Noi tensiuni în jurul şcolilor româneşti din Transnistria

scoli transnistriaGimnaziul Corjova, obligat să plătească peste jumătate de milion de lei pentru arendă

Autorităţile de la Tiraspol solicită administraţiei Gimnaziului Corjova, raionul Dubăsari, să achite o taxă de zece ori mai mare pentru arenda clădirii şcolii după ce, în vara lui 2013, au calculat taxa de cinci mii de lei pe lună. Administraţia gimnaziului a declarat că nu are surse pentru a achita peste jumătate de milion de lei anual pentru arenda clădirii construită de fosta gospodărie a colhozului, în care au muncit de fapt bunicii şi chiar părinţii copiilor care studiază în această instituţie de învăţământ.

Constantin Sucitu, directorul Gimnaziului Corjova, raionul Dubăsari, ne spune că cel de-al treilea contract pe care a fost somat recent să-l semneze l-au primit în noiembrie 2013. Dacă în primul contract, administraţia oraşului Dubăsari solicita să plătească circa 5000 de lei pe an, în al doilea contract – circa 40 de mii de lei pe an, în al treilea, semnat de noul şef al administraţiei oraşului Dubăsari, Fiodor Kovalev, au fost efectuate calcule pentru fiecare metru pătrat ale celor două clădiri ale gimnaziului şi li se solicită 39692 de ruble transnistrene, circa 50 de mii de lei pe lună.

„Este o nouă provocare pusă la cale de autorităţile de la Tiraspol. Conform contractului de reparaţie capitală a acestor clădiri pe care am efectuat-o în 2005 cu asistenţa Fondului de Investiţii Sociale din Moldova, administraţia oraşului Dubăsari a semnat contractul prin care se obligă să nu ceară plată pentru arendă pe parcursul a zece ani. Cel puţin până în 2015, nu au dreptul să ceară bani de la noi. Totodată, aceste clădiri nu aparţin oraşului Dubăsari, ele au fost construite de fostul colhoz, respectiv de părinţii copiilor din Corjova care învaţă aici”, a declarat Sucitu.

Vor să tensioneze situaţia

Autorităţile de la Chişinău au investit în reparaţia Gimnaziului Corjova peste 1, 6 milioane de lei. Directorul gimnaziului a solicitat sprijinul Ministerului Reintegrării şi Ministerului Educaţiei. În afară de aceste contracte, ca şi în cazul celorlalte şcoli din Transnistria, Gimnaziul Corjova a fost avertizat că instituţiei i-a fost atribuit cod fiscal de către Inspectoratul Fiscal Dubăsari, unde urmează să prezinte documentele financiare ale salariaţilor.

„Noi achităm impozite părţii care ne plăteşte, Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova. Nu au niciun drept să verifice salariile angajaţilor instituţiei. Pe această cale se vrea tensionarea situaţiei în jurul şcolilor cu predare în limba română din Transnistria”, mai spune Sucitu.

Nu departe de Gimnaziul Corjova, în preajma localităţii Cocieri, se află Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”. Aici au fost deschise câte o clasă de liceu de-a X şi a XII cu predare în limba rusă, unde învaţă copii din oraşul Dubăsari.

„Am prezentat ca exemplu situaţia în care Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova a creat condiţii optime pentru elevii din Transnistria, de ce nu le-ar fi asigurate şi copiilor din Corjova condiţii ca să poată învăţa în linişte. Întrebarea mea a rămas însă fără răspuns”, a mai spus Sucitu.

Conturi blocate la Liceul „Lucian Blaga”din Tiraspol

Recent, mai mulţi directori de şcoli cu predare în limba română din Transnistria au organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia au anunţat că, începând cu decembrie 2013, situaţia în jurul şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului s-a tensionat. Liceul „Lucian Balga” din Tiraspol, care se află în subordinea Chişinăului, riscă să fie închis după ce autorităţile separatiste de la Tiraspol au înaintat un ultimatum conducerii instituţiei, în care impun condiţii ce sunt imposibil de îndeplinit, după ce conturile liceului au fost blocate.

În scrisoarea semnată de autorităţile de la Tiraspol se arată că, până la 15 martie, liceul este obligat să aibă apă caldă, cantină și sală de sport. Acest lucru este imposibil, spune Ion Iovcev, directorul liceului, pentru că nu vor fi bani pentru întreţinerea liceului după ce conturile bancare au fost blocate.

„E o acţiune bine gândită de către securitatea de la Tiraspol, care acţionează la indicațiile nemijlocite ale liderului Evgheni Sevciuk. Acţiunea are drept scop de a se obţine controlul asupra acestor şcoli”, a declarat directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)