Noii angajaţi la anticorupţie, testaţi cu poligraful de către SIS // PARADOX


Noul şef la CNA va trece testul după ce va fi numit în funcţie

Candidatul ales de Parlament în funcţia de director al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi ceilalţi angajaţi ai acestei structuri vor trece testul cu poligraful. Acesta va fi realizat de Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), deşi au existat propuneri din partea Ambasadei SUA ca testul să fie făcut fie de specialişti americani, fie de o echipă de specialişti moldoveni instruiţi în SUA.

Raisa LOZINSCHI-HADEI

Odată cu restructurarea Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) şi transformarea acestuia în CNA, toţi salariaţii acestuia urmează să fie angajaţi din nou, în bază de concurs. Printre probele la care urmează să fie supuşi aceştia se numără şi testul cu poligraful. Testul va fi realizat, potrivit legislaţiei, de către SIS. „Cel care va fi ales de Parlament pentru ocuparea funcţiei de director al CNA va trece testul cu poligraful odată cu ceilalţi angajaţi”, a declarat Victor Popa, preşedintele Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri şi imunităţi. Victor Popa ezită să spună ce va urma în cazul în care noul director „uns” de parlament va pica testul la care va fi supus după angajare, nu până la numirea în funcţie aşa cum ar fi normal.

Specialişti număraţi pe degete

Potrivit oficialilor, SIS dispune de specialişti calificaţi şi de tehnica necesară pentru a-i supune pe cei de la anticorupţie la un test privind implicarea acestora în cazuri de corupţie. „Transparency International Moldova” are însă unele temeri că testul cu poligraful va avea rezultatele scontate. „Era un proiect în primăvară prin care Ambasada SUA îşi exprima disponibilitatea de a ajuta o echipă din Republica Moldova să meargă în America pentru a fi instruită în domeniul testării cu poligraful. Noi chiar am propus o persoană care să meargă acolo, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Ştim că la Ministerul Afacerilor Interne este un poligraf la care lucrează un specialist cu studii la Moscova, SIS mai are poligraf, mai este o persoană fizică care se ocupă pe cont propriu cu asta şi cam atât”, ne-a spus Lilia Carasciuc, directorul executiv al „Transparency Internaţional Moldova”.

Angajaţii CCCEC nu văd rostul poligrafului

Actualul director al CCCEC, Viorel Chetraru, ştie de ce proiectul american nu a luat foc. „Cei de la Ambasada SUA ne-au spus că vor aştepta să vadă care va fi poziţia noii conduceri a CNA şi apoi vor decide dacă vor veni specialişti americani aici pentru testarea cu poligraful sau va merge o echipă de aici pentru perfecţionare în America. Noi avem specialist în acest domeniu la CCCEC, dar nu are brevet”, spune Chetraru.

Acesta crede, la fel ca alţi angajaţi actuali ai CCCEC, că un test cu poligraful la angajare nu este atât de important. „Aceste teste pot fi efectuate pe un caz concret pentru a vedea dacă angajatul nu este implicat în situaţii de corupţie. Dar aşa, la general, ce poate să arate un test cu poligraful?”, întreabă Chetraru. Mai ales că, zice el, acest lucru presupune şi cheltuieli.

Chetraru: „Dacă nu trec, plec!”

Fiind unul dintre cei 19 candidaţi pentru şefia CNA, după ce alţi trei au picat trierea la comisia parlamentară de profil pe motiv că nu au câte zece ani lucraţi în domeniu, Chetraru spune că este pregătit să treacă toate testele necesare. Referitor la zvonurile precum că ar fi preferat de actuala majoritate parlamentară pentru noua funcţie de director CNA, Viorel Chetraru spune că nu a discutat cu nimeni despre asta. Acesta nu este de acord să rămână un simplu angajat al CNA, dacă nu va fi ales director. „Eu am un contract în afara ţării şi dacă nu trec concursul, plec”, afirmă actualul director al CCCEC.

Săptămâna viitoare, Comisia parlamentară juridică, pentru numiri şi imunităţi va supune candidaţii la şefia CNA unui test în scris şi unui interviu. Candidatul care va acumula cel mai mare punctaj va fi propus parlamentului pentru numirea în funcţie.

 

 

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)