“Noua lege a fondului rutier exclude ingerința politicului”

Dezbaterea publică “Condiţiile noi de repartizare a banilor pentru drumuri”. Foto: Nadejda Roşcovanu

 Pentru a exclude repartizarea banilor destinați pentru drumurile naţionale, locale, pe criterii politice și de a dezvolta infrastructura la nivel naţional, raional, local, a fost adoptată o nouă lege în această primăvară care a modificat Legea fondului rutier și Legea privind finanțele publice locale.

„Astfel, s-a stabilit o nouă formulă de distribuire a mijloacelor financiare pentru drumuri. În urma acestor modificări există o formulă clară pentru APL de nivelul doi și altă formulă pentru APL de nivelul I, care se bazează pe populația prezentă. În urma acestor modificări, unui sat cu o mie de locuitori îi revine suma de circa 115.000 mii de lei. Prin noua lege a fondului rutier se exclude ingerința politicului”, a spus Vitalie Rapcea, reprezentant al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, în cadrul Dezbaterii publice „Condițiile noi de repartizare a banilor pentru drumuri”, organizată azi, 1 august, de redacția JURNALULUI de Chișinău în sala mică a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”.

Potrivit lui, a fost extinsă lista posibilităților de finanțare din Fondul rutier, prin introducerea sintagmei „întreținerea, reparația și reconstrucția drumurilor publice naționale și locale”.

Două primării prezente la dezbaterea publică

La dezbatere au fost invitați toți primarii din cele 19 suburbii ale municipiului Chișinău, reprezentanți ai Direcției generale finanțe și Direcției generale transport public și căi de comunicație, Primăriei Chișinău, experți în domeniu și reprezentanți ai societății civile.

Menționăm că la dezbatere au fost prezenți primarul de Tohatin, Sergiu Ciubotaru, arhitectul-șef al s. Ghidighici, Vasile Muștuc, consilierul municipal, Veaceslav Bulat, reprezentantul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii drumurilor al R. Moldova, Vitalie Rapcea, reprezentanta Direcției generale finanțe a Primăriei Chișinău, Olesea Pșenițchi, și reprezentanți ai societății civile.

Potrivit Olesei Pșenițchi, Direcția generală finanțe a Primăriei Chișinău, „pentru anul 2017, din bugetul de stat pentru infrastructura municipiului Chișinău au fost alocați circa 105 milioane de lei, care vor fi gestionați de Direcția generală transport public și căi de comunicație. Din bugetul primăriei din acest an pentru Direcția transport a fost alocată suma de 800 de milioane de lei, aici intră diferite cheltuieli de salariu, de amenajare a drumurilor, de întreținere, de reconstrucție și alte cheltuieli”.

Consilierul Veaceslav Bulat, PPEM. Foto: Nadejda Roşcovanu

Consilierul Veaceslav Bulat, PPEM, a explicat că „din, această sumă, aproape 200 de milioane merg la Regia Transport Electric, vreo 70 de milioane sunt alocate doar pentru achiziționarea troleibuzelor, circa 22 de milioane de lei sunt destinate pentru achiziționarea autobuzelor noi, reparația drumurilor, inclusiv a celor incluse în primul pachet BERD 1, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, bd. C. Negruzzi, str. V. Alecsandri”.

4 milioane de lei pentru investițiile capitale din suburbii

Vitalie Rapcea, expert, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor: „De la Fondul rutier pentru municipiul Chișinău a fost alocată suma de 105 milioane de lei, din această sumă 73,187 milioane de lei sunt alocate către toate primăriile din mun. Chișinău și 32 de milioane 632 mii de lei alocați doar pentru drumurile din orașul Chișinău, pentru întreținerea drumurilor de acces pe care le are în gestiune Primăria Chișinău, dar nu străzile aflate în intravilan”.

Vitalie Rapcea, expert, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. Foto: Nadejda Roşcovanu

Spre exemplu, pentru o localitate ca comuna Tohatin, unde locuiesc 3000 de oameni,pentru reconstrucția, întreținerea şi reparația drumurilor locale a revenit suma de circa 400 mii de lei.

În cadrul dezbaterii publice, Veaceslav Bulat a spus că „în funcţie de numărul de solicitări care au venit din partea primăriilor ce se subordonează mun. Chișinău, din bugetul municipal s-au repartizat și mijloace financiare pentru investiții capitale, suma a ajuns la circa 4 milioane de lei. Acești bani sunt alocaţi suburbiilor conform cererilor depuse pentru investiții capitale. Cineva a solicitat sprijin pentru iluminat stradal, altă localitate – pentru apeduct-canalizare, altele – pentru reparații de drum”, a spus consilierul Bulat. Potrivit lui, în nici un an nu se repartizează suburbiilor bani pentru investiții capitale, în mod egal.

Acţiunea este organizată de JURNAL de Chişinău cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București. Responsabilitatea pentru conținutul materialelor publicate aparține autorului și nu reflectă neapărat poziția Ambasadei.

Vasile Muştuc, arhitect-şef, Primăria Ghidighici. Foto: Nadejda Roşcovanu

Valeriu Ciorbă, blogher, coloniţa.eu. Foto: Nadejda Roşcovanu

Veaceslav Bulat şi Victoria Popa, reporter “Jurnal de Chişinău”

Olesea Pşeniţchi, Direcţia generală finanţe a Consiliului Municipal Chişinău. Foto: Nadejda Roşcovanu

Această rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București. Responsabilitatea pentru conținutul materialelor publicate aparține autorului și nu reflectă neapărat poziția Ambasadei.

The following two tabs change content below.