuu. Cursul luat în 1991 era cel corect, însa nu a fost dus până la capăt, nu a avut loc lustrația și, iată, acum ne împiedicăm la orice pas de cadavrul Uniunii Sovietice. Și situația economică a republicii este foarte grea, nu văd de ce cineva ar porni o afacere în Moldova. Pe cei care, totuși, o fac, îi consider adevărați eroi. Economia unui stat, pentru a putea fi îmbunătățită, trebuie mai întâi înțeleasă. Și, din păcate, astăzi nici guvernarea, nici opoziția care îi vrea locul, nu are cunoștințe în acest domeniu. În aceste condiții, economia moldovenească va continua să se prăbușească”, consideră businessmanul.

Planifică să profite de viață din plin

Max Nicula e căsătorit cu Ana, o basarabeancă pe care a cunoscut-o acum trei ani, iar anul trecut cei doi au devenit părinți. Întrebat despre planurile sale de viitor, tânărul om de afaceri ne-a răspuns că va continua să lanseze proiecte tot mai importante și va profita din plin de viață, alături de soție și copiii lor.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)