„Noul meu album e dedicat fanilor!”

Interviu cu interpretul Cătălin Josan

Unul din obiectivele esenţiale ale lui Cătălin Josan a fost lansarea peste hotare, un scop greu de atins, nu şi imposibil, care a solicitat cinci ani de perseverenţă şi muncă asiduă de la lansarea în lumea showbizului. „Priorităţile mi-au fost întotdeauna orientate spre piaţa internaţională. Mă bucur că publicul din Europa ascultă şi apreciază muzica mea. Este visul fiecărui interpret de a ajunge acolo. Important însă e să perseverezi pentru că şi mai complicat e să ai o strategie de promovare a imaginii de artist, decât să lansezi o piesă care să placă publicului”, menţionează interpretul.

 – Când ai realizat că vrei să devii artist?

Probabil, părinţii mei sunt cei care au realizat primii acest lucru prin decizia de a mă da la muzică, zicându-mi că voi fi artist. Eu eram mic şi, pe atunci, ca toţi copiii, mă visam cosmonaut, această profesie fiind la modă. Iniţial, am făcut pianul, iar mai târziu, hotărât să-mi schimb direcţia, am mers la Conservator, la canto clasic. Tot pe atunci am intrat în showbiz. A fost neaşteptat, dar plăcut. O carieră în showbiz îşi doreşte orice tânăr care se vede pe scenă. Nu e simplu, însă, cu puţin noroc, talent şi muncă, se reuşeşte.

– Ce ne poţi spune despre noul tău album?

Lucrul la noul album l-am început cu vreo doi–trei ani în urmă. Iniţial, nu era planificată lansarea unui întreg album, pentru că astăzi se lansează mai mult câte o piesă, cel mult patru piese. Noul album include 11–12 piese, la care s-a lucrat intens, ţinându-se cont de fiecare detaliu. Iar aceasta durează, pentru că apar permanent chestii care trebuie modificate, refăcute, perfecţionate. Am lucrat cu mai mulţi producători: cu Keo şi Ralfo am făcut trei piese, inclusiv „Don’t wanna miss you” şi „Walking on fire”, cu băieţii de la Ha ha ha Production, echipa lui Smiley, am făcut alte trei piese, cu Desmond Child – renumitul producător din Statele Unite, am făcut piesa „Floorplay”. Drept mulţumire publicului italian, am inclus în album şi piesa „D’estate”, cântată parţial în italiană, cu băieţii de la Differenza.

Lansarea albumului a fost planificată pentru toamna anului trecut, însă din mai multe motive s-a amânat.

– Cum ai ajuns să colaborezi cu Desmond Child?

Graţie oamenilor de la Universal Music, care au insistat asupra piesei „Floorplay”, pentru că producătorul nu oferă piesele atât de uşor. După ce lucrezi cu interpreţi de talie internaţională ca Ricky Martin, Aerosmith, Bon Jovi, Cher, Robbie Williams, Shakira etc., vrei ca piesele tale să fie cântate de interpreţi cunoscuţi. Deşi nu eram pentru el cunoscut, a avut totuşi încredere şi mi-a oferit piesa mie. Aceasta mi-a demonstrat că oamenii au încredere în ceea ce fac.

– Ai piese cu dedicaţii speciale în acest album?

Acest album nu are o dedicaţie specială. Îl dedic fanilor, pentru ei fac asta şi pentru cei care se bucură de această muzică, se regăsesc în ea, se simt personaje în piese. Am piese compuse de mine pe care nu le-am înregistrat şi care au mesaje directe legate de stări şi momente trăite personal. Acestea le ţin pentru mine şi le cânt uneori cu prietenii.

 

– Prin ce se deosebeşte albumul actual de cel precedent?

În primul rând, este un album cu piese în limba engleză şi ceva în italiană, fiind conceput mai mult pentru export. Nu am inclus piese în română deoarece în ultima perioadă mai mare succes am avut în afara ţarii.

– Presupun că ţi-ai împlinit într-o oarecare măsură visul?

Nu cred. Pentru că de fiecare dată când ajung la un moment sau o etapă pe care am atins-o, încerc să-mi definesc alte scopuri pe care din nou tind să le realizez.

– În afara ambiţiei tale, cui îi datorezi succesul tău?

Cu siguranţă, oamenilor care m-au ajutat, care m-au susţinut. Fără susţinere nu ai cum să reuşeşti. Şi aceasta o datorez, în primul rând, familiei. Am avut parte de susţinere totală din partea ei, au investit timp, nervi, pentru ca eu să merg pe această cale.

Desigur, contează mult şi anturajul, prietenii, fanii, propria personalitate, pentru că, fără efort, nimic nu vine de la sine. Trebuie să munceşti mult şi să te perfecţionezi, aceasta e sigura cale care duce spre succes.

– Care este sursa ta de inspiraţie?

Cred că pentru fiecare artist cea mai mare sursă de inspiraţie este publicul său.

– Prin ce se deosebeşte publicul nostru de cel străin?

În primul rând, publicul nostru ascultă altă muzică, în comparaţie cu publicul străin. Piaţa internaţională este diferită. În Italia, spre exemplu, există deja o cultură muzicală, pe când la noi ea e doar în formare. În al doilea rând, reacţia publicului de acolo este frumoasă, sunt mai energici, mai spirituali şi asta îmi oferă încredere.

– Care sunt aspiraţiile tale pe moment?

Una din cele mai mari aspiraţii este un premiu Grammy, pentru satisfacţia mea, un concert sau cel puţin o apariţie pe Arena Wembley din Londra.

– Ce planuri mai are Cătălin Josan?

Să fac muzică care să fie ascultată în cât mai multe ţări şi care să placă publicului. Să fac muzică, din care să mă pot întreţine pe mine şi să-i ajut pe alţii.

Interviu realizat de Cristina Movilă, stagiară

 

 

The following two tabs change content below.