Notiţe subiective // 24 de ani cu Limba Română în gând și în fapte

Valentina Butnaru alături de Albina Dumbrăveanu

Valentina Butnaru alături de Albina Dumbrăveanu

(17 martie 1990 – 17 martie 2014)

Urmare din nr. 23 al JURNALULUI din 28 martie 2014

Alte mesaje din filiale:

Vasile Țenu (Pogănești): „Doresc Societăţii să rămână şi pe viitor în avangarda luptei pentru restabilirea drepturilor Limbii Române. Tot ce a făcut Societatea în aceşti 24 de ani este legat indispensabil de numele D-nei Valentina BUTNARU.”

Maria Ciobanu (Nisporeni, deputat PLDM): „Să slujiți și în continuare cu aceeași dragoste și dăruire Limba Noastră cea Română!”

Victoria Ghiaur (Tătărești): „Din şiragul de piatră rară, culeg strălucirea cuvântului matern, perfecţiunea şi curăţenia lui atât de bine oglindită în Măria Sa Cartea şi în chipul marilor promotori, asemenea Dumneavoastră, celor de la Societatea „Limba Noastră cea Română”. Vă mulţumesc că vă avem, că nu daţi voie să se stingă această torţă – LIMBA ROMANĂ.”

Mesaje de la membri ai Consiliului:

Albina Dumbrăveanu: „Felicitări sincere, cordiale. Eu sunt trup şi suflet cu toate bucuriile, izbânzile şi chiar necazurile Măriei Sale, Limba Română. Şi voi fi mereu, cât va bate inima în trupul meu.”

Ludmila Vizitiu: „Felicitări pentru Societatea Limba Noastră cea Română! Am trăit zile frumoase la Societate, aici am învățat multe lucruri și am cunoscut personalități ale neamului nostru. Voi fi mereu alături de membrii Societăţii și sunt mândră că fac parte din echipa Societății Limba Noastră cea Română!”

Vasile Costin: „La Mulţi Ani, Societatea Limba Noastră cea Română! ”

Eugenia Chiosa: „La mulţi ani Societății, cu ocazia aniversării. VIVAT, CRESCAT, FLORIAT!”.

S-au alăturat felicitărilor, cu cuvinte alese, și Părintele-Profesor Vlad Mihăilă, și profesorii universitari: acad. Anatol Ciobanu, Tamara Cristei, Gheorghe Palade, Ion Moldovanu, Viorel Prisăcaru, Valerian Dorogan, și cei mai vechi și fideli prieteni și susținători: Ana Brăiescu, Elena Butucel, Natalia Cangea, Angela Sonic, Victoria Comendant, Nina Tofan, Nina Neculce (Soroca); Lidia Olărescu (Gura Galbenă); Mariana Mândru și Tatiana Sonic (Londra), Elena Bărăscu (București), Adina Vucovic (Canada): „Mi-e dor de Limba Noastră cea Română. La mulți ani!”.

Rodica Mahu: „Dacă s-a schimbat în bine, în acești 24 de ani, mediul nostru public – lingvistic, cultural, didactic, mental – e și grație activității Societăţii Limba Noastră cea Română. Niciun lucru făcut din inimă nu e în zadar. Orice efort asumat, cu un scop nobil și moral, adună sinergie. Are sorți de izbândă și viitor. La mulți ani pentru toți colegii de Societate, sănătate, putere, izbânzi și LIBERTATE pentru limba noastră!”

Iurie Scutaru: „24 de ani e o vârstă. La 24 de ani nimeni nu mai e un copil, e un specialist format, cu un bagaj de studii profunde.

Ați purtat și purtați torța Limbii Române cu dârzenie, cu grijă, cu speranță, atât pe bulevardele luminoase ale societăţii, cât şi prin hățișurile furtunoase, întunecate și neprietenești. Anume ele, ultimele, sunt țelina care urmează a fi îmblânzită. Acest lucru este posibil de realizat doar prin competență, insistență, bunăvoință, răbdare și toleranță – calități pe care le-ați demonstrat cu prisosință… Ține de misiunea noastră de a face din neprieteni aliați și prieteni, acolo unde e posibil. Unde nu – să le trezească admirație coeziunea, respectul de sine, vectorul ferm din societatea noastră.

Sănătate, Lumină, Crez, Victorie!”

Notă:

În 24 de ani, colaborarea SLNR cu Asociațiunea ASTRA și cu despărțămintele ei a evoluat în cele mai diverse programe și proiecte: vizite reciproce, completarea fondurilor de carte ale bibliotecilor școlare, tabere de creație, înfrățiri, participarea la festivaluri, editare de materiale în presă și redactarea unor monografii, unificarea unor tradiții. Toate aceste activități sunt legate de nume sonore în spațiul cultural românesc: prof. univ. dr. Dumitru Acu, președintele ASTRA (Sibiu), prof. Ioan Seni, președintele Despărțământului Năsăud, prof. Sever Ursa, fondatorul și patronul spiritual al Muzeului „Cuibul Visurilor – Liviu Rebreanu” (Maieru, Năsăud), prof. Ligia Dănilă, președintele Despărțământului ASTRA Beclean, regretații prieteni Virginia Hodorogea, Valeria Peter-Predescu, George V.Rațiu…

Mesajele astriste dovedesc o prietenie veche și statornică…

Năsăud, prof. Ioan Seni: „De 17 martie – din partea noastră, a năsăudenilor – cele mai bune gânduri, fiind un bun prilej să vă felicităm pentru reușitele de până acum – care au fost multe, consistente și frumoase, unele – la Chișinău și-n împrejurimile acestuia, altele în ținuturile Năsăudului sau Sibiului…, unde ne-am putut convinge cât de util și de benefic este să ne unim forțele pentru promovarea limbii române, de-o parte și de alta a Prutului… Succes și bucurii cât mai multe în eforturile pe care le faceți în numele nației române…”

Beclean, Ligia Dănilă: „La mulți ani, Limba Noastră cea Română! La mulți ani, grai cu care ne-am născut! Ce-i românesc nu piere. Ferice de neamul nostru care are oameni precum prietenii noștri din Basarabia care scriu, trăiesc românește și transmit cu pasiune simțirea românească și peste granițele arbitrare.”

Cahul, Doina Focșa: „Știu ce muncă titanică ați dus pentru prosperarea Societății Limba Noastră cea Română. Ați știut să vă conjugați eforturile pentru a sprijini pe toate căile Limba, Cultura, Istoria și neamul românesc. Închinăciune vouă!

Despărțământul ASTRA ,,Iulia Hasdeu” Cahul a colaborat mai mulți ani cu Societatea. Primeam reviste și carte românească de la Societate și le distribuiam prin școlile din urbe și cele rurale, acolo unde era stringentă nevoie de ele. Un îndemn de a sărbători DRAGOBETELE a fost pentru noi materialul expediat de doamna Valentina Butnaru (în mai multe exemplare), publicat în JURNAL de Chișinău, care ne-a fost de mare folos. A devenit o tradiție la Cahul să sărbătorim Dragobetele în fiecare an.”

Notă: Echipa Tineret a SLNR a cam umplut lumea… „Ai noștri tineri” sunt peste tot: Mariana Mândru și Tania Sonic țin aprinsă flacăra Limbii Române la Londra, Dorin Dușciac și Dumitru Vicol – la Paris, Adina Vucovic – în Canada; Nadia Odagiu, Lucia Basarab, Doina Odagiu (toate trei din Borogani!) – la Sibiu, Cătălina Ghiaur – la Botoșani… Este minunat faptul că, oricât de departe ar fi, geografic, de Chișinău, tinerii noștri excepţionali se solidarizează cu noi la toate evenimentele și se sincronizează în toate acțiunile… Doina Odagiu este cea mai tânără dintre toți, dar mesajul ei este, poate, cel mai sensibilizant:

Doina Odagiu, Sibiu: „Cândva, pe când aveam cam 10 ani… mama mi-a spus că urmează să particip la un eveniment important și să cunosc o persoană care a avut o însemnătate mare în viața ei, prietenă și o somitate în domeniul dumneaei de activitate. Viata le tăiase legăturile, după „refugierea” forțată a mamei, determinată de împrejurarea nașterii mele…

„Aha, tu ești motivul despărțirii noastre”, mi-a spus cu un zâmbet cald, strângându-mi mâna. Acea doamna era Valentina Butnaru. Ciudat, dar copilul extrem de timid care eram nu s-a simțit nici pe o clipă stingher, dimpotrivă, eram nerăbdătoare să mai prind idei din discuțiile care au urmat și mă chinuiam să le decodific, limbajul fiind, probabil, prea elevat pentru vârsta mea. A urmat îmbulzeala într-o cameră de care îmi amintesc doar că o văzusem ca pe un templu al cărților, fiecare încerca să își aleagă de acolo ceea ce credea că îi corespunde intereselor și personalității. Nu îmi amintesc ce am ales, din păcate.

Ziua aceea a fost lungă și memorabilă, am explorat capitala și am vizitat punctele-cheie alese cu grijă și incluse în program. Atunci am devenit oficial tânăr membru al Societății Limba Noastră cea Română. Am trăit multe motive de bucurie în urma acestei experiențe, căci m-a făcut să cresc și să văd altfel lumea, odată cu toate activitățile și excursiile la care participam, împreună cu alți copii.

Pentru toate acele clipe, pentru amintirile deosebite și pentru faptul că m-am îndrăgostit de Sibiu în 2007, Vă mulțumesc! Sunt sigură că mulți tineri s-ar regăsi în mesajul meu și știu că ați primit, în aceste zile, cele mai sincere felicitări!

Aşadar, primiți-le și pe ale mele!”

P.S.: Dedicăm toate aceste gânduri, mesaje, emoții și idei Limbii Române și marilor noștri înaintași – Generației Unirii de la 1918.

Iar aniversării a 24-a a Societății îi dedicăm fondarea a două noi fililale – Tătărești și Gura Galbenă.

Per aspera ad astra!

Valentina BUTNARU 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)