Noul Parlament lasă Cimişlia şi Bălţiul fără conducători

Alegerile parlamentare din 28 noiembrie, anul trecut, vor lăsa mai multe instituţii fără conducători.

Puşi în situaţia de a alege între fotoliul de deputat şi funcţia pe care au deţinut-o până acum, mulţi dintre proaspeţii parlamentari înclină spre prima.

Astfel, Andrei Vacarciuc, preşedintele r. Cimişlia, intenţionează să renunţe la această funcţie în schimbul celei de deputat în fracţiunea liberal-democraţilor. „Încă mă mai gândesc, dar înţeleg foarte bine că nu mai sunt atât de tânăr şi nu se ştie dacă voi mai avea ocazia să fiu deputat. În plus, mandatul de preşedinte de raion e pe sfârşite”, ne-a mărturist Vacarciuc.

Şi municipiul Bălţi va rămâne în scurt timp fără primar. Comunistul Vasile Panciuc a declarat recent presei că intenţionează să rămână în Parlament.

Deşi vin din business, deputaţii democraţi Pavel Filip şi Vasile Botnari înclină şi ei să renunţe la funcţiile de directori generali ai Tutun CTC şi, respectiv, „Chişinău Aeroport Service”.

Deputat PLDM, Nicolae Juravschi, speră însă să poată îmbina activităţile sale din Parlament cu cele de la Comitetul Naţional Olimpic, instituţie al cărei preşedinte este. „Comitetul Naţional Olimpic este o instituţie obştească, de aceea funcţia de deputat nu este incompatibilă cu cea de preşedinte al acestei instituţii”, ne-a explicat Juravschi. Parlamentarul susţine că membrii comitetului insistă ca el să rămână acolo. „Situaţia din domeniul sportului este deplorabilă. Decizia finală însă o voi lua mai târziu. Mai am timp”, a spus Juravschi.

Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice, evită deocamdată să spună ce alegere a făcut. „Ştiu că funcţia de rector este incompatibilă cu cea de deputat, de aceea pot să vă asigur că voi face o alegere până în ultima zi prevăzută de lege. Studenţii de la ASEM ţin la mine şi nu cred că cineva ar putea să ne despartă, dar asta nu înseamnă că voi renunţa la mandatul de deputat”, ne-a spus deputatul PLDM care preferă să ţină în suspans societatea.

Menţionăm că, potrivit legislaţiei, noii deputaţi au la dispoziţie o lună pentru a alege între mandatul de parlamentar şi funcţia deţinută anterior.

Conform Legii despre statutul deputatului în Parlament, mandatul de deputat este compatibil doar cu activităţile didactice şi ştiinţifice desfăşurate în afara programului stabilit de Regulamentul Parlamentului.

Deputaţii care vor fi numiţi miniştri de asemenea vor trebui să renunţe la mandatele din Parlament.

M.R.

The following two tabs change content below.