Novac, „absolut deschis și curat”

Deputatul socialist Grigore Novac, care ar fi obținut un teren destinat familiilor tinere și vulnerabile, datorită unei căsătorii fictive, va mai candida la un mandat

Partidul Socialiștilor a anunțat că membrul său, Grigore Novac, 35 de ani, va candida la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Deputatul socialist ar fi obținut în 2011 un teren de la Primăria Stăuceni prin intermediul unui act de căsătorie fictivă. Primăria Stăuceni a informat că Novac a obținut terenul gratuit în baza articolului din Codul Funciar referitor la familiile tinere.

Carolina Chirilescu

Astfel ar fi procedat și alți doi socialiști, Marina Radvan și Vladimir Odnostalco. Hotărârea Primăriei Stăuceni în acest caz este în prezent investigată de Centrul Național Anticorupție în cadrul unei cauze penale. Grigore Novac a donat partidului în diferite perioade mai mulți bani decât a declarat legal.

De cealaltă parte, deputatul spune că acestea sunt venituri obținute din câștigurile sale peste hotare. Deputatul ar mai avea un copil din prima căsătorie, căruia nu i-ar fi plătit pensie alimentară. Pentru aceasta a fost decăzut din drepturile părintești.

Grigore Novac s-a născut la 6 februarie 1983 în Sălcuța, Căușeni. În 2011–2013, a fost jurist la Fundația de Binefacere „Soluția”, iar între 2013 și 2014 – jurist al PSRM. În decembrie 2014, Novac a devenit deputat socialist. Legislatorul este căsătorit din aprilie 2018 cu Anișoara Gurițescu, născută în Orhei.

Novac este membru al Comisiei parlamentare pentru drepturile omului şi relaţii interetnice și membru-fondator al asociațiilor obștești „Garda Tânără” și „Institutul de modernizare a Moldovei”.

El este semnatarul mai multor proiecte de lege și inițiative legislative, inclusiv cel cu privire la denunțarea Acordului de Asociere cu UE. Novac a semnat acest proiect împreună cu alți colegi socialiști. Proiectul a fost examinat în prima lectură, după care a fost retras. De asemenea, el a semnat un proiect de abrogare a Legii privind asigurarea egalității, care așijderea a fost retras.

 

Averi și donații la partid

Pe parcursul anilor 2012 şi 2013, politicianul a avut un venit de 35.500 de lei. În 2014, a declarat că a avut un venit de 28.639 de lei: 9.585 de lei constituie salariul de deputat, 19.000 de lei – remunerarea pentru serviciile juridice și 15.000 de ruble rusești au fost remitențe.

Cu toate acestea, Novac a donat în 2014, pentru campania electorală PSRM, 85.000 de lei. Această sumă depășește veniturile sale legale pentru acest an. El a explicat atunci pentru „Moldova Curată” că a avut în anii precedenți venituri mai mari pe care le-ar fi declarat la Fisc. „Suma pe care ați văzut-o declarată pe ultimul an nu reflectă nici pe aproape sumele din anii precedenți”, a spus atunci Novac.

În 2015, conform declarației de avere, deputatul a ridicat un salariu de 189.620 de lei. În plus, el a declarat un teren la Stăuceni, un automobil Volvo XC 90 produs în 2007 estimat la 113.000 de lei. Socialistul a indicat un cont bancar pe care a depus 7.000 de lei.

Pentru alegerile locale din 14 iunie 2015, Novac a donat pentru PSRM 95.000 de lei. Aceste date arată că donațiile către partid sunt mai mari decât venitul legal obținut de deputat în 2015. Grigore Novac susține că ar fi câștigat acești bani în anii precedenți, muncind peste hotare.

„Până a veni în funcție, o să vedeți declarațiile mele pe anii precedenți, sunt bani pe care i-am câștigat în străinătate și pe care i-am declarat la Fisc. Eu pot demonstra aceste venituri de peste hotare. Sursele mele de venit, toate, au fost declarate”, a afirmat Novac.

În 2016, Novac a ridicat un salariu de 115.224 de lei plus indemnizația de la Parlament în valoare de 73.485 de lei. În 2016, deputatul socialist a donat partidului, pentru campania electorală a lui Igor Dodon în alegerile prezidențiale, circa 80.000 de lei.

În 2017, parlamentarul a indicat un venit de 219.500 de lei – 121.000 din salariul de deputat și 98.423 de lei ca indemnizație.

În 2017, Novac a donat pentru PSRM 53.900 de lei, iar în 2018 – alte 26.450 de lei pentru campania colegului său de partid Ion Ceban în alegerile pentru funcția de primar de Chișinău, potrivit avere.md.

 

Teren dobândit printr-o căsătorie presupus fictivă  

În 2011, în perioada în care era jurist la Fundația „Soluția”, Grigore Novac a obținut un teren public de patru ari în Stăuceni, mun. Chișinău. În declarațiile de venit ale socialistului valoarea acestui teren constituie 80.000 de lei.

Terenul face parte din cele peste 300 de parcele oferite gratuit în 2010 de către Consiliul local Stăuceni familiilor nou formate, precum și celor defavorizate pentru a-și construi locuințe.

Socialiștii Grigore Novac, Marina Radvan și Vladimir Odnostalco au obținut terenuri datorită încheierii unor căsătorii. Informația că Grigore Novac a primit un teren ca membru al unei familii noi a fost confirmată pentru site-ul „Deschide” de către Primăria localității.

Secretarul Consiliului local Stăuceni, Natalia Turturică, a declarat în iunie 2015 că cele trei persoane care fac parte în prezent din PSRM erau căsătorite și aveau viza de reședință în comuna Stăuceni.

Purtătoarea de cuvânt a Centrului Național Anticorupție a declarat pentru reporter că dosarul este în fază de urmărire penală.

 

Grigore Novac: „Această căsătorie fictivă nu a avut loc”

De cealaltă parte, Novac a negat că ar fi fost căsătorit fictiv. „Această căsătorie fictivă nu a avut loc. Am declarat nu o singură dată și o mai repet. A fost un teren obținut absolut legal. Eu nici nu știu cine a început epopeea asta. Sunt absolut deschis. Acolo a fost un litigiu cu toate terenurile. Bănuiesc că este o cauză dintre administrația publică locală și careva reclamanți, dar nu știu exact”, a declarat deputatul.

 

Lipsit de drepturile de părinte, dar nu recunoaște

În timp ce PSRM este promotor al familiei tradiționale, se pare că nu toți membrii acestei formațiuni sunt susținători ai acestei valori. În 2016, deschide.md a publicat o hotărâre a Judecătoriei Căușeni din 23 noiembrie 2011 în care un oarecare Grigore Novac, născut la 6 februarie 1983, în satul Sălcuța, raionul Căușeni (la fel ca și deputatul socialist), a fost lipsit de drepturile de părinte.

Conform acestei hotărâri, tatăl a recunoscut copilul, însă s-a eschivat de la obligațiile sale părintești și nu a plătit pensia alimentară. Fiind întrebat dacă confirmă veridicitatea hotărârii de judecată din 2011 și recunoaște existența unui copil, Novac nici nu a confirmat, dar nici nu a infirmat. El a îndemnat reporterul să nu confunde viața privată cu cea politică.

„Sunt lucruri pe care le pot demonstra. Eu știu cine a început epopeea asta. Știu chiar la comanda cui apar astfel de denigrări. Sunt lucruri în care cred, în Constituția RM și în dreptul la viață privată. Am o familie și nu o expun în public. Vă spun un lucru absolut clar. Nu voi comenta pe viitor niciodată mai mult decât consider oportun să dezvălui în spațiul public”, a menționat el.

„Ce legătură are viața privată cu activitatea parlamentară? Dacă cineva va încerca să inventeze ceva, o să mă uit foarte atent la ce învinuiri mi se aduc și o să fac tot posibilul ca să găsesc persoanele vizate. Respect dreptul la libertatea de exprimare, respect jurnaliștii, dar vreau totodată și eu să fiu respectat. Ce are soția mea, mama mea? Nu trebuie să confundăm viața privată cu cea politică”, a declarat deputatul.

 

Reputație de „bătăuș”

De când a devenit deputat, Grigore Novac a ieșit în evidență prin comportamentul său. În mai 2015, la o ședință a Consiliului Municipal Chișinău, un grup de socialiști, din care făcea parte și Novac, s-a luat la bătaie cu aleșii locali, cerând retragerea de pe ordinea de zi a unor proiecte funciare. Deputatul nu a fost sancționat.

În aprilie 2016, Novac a sărit cu pumnii la liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. Acesta apăra de la tribună proiectul ce urma să îi ofere primarului general competenţe sporite. Nici de această dată Novac nu a fost sancționat în lipsa unui cod de etică în Parlament.

Un an mai târziu, Novac și-a numit colegii din Parlament, într-o postare pe Facebook, „mucegai” și „kazioli”. El și-a exprimat astfel indignarea față de avizul pozitiv al Comisiei parlamentare pentru securitate națională la proiectul privind declararea zilei de 27 martie (Ziua Unirii cu România) drept sărbătoare națională. Socialistul s-a referit la liberali și deputații neafiliați din comisia securitate națională.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)