Noul Parlament are 11 milionari

Cel puţin asta putem deduce din declaraţiile pe venit ale deputaţilor proaspăt intraţi în funcţie.

Cei mai mulţi milionari sunt concentraţi în fracţiunile Partidului Democrat (PDM) şi Partidului Liberal Democrat (PLDM) – câte cinci în fiecare formaţiune.

De asemenea, noul corp legislativ a întinerit cu aproximativ un an. Dacă în Parlamentul de Legislatura a XVIII-a vârsta medie a deputaţilor era de 48 de ani, vârsta medie a deputaţilor nou-aleşi este de 46,5 de ani. Astfel, 54 de legislatori au vârsta cuprinsă între 36 şi 50 de ani, 12 au până la 35 de ani, iar 35 au mai mult de 51 de ani. Democraţii sunt cei mai tineri deputaţi cu o vârstă medie de 45 de ani. Cei mai vârstnici sunt liberalii cu o vârstă medie de 50 de ani, comuniştii au o vârstă medie de 46 de ani, iar liberal-democraţii – 47 de ani. Decanul de vârstă al noului Parlament este liderul PCRM, Vladimir Voronin, care are 69 de ani. Cel mai tânăr parlamentar este, de asemenea, comunist – Ina Şupac de 26 de ani.

Cei mai mulţi deputaţi, 21 la număr, sunt jurişti de formaţie, 17 sunt economişti, mai sunt 16 ingineri, nouă istorici, şase pedagogi, cinci medici, patru filologi, câte trei diplomaţi, jurnalişti, fizicieni şi specialişti în administraţie publică, câte doi agronomi, psihologi şi antropologi, un sportiv, un scriitor, un compozitor, un felcer şi un farmacist. Trei dintre cei 101 aleşi ai poporului nu au serviciu. Aceştia sunt Iurie Bolboceanu (PDM), Gheorghe Popa (PCRM) şi Anatolie Dimitriu (PLDM).

Principiul egalităţii de gen nu este respectat, odată ce numai 19 deputaţi din 101 sunt femei. Cea mai mare fracţiune, PCRM, are şi cele mai multe reprezentate ale sexului frumos – 12 la număr, liberalii şi democraţii au câte două femei deputaţi, iar liberal-democraţii au trei colege.

După Infotag