NOTIŢE SUBIECTIVE // Constanta MOȘTENIRE

Concursul MOȘTENIRE a ajuns la a XX-cea ediție. Nu e foarte mult, dar nu e deloc puțin. 20 de ediții, în 20 de ani. Putem deja vorbi despre o tradiție, dar și despre o constantă. Orice tradiție se instalează cu mari eforturi și adesea uităm de cei care au stat la bază…

Este important să reținem că la bază a stat Eugen Holban, președintele de onoare al Asociației Alianța pentru Sprijinirea Basarbiei, cu sediul la Paris.

Eugen Holban, ctitorul Concursului

Fiul lui Ștefan Holban, membru al Sfatului Țării, originar din Cărpineni, Eugen Holban s-a refugiat din Basarabia în România, iar de acolo – în Franța, la Paris. Toată viața și-a consacrat-o Basarabiei și luptei pentru unitatea neamului românesc. A lansat acest concurs, cu mai bine de 20 de ani în urmă, din dorința de a încuraja tinerii care vor să cunoască adevărul istoric, și de a-i antrena în opera de restabilire a adevărului istoric. Obiectivele propuse rămân aceleași: stimularea interesului tinerilor pentru cercetarea istorică și literară, promovarea adevărului istoric, dar și instruirea unei generații noi care ar ști să utilizeze optim întregul instrumentar de argumente istorice în ideea perpetuării valorilor naționale și a modernizării societății noastre.

Tot mai mulți adepți

Premiile pentru învingătorii la Concurs au fost acoperite, la toate cele 19 ediții anterioare, prin contribuția membrilor Asociației, cetățeni români și români basarabeni din diaspora, majoritatea – decani de vârstă și pensionari. Noutatea ediției a XX-cea constă în faptul că premiile au fost acoperite în mare parte de către donatorii din Basarabia. Deja al treilea an, Concursul este susținut financiar de Victor Bostan, director general al Vinăriei Purcari, descendent din vița Holban.

Motivația? Una foarte demnă:

Susțin acest concurs pentru că mă consider un fiu al acestui neam și pentru că țin la acest patrimoniu. Copiii noștri trebuie să cunoască și să respecte tradițiile și, așa cum viitorul curge din trecut prin noi, astfel nesecată trebuie să rămână tendința noastră de cunoaștere și adevăr. Atât timp cât vom promova valorile noastre naționale, vom avea un viitor demn de moștenirea pe care o avem. Mie îmi pasă de viitorul nostru și noi trebuie să ducem valorile neamului mai departe. Acesta este obiectivul acestui concurs, susținut, nu în ultimul rând, de unchiul – Eugen Holban – actualmente la o vârstă onorabilă, dar dintotdeauna – cu multă afecțiune și respect față de cultura românească. Un exemplu demn de urmat pentru noi toți, să nu ajungem ca în versul eminescian: „Și-aceste mărfuri fade, ușurele/ Ce au uitat pîn’și a noastră limbă/ Pretind a fi pe cerul țării: stele”.(„Ai noștri tineri…”).

Un alt fiu al satului Cărpineni, Ion Ionaș, deputat PLDM în Parlamentul RM, susține Concursul al doilea an:

Mi-a povestit colega mea de fracțiune parlamentară, doamna Maria Ciobanu, despre Concursul „Moștenire”, despre faptul că aici poți întâlni tineri și tinere care te uimesc prin lecturile serioase pe care le fac, prin capacitatea de sintetizare și analiză. M-am convins anul trecut, ascultând câțiva tineri, că sunt speciali, că pentru a participa la acest concurs nu este suficient să citești, mai este necesar să fii și inteligent… Ce mai, mi-au plăcut tinerii, am rămas uimit de ceea ce reușesc profesorii, organizatorii, evaluatorii lucrărilor și mi-am zis: trebuie susținuți financiar, sunt cei mai buni.

Maria Ciobanu, deputat PLDM în Parlamentul RM, a fost ani de-ai rândul profesoara-model de la Liceul „Boris Cazacu” din Nisporeni care aducea la Concurs cei mai bine pregătiți elevi… De doi ani, susține financiar Concursul: Mai întâi, aș dori să felicit acest prestigios concurs, ajuns la a douăzecea ediție, să-i mulțumesc românului basarabean, domnului Eugen Holban, pentru faptul că acolo, în îndepărtata Franță, este cu gândul acasă. Cred că am participat împreună cu învățăceii mei la mai mult de jumătate din ediții. Țin minte nu numai numele învingătorilor, dar și subiectele pe care le-au prezentat cu brio. La noi, la Nisporeni, un profesor de română sau istorie, dacă nu pregătește elevi pentru acest concurs, nu este un bun patriot… De aceea, noi organizăm concursul și la nivel de unitate școlară. Toți participanții la Concursul „Moştenire” câștigă, se aleg cu o experiență unică în felul ei, studiază cu creionul în mână pagini de istorie adevărată, dar și opere literare valoroase. Grație străduinței doamnei Valentina Butnaru, toți participanții se întorc acasă cu donație de carte și reviste… Trebuie să-i vezi cât sunt de mândri a doua zi la ore, povestindu-le colegilor despre ceea ce au trăit la concurs, răsfoind împreună cărțile și revistele, admirându-și diplomele. Cum aș putea după toate astea să uit de Concursul „Moștenire”? Îl voi susține întotdeauna, motivându-i și pe alții să o facă.

De la Paris, Concursul a fost susținut de membrii unor asociații ale românilor basarabeni, avându-l ca protagonist și moderator pe Dorin Dușceac, premiant al uneia dintre primele ediții ale Concursului.

Ca și în alți ani, Societatea Limba Noastră cea Română a suplimentat diplomele de participare cu colete de carte, provenite din donațiile oferite de Editura Știința (director – Gheorghe Prini), de Editura Cu Drag (director – Petru Șarcov), de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” (director – Lidia Kulikovski), de Biblioteca „On. Ghibu” (director – Vitalie Răileanu).

Activitatea de coordonare a participanților și cea de colectare și de evidență a lucrărilor, a revenit Bibliotecii „Ovidius” (director – Liuba Ciobanu).

„Visul meu cel mare”

De fapt, ce înseamnă un concurs?

Dacă e bine organizat și își propune niște obiective concrete, el devine o școală, un cult, ce întrunește o comunitate de oameni care gândesc la fel și au aceleași idealuri. Printr-o bună pregătire și perseverență, participanții își pot realiza visele. În aparență, niște vise care nu se deosebesc de cele ale semenilor lor, dar atitudinea acestor luptători este diferită, și în sfârșit, ei ajung neapărat acolo unde și-au propus.

Aflându-mă la finele unei etape foarte importante din viaţa mea, etapa liceală, visul meu cel mare este să-mi continui studiile, cu toate că îmi este greu încă să fac o alegere potrivită. Am multe vise… Vreau să-mi construiesc un viitor cât mai frumos. Cu timpul, aş dori să-mi adun poeziile într-o carte. Sunt pasionată de poezie, îmi place să scriu. Dar îmi place foarte mult și istoria, limba română şi biologia.

(Mădălina Ghiaur, cl. XII, Tătărăști, Strășeni)

Visul meu cel mare ar fi să vizitez SUA, împreună cu prietenul meu Iurie. Vreau să cunosc tradițiile lor. După ce termin liceul, aș vrea să încerc să mă înscriu la mai multe universităţi din lume. Mă văd într-o universitate din SUA, Franța sau Rusia. Vreau să ajung departe, să învăț bine și să pot să-mi construiesc o carieră frumoasă.

(Pavel Gâncu, cl. IX, Chișinău)

Învingătorii ediției a XX-cea

Comisia de evaluare, cu o componență constantă pe parcursul a două decenii, merită totala apreciere pentru devotamentul față de Concurs și atitudinea față de participanți. Profesorii universitari Gheorghe Paladi (preşedintele Comisiei la Istoria Românilor), Lidia Moldovanu, Iurie Semeniuc, Valentin Arapu, Tamara Cristei (președintele Comisiei la Istoria Literaturii Române), Nicanor Țurcanu – împreună cu toți participanții la cele douăzeci de ediții, formează marea familie MOȘTENIRE.

Deși mulți dintre cei care au ajuns la etapa finală au fost demni de premii, unii dintre ei au fost cei mai buni. Astfel, învingătorii ediției a XX-cea au devenit:

La Istoria Românilor:

1. Cristina Vremeş (Lozova, Străşeni);

2. Mihaela Melnic (Soroca);

3. Iulia Osopciuc (Cahul);

Menţiuni: Alina Gârneţ (Slobozia Mare, Cahul);

Mariana Sârbu (Lozova, Străşeni).

La Istoria Literaturii Române:

1. Valeria Cernei (Chişinău);

2. Eugenia Podolin (Chetrosu, Anenii Noi);

3. Esenia Boşcov (Cahul);

Menţiuni: Mariana Catrinescu (Teleneşti);

Doina Stână (Gura-Galbenei, Cimişlia).

Printr-un ordin al decanului Facultății de Istorie a USM, prof. Igor Șarov, deținătorii premiilor mari, care vor dori să se înscrie la facultatea respectivă, vor fi înmatriculați fără concurs. Laureații Concursului vor avea anumite facilități și la Facultatea de Litere.

Noi le dorim succes și rămânem cu ochii pe ei.

Valentina BUTNARU

 

The following two tabs change content below.