Norocul ia de fiecare dată chip diferit

Serafim Madan are acum 42 de ani. După armată, s-a însurat cu o femeie din Chişinău mai mare ca dânsul. Nu a făcut-o din dragoste, vroia să se aranjeze cu traiul în capitală şi, ca să aibă unde locui, s-a gândit că o ieşire din situaţie ar fi doar căsătoria.

De la interes la dragoste

Elena fusese o dată măritată. Era cu şapte ani mai mare ca dânsul şi avea o fetiţă care mergea în clasa întâi. A fost o femeie cumsecade, au trăit bine. Şi unul, şi altul erau strângători. Şi-au adunat avere, aveau maşină, vilă. Au modernizat apartamentul din oraş că îţi era mai mare dragul să trăieşti în el.
N-a avut copii cu Elena. S-a întâmplat că femeia era bolnavă, dar bărbatul s-a legat de copila ei şi o răsfăţa de parcă ar fi fost a lui de când lumea. Şi părinţii lui erau bunici pentru fetiţă, că soţia nu avea rude. Fiind părăsită de mică, crescuse pe la case de copii şi, deşi a încercat să-i dea de urmă, nu şi-a mai găsit mama.
Când s-au cunoscut, Elena era contabilă la o întreprindere. După măritiş, s-a angajat ca vânzătoare la un magazin mai aproape de casă, ca, la ora mesei, să poată trage o fugă să vadă ce face fiică-sa şi să gătească ceva până îi vine soţul de la serviciu. Deşi, la început, această căsătorie fusese doar din interes pentru Serafim, până la urmă, a ajuns să-şi îndrăgească soţia. Vecinii lui spuneau că puteai pune ceasul după dânsul, întotdeauna se întorcea acasă la aceeaşi oră. Fetiţa creştea fericită că are mamă şi tată.

O nenorocire nu vine niciodată singură

Elena a murit la 38 de ani de o boală de rinichi. Avea nevoie de transplant şi, fireşte, pe atunci nici pomină de aşa ceva. Abia şi-a îngropat soţia, durerea era încă proaspătă, şi fata, întorcându-se într-o zi de la institut, a nimerit într-un accident rutier. Medicii i-au amputat un picior de la genunchi. Când au adus-o acasă de la spital, Serafim a chemat-o pe mama lui de la ţară să îngrijească de copilă. După ce şi-a revenit, i-au cumpărat proteză, dar n-a mai fost ca pe timpuri. Prietenele n-o mai vizitau, fata nu ieşea nicăieri din casă decât doar la lecţii, se înstrăinaseră şi de rude. „Trăiam, doamnă Lidia, îmi spunea el, ca doi pustnici. Atunci, probabil, şi ne-am apropiat mai mult. Eu trăiam pentru dânsa şi ea trăia pentru mine. Într-un târziu, mi-am dat seama că o iubesc mai mult ca pe o fiică. Eram gelos pe un vecin, un prieten de-al ei din copilărie, care venea câteodată la fată cu bomboane sau flori. Sentimentul acesta m-a speriat. Mă gândeam că-s nebun de legat, că mi-i fiică, fie şi doptivă, dar eu am crescut-o, am fost la şcoală la adunările părinteşti, îmi zice tată…
De scârbă şi ruşine, am început să beau. Trăgeam acasă doar la culcare. Şi aşa am ţinut-o vreo jumătate de an. Fata mă ocăra: „Tată, dacă te pierd şi pe mata, cu cine rămân eu, o calică?”.  Niciodată nu m-am gândit, doamnă Lidia, că ar putea şi ea să mă îndrăgească, să treacă peste vorbele lumii şi ale neamurilor”.

Căsătorie neobişnuită

Într-o zi, Serafim şi-a luat inima în dinţi şi s-a dus la un preot. I-a mărturisit păcatul şi i-a cerut sfatul. La care acesta i-a zis:
„Schimbaţi apartamentul şi, dacă fata e de acord să se mărite cu dumneata, nu văd aici niciun păcat. A avut nevoie de luni de zile ca să-şi ia inima în dinţi şi să vorbească cu fiica. A fost poate cea mai grea zi din viaţa lui. Diferenţa de vârstă între ei e de 18 ani. Veronica, aşa o cheamă pe fată, n-a fost surprinsă deloc. Atunci a aflat Serafim că şi fata îl îndrăgise şi că şi ea credea că căsătoria lor ar fi un păcat. Au schimbat apartamentul, s-au căsătorit şi au acum un copil, un băiat, care îi toată bucuria vieţii lor.
Să nu credeţi că le-a fost uşor să treacă peste gura lumii, pentru că Chişinăul e mic şi s-a aflat totul.

V-am povestit această poveste într-un fel neobişnuită, pentru că mai rar se întâmplă aşa ceva. Să vă spun sincer, dacă m-ar fi întrebat pe mine cum să procedeze, aş fi găsit greu un răspuns. Dumneavoastră ce credeţi? Mai cunoaşteţi asemenea întâmplări?

The following two tabs change content below.
Lidia Bobână

Lidia Bobână

Lidia Bobână

Ultimele articole de Lidia Bobână (vezi toate)