Noul ambasador al UE la Chişinău, slovacul Peter Michalko, vine mâine în R. Moldova. Vezi AICI ce funcţii a deţinut

Noul ambasador al Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, sosește mâine în R. Moldova. Michalko a fost numit în funcția de șef al Delegației UE la Chișinău în mai curent în locul lui Pirkka Tapiola. Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini, a numit în mai curent 43 de ambasadori ai UE în întreaga lume. Aceste numiri, care presupun aprobarea guvernelor naţionale, implică rotaţia diplomaţilor în aproximativ o treime din cele 139 de delegaţii ale UE în întreaga lume. Numirile sunt concentrate în America Latină şi Africa şi includ cinci state G20: Rusia, Canada, Mexico, Australia şi Argentina.

Unul dintre aceştia a fost Michalko, ex-ambasador al Slovaciei în Grecia din 2013. Între 2008 şi 2009, a fost consilier al delegatului special al UE pentru Moldova, Kalman Mizsei. Între 2002 şi 2006, a fost șef adjunct al misiunii diplomatice slovace în Grecia, apoi, până 2007, adjunct al consilierului politic al comandantului-şef KFOR. La Ministerul Afacerilor Externe al Slovaciei a deţinut funcţia de şef al Departamentului ţărilor din sud-estul Europei şi şef al secţiunii politice (2011 şi 2012).

A studiat la Centrul European pentru Studii de Securitate „George C. Marshall” în 2001 și la MGIMO în 1989–1994. Vorbeşte rusa și româna.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău