Noul prim-ministru va fi PLDM-ist

Deputat PD: „Am stabilit că prim-ministrul să fie desemnat de partidul care are cei mai mulți deputați”

Președintele Nicolae Timofti a avut consultări săptămâna aceasta cu liderii PLDM, PD și PL. Scopul acestora este de a identifica o candidatură la funcția de prim-ministru care va fi susținută de o majoritate parlamentară.

S-a încheiat cea de-a șaptea rundă de negocieri dintre delegații fracțiunilor parlamentare PLDM, PD și PL pentru configurarea unei noi majorități parlamentare. De fiecare dată, negociatorii au fost discreți față de jurnaliști și nu au dezvăluit mai nimic din ce se discută în cadrul acestor întâlniri tripartite. După ultima rundă, negociatorii au răspuns plictisiți la întrebări, zăbovind în fața jurnaliștilor doar pentru a bifa prezența în fața camerelor de luat vederi.

Ieri, liderul PL Mihai Ghimpu a specificat că cei trei lideri ai fostei alianțe s-au întâlnit pentru a discuta candidatura. „A fost ca după o ceartă în familie. Am discutat foaie verde lobodă, o să vă spunem mai târziu”, a spus Mihai Ghimpu.

Este prerogativa președintelui

Anterior s-a specificat că până la sfârșitul lui martie va avea loc a doua rundă de consultări cu președintele Nicolae Timofti, în urma căreia va fi identificată o candidatură pentru funcția de prim-ministru. Solicitat de JURNAL, Valeriu Munteanu, deputat PL, a declarat că Nicolae Timofti nu a expediat fracțiunilor o solicitare pentru o nouă rundă de consultări: „Inițiativa îi aparține. Până la această etapă, noi nu am primit o solicitare”.

Potrivit deputatului, identificarea acestei candidaturi este prerogativa constituțională exclusivă a președintelui Republicii Moldova. „Toată responsabilitatea îi aparține. Noi, fracțiunile parlamentare, facem în același timp eforturi să formăm o majoritate parlamentară care va susține candidatul. Noi am lucrat doar asupra proiectului noului acord. În ce priveşte împărțirea responsabilităților pe domenii de activitate, n-am ajuns la o astfel de etapă în demersul nostru”.

Președintele s-a întâlnit cu liderii fostei AIE

Totodată Vlad Țurcanu, purtătorul de cuvânt al președintelui RM, a declarat pentru JURNAL că Nicolae Timofti s-a întâlnit în parte cu liderii PLDM, PD și PL pentru identificarea noului prim-ministru. „Președintele a purtat în toate aceste trei zile discuții, inclusiv tet-a-tet, cu liderii fracțiunilor parlamentare. Săptămâna aceasta, președintele s-a întâlnit cu Vlad Filat și Marian Lupu. Relația instituțională presupune ca în cadrul acestor consultări să fie înaintate candidaturi la funcția de premier. Deocamdată doar PLDM a înaintat o candidatură, Vlad Filat. Aceasta este situația”, a menţionat Ţurcanu.

Deputatul PD Adrian Candu, unul dintre negociatorii din formatul tripartit, a declarat pentru JURNAL că 1 aprilie rămâne data limită pentru a fi desemnat un nou prim-ministru. „Acest fapt a fost stabilit în timpul unei discuţii a domnului Timofti cu reprezentanţii celor trei fracțiuni. Vom încerca să ne ținem de cuvânt”.

Ori cineva din PLDM, ori din afara parlamentului

Totodată, deputatul a specificat că PD nu înaintat nicio propunere pentru funcția de șef al cabinetului de miniștri, PLDM fiind fracțiunea care are prerogativa în acest sens. „Va fi identificat candidatul ce se va bucura de majoritatea parlamentară pentru a fi învestit. Nu este vorba despre cineva din PD sau PL, poate fi din PLD, poate fi din afara Parlamentului. PD nu va înainta o candidatură la o asemenea funcție, considerând în prima instanță că fracțiunea care se bucură de un număr mai mare de mandate și în jurul căreia de fapt se creează o eventuală alianță trebuie să vină cu candidatul”.

Vlad Țurcanu a declarat în acest sens că președintele este gata oricând să poarte consultări finale cu partidele. „Rămâne ca partidele însele să fie pregătite să dea curs rundei a doua de negocieri. Sperăm că acestea să nu se întindă mai mult decât pentru câteva zile”.

CC este încă nefuncțională

Președintele Nicolae Timofti a înaintat recent parlamentului o inițiativă legislativă prin care solicită să fie modificată Legea privind Curtea Constituțională (CC) și să fie numiți de urgență doi judecători. Menționăm că CC nu este funcțională pe moment și că în cazul în care se va ajunge la dizolvarea parlamentului în urma nealegerii unui nou prim-ministru, CC nu se va putea expune pe marginea acestui fapt.

Potrivit lui Vlad Țurcanu, Nicolae Timofti consideră că în articolul 23 al Legii cu privire la CC adoptată în 1994 există o contradicție clară: „După ce într-un alineat se menţionează că cvorumul trebuie să fie asigurat de două treimi dintre membri ai curţii, se subliniază că CC se poate întruni dacă fiecare din cele trei autorități care numesc judecători la CC, și anume CSM, Parlamentul și Guvernul, au reprezentare la CC. Acum există patru, respectiv există cvorumul. În plus, odată ajunși la CC, judecătorii nu mai reprezintă autoritățile care i-au trimis acolo. Imaginați-vă o asemenea situație: dacă doi judecători desemnați de parlament s-ar îmbolnăvi, cei patru rămași nu ar putea ține ședințe”.

Vadim VASILIU

 

The following two tabs change content below.