Nordul Bucovinei, cuprins de proteste

Românii din Cernăuţi au blocat drumurile de acces în întreaga regiune pe motiv că nu vor să lupte în Estul Ucrainei cu separatiştii proruşi

foto monitorul de suceavaDeja a patra zi Nordul Bucovinei e cuprins de proteste în masă. Sâmbătă, 26 iulie, alte două localități populate de români, Marșinți și Mămăliga, şi chiar unele sate cu populaţie ucraineană din raionul Secureni (Nordul Basarabiei istorice) s-au alăturat la protestele lansate cu o zi mai devreme de alte sate româneşti din raioanele Noua Suliţă şi Herţa împotriva mobilizării tinerilor pentru războiul cu teroriștii în Estul Ucrainei, comunică site-urile de ştiri Chernivtsi News şi BucPress.

Locuitorii din localităţile sus-menţionate au blocat autostrada internațională „Cernăuți-Criva” (spre Chișinău) și au cerut şefului administrației raionale Noua Suliță, Vitalie Baltă, anularea ordinelor de chemare la mobilizare. Protestatarii din aceeaşi localitate au paralizat circulaţia şi pe autostrada care leagă raionul Noua Suliță de raionul Herța. Cu o zi mai înainte, la 25 iulie, locuitorii din Priprutia (denumirea neaoşă a localităţii: Lehăcenii Tăutului), Noua Suliţă, în special, mamele şi soţiile bărbaţilor care urmează a fi mobilizaţi, de asemenea, au blocat autostrada care traversează localitatea și, indignate, au dat foc în public, în faţa unui reprezentant al comisariatului militar, ordinelor de chemare la mobilizare, strigând că nu vor admite ca bărbaţii şi fiii lor să fie duşi la război. „Să meargă cei din parlamentul Ucrainei să-şi apere patria!”, îi spuneau, cu lacrimi în ochi, femeile militarului venit să clarifice situaţia.
Românii din localitatea Ostrița, raionul Herța, au barat şoseaua internațională spre Hmelnițk și Kiev, iar cei de la Voloca, Hliboca, – autostrada europeană Cernăuți-Porubne, comunică sursele citate.

„La dată de 28 iulie, circulaţia pe toate autostrăzile internaționale şi cele de importanţă locală din regiunea Cernăuți a fost paralizată. Nimeni nu poate ieși și intra în orașul Cernăuți decât pe jos”, a declarat pentru JURNAL reporterul bucovinean George Bodnăraş.

„Să fie mobilizaţi cei din estul Ucrainei”

Majoritatea protestatarilor se declară etnici români și, prin urmare, nu vor să fie implicaţi în războiul cu teroriștii din Estul Ucrainei, motivând că doi dintre conaționalii lor au murit deja la Doneţk. Ieşiţi în stradă, oamenii consideră că ordinele de mobilizare urmează a fi înmânate militarilor cu experiență, celor care deja au făcut serviciul militar, în special ar fi cazul să fie mobilizați cei din regiunile din Estul țării. „De ce s-au retras ei în părţile noastre, stând liniştiţi cu statut de refugiaţi, iar fiii noştri trebuie să meargă şi să moară pe pământurile lor?”, întreabă indignată o femeie din mulţime în una din multele înregistrări video care pot fi urmărite pe internet.

Să fie introduse trupele ONU şi NATO

„Dacă ar fi fost declarată legea marțială sau dacă acțiunile separatiste sau războiul ar avea loc în regiunea Cernăuți, cu siguranță că aş fi participat benevol la mobilizare pentru a-mi apăra casa şi familia. Dar în cazul de față este vorba de acte de terorism. Prin urmare, e nevoie de trupe profesioniste, de trupele ONU şi NATO. De ce cei din Estul țării îşi părăsesc plaiul natal, se retrag la noi și cer azil, iar noi de aici, din vest, trebuie să mergem să luptăm cu teroriștii?”, a declarat un alt protestatar împotriva mobilizării, citat iarăşi de jurnalistul de la Chernivtsi News, George Bodnăraş.

Românii din Cernăuţi sunt oameni paşnici

Vitalie Zâgrea, jurnalist bucovinean, redactor-şef la Radio Ucraina-Internaţional, contactat de JURNAL, a declarat că populaţia românească din Nordul Bucovinei e în mare derută. „De trei zile cernăuţenii nu mai au acces cu mijloacele de transport pe autostrăzile regiunii. Speriaţi de valul mobilizării, populaţia din satele româneşti a ieşit în stradă, astfel asigurându-se că tinerii din localităţile de pe valea Prutului nu vor fi înrolaţi în armată şi duşi în Estul Ucrainei. Locuitorii din ţinutul Herţa au lansat un apel către preşedintele ucrainean, Parlament, ministrul apărării din ţara vecină, conducerea regiunii Cernăuţi şi alte instituţii abilitate, cu rugămintea să anuleze acel ordin de mobilizare a tinerilor, menţionând că românii din regiunea Cernăuţi au fost întotdeauna oameni paşnici şi nu doresc ca în Ucraina să fie vărsare de sânge. Protestatarii sunt dispuşi să stea în stradă până vor primi un răspuns oficial din partea conducerii statului, răspuns care să satisfacă cerinţele lor”.

„Puteţi pleca cu traiul în altă ţară…”

Ieri, 28 iulie, şeful Administrației regionale de stat Cernăuți, Roman Vanzuriak, s-a adresat către protestatarii români din regiune cu un mesaj pe pagina sa de Facebook în care propune inițierea unui dialog constructiv. „Toți cei care blochează autostrăzile ar trebui să înțeleagă că măsurile de mobilizare în fiecare localitate din Bucovina vor avea loc după aceleași reguli. Nimeni nu va face excepție sau va putea modifica ordinea de chemare la mobilizare, prin mitinguri și blocări de autostrăzi. Astăzi, soarta întregii țări (și a Cernăuțiului, de asemenea) se decide în zona unde are loc Operațiunea Antiteroristă, și nu pe autostrăzile din regiune. Este o realitate la care ar trebui să se conformeze întreaga Bucovină”, se spune în mesaj.
„Un apel aparte aș vrea să fac către cei care, pe fundalul unei disperări totale a soțiilor și mamelor, alimentează sentimente antiucrainene în regiune. Dacă vă pronunțați împotriva integrității teritoriale a statului, puteţi pleca în Rusia sau în orice altă țară, în care veți trăi mai bine decât în Ucraina”, a menționat guvernatorul regiunii Cernăuţi.

Mai grav e faptul că în presa ucraineană și pe rețelele de socializare românii sunt acuzați de separatism fiind declarați „coloana a 5-a în regiune”. Şi asta în condiţiile când la proteste au ieșit și locuitorii satelor ucrainene, precum Mamaivți (Kițmani) și multe alte sate din raionul Secureni. Menţionăm că mandatele sinilii au împânzit satele româneşti din Nordul Bucovinei. Bunăoară, primăria din Ostriţa a primit 280 de ordine de chemare la mobilizare, cea a satului Voloca – 50, în localitatea Ciagor au fost repartizate 109 foiţe, iar la Corovia – 77. Printre persoanele care au primit ordine de chemare la mobilizare se numără şi femei cu studii medicale.