Noroc, reloaded

SHOWBIZ // Pe 13 octombrie 2011, în incinta Palatului Naţional, va fi prezentat noul program concertistic al formaţiei Noroc.

Fanii trupei Noroc vor putea audia cele mai îndrăgite piese adunate în cei 40 de ani de existenţă. Lidia Botezatu, soţia regretatului Mihai Dolgan şi solista trupei, fiul ei, Radu Dolgan, dar şi alţi membri noi vor urca pe scenă pentru a demonstra că formaţia Noroc trăieşte şi e mai puternică ca oricând. Formaţia are şi membri noi, printre care compozitorul Liviu Ştirbu, ce deţine funcţia de director muzical, şi doi solişti, interpretul Serj Kuzenkoff şi fosta solistă a trupei Edict, Margareta. „Vrem să readucem pe scenă repertoriul Norocului, prin asta sperăm să cucerim din nou inimile publicului”, spune Liviu Ştribu.

Carolina CHIRILESCU

La fel de încântaţi s-au arătat şi cei doi solişti, Serj Kuzenkoff, care spune că este o onoare pentru el să facă parte din acest colectiv, şi Margareta care şi-a anulat plecarea în România pentru a cânta în această formaţie. În prezent, formaţia Noroc face zilnic repetiţii, deoarece a mai rămas puţin până la marele concert care va avea loc pe 13 octombrie în incinta Palatului Naţional, când îşi vor prezenta noul program concertistic.

Cel mai fericit de reînvierea formaţiei este Radu Dolgan, fiul regretatului Mihai Dolgan. „Cred că tata s-ar bucura. El a fost convins că formaţia Noroc va renaşte”, afirmă fiul maestrului.

Noua formaţie Noroc va scoate un CD

Se prevesteşte un viitor strălucit pentru formaţia Noroc. Membrii acesteia au planuri mari – multe concerte, imprimări şi filmări. Însă cea mai mare surpriză este că formaţia va scoate un nou CD cu piesele mai vechi şi mai noi, având un aranjament muzical mai special.

Formaţia Noroc a fost fondată de Mihai Dolgan în cadrul filarmonicii în 1967. Chiar de la primele apariţii pe scenă a cucerit inimile publicului. Membrii tânărului colectiv au demonstrat că sunt talentaţi şi dornici de afirmare. Virtuozii instrumentişti Valentin Goga, Anatol şi Alexandru Cazacu, Vasile Verdeş, într-o perpetuă stare de perseverenţă şi acumulare, au reuşit să contribuie la extinderea popularităţii formaţiei peste hotarele Republicii Moldova.

S-a impus printr-un stil propriu de interpretare şi repertoriu atractiv. Piesele Norocului erau de o factură melodică senină şi tandră, atrăgătoare, care ajungeau la inimile spectatorilor fără obstacole. Au contribuit, bineînţeles, la bunul nume al acestui colectiv şi soliştii vocali Lidia Botezatu, Ion Suruceanu, Ştefan Petrache.

Prima melodie semnată de Mihai Dolgan, sufletul acestei formaţii, a fost Dor, dorule, Mama, De ce plâng chitarele, Cântă un artist şi Primăvara, care a beneficiat de multiple variante interpretative, inclusiv cea a Sofiei Rotaru.

Din cauza unor împrejurări nefaste, în 1970, formaţia Noroc a dispărut din circuitul vieţii muzicale din Moldova, pribegind prin mai multe oraşe. Abia în 1974 a revenit în Moldova, relansându-se cu denumirea Contemporanul, dar păstrându-şi stilul inconfundabil al Norocului.

Pe parcursul a 11 ani, în noi formule, a contribuit la lansarea şi afirmarea mai multor interpreţi – Iurie Sadovnic, Anatol Neamţu, Ricu Vodă, Anatol Bivol, Gheorghe Ţopa, Radu Dolgan, surorile Georgeta şi Oxana Ciorici, Nina Gorban.

În 1985 a revenit la numele de lansare Noroc. Odată cu instituirea Organizaţiei Concertistice şi de Impresariat „Moldova-Concert”, formaţia s-a subordonat acestei instituţii, reuşind să susţină diverse concerte în Moldova, România, Federaţia Rusă, Ucraina, Belarus.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)