NOTIŢE SUBIECTIVE // Dor de ROMANȚĂ…

crizantema_A3-corectCred că mulți iubitori de romanță îi duc lipsa, la fel ca și mine. Mă mir însă că și, în rarele ocazii când e vreo seară de romanțe, sălile de spectacole nu sunt pline.

Romanța e iarba de leac pentru durerile sufletești, e balsamul care poate potoli dorul, e o stare de spirit care nu poate fi exprimată prin cuvinte. E tristețe și dragoste, e lacrimă și bucurie…

După ce am fost dezbinați pe toate principiile posibile – etnice, lingvistice, politice, religioase (inclusiv pe mitropolii) – ne-a rămas din nou doar Cântecul… Doar el ne mai poate readuna din cetele răzlețite, disperate, dezorientate.

Veniți, frați români, la Romanță, să plângem împreună și să ne amintim că suntem un Neam care nu poate fi dezbinat, pentru că sufletul nu ți-l poate stăpâni nimeni niciodată, decât cu voia ta…

Veniți, să ne amintim de Maria Tănase, de Ileana Sărăroiu, de Ioana Radu, de Maria Lătărețu, de Maria Drăgan…

Veniți să-i reascultăm pe Silvia Goncear, pe Diana Văluță, pe Cristina Scarlat, pe Cristina Pintilie, pe Raisa Bârnaz, pe Natalia Tanasiiciuc, pe Tatiana Jacot și pe alți laureați ai festivalurilor de romanțe „Crizantema de Aur” și „Crizantema de Argint”.

Veniti să ne adunăm Neamul și să cântăm împreună cu Orchestra „Folclor” și cu Maestrul Petre Neamțu!

Cine va rămâne acasă, totuși, ascultați-o pe Veta Biriș cu romanța ei sfâșietoare:

„Eu te-am iubit atât de mult și-mi pare rău,

C-ai râs de mine de-atâtea ori în felul tău.

Iubitul meu, tu te-ai jucat cu dorul meu,

Un joc amarnic ce ne-a adus păreri de rău…”.

 

Sau pe Maria Butaciu, cu:

 

„Firule, măi fir de iarbă,

Pe tine cine te-ntreabă,

De te calcă, de te-ndoaie

Tu rămâi tot în picioare…”

Valentina BUTNARU