„Noi suntem viitorul acestui stat”

1381754_10203051760319537_3838515348344060229_nMarţi, 21 octombrie curent, elevii din clasa XII a Liceului Teoretic Măgdăceşti, raionul Criuleni, au participat la dezbaterea „Primul meu vot”, organizată de redacţia JURNALULUI şi implementată de Asociaţia Presei Independente în cadrul Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte din Republica Moldova, cu suportul Consiliului Europei. La finalul dezbaterii, cei 31 de participanţi au spus că vor merge la alegerile parlamentare ordinare din 30 noiembrie curent, deoarece „votul fiecăruia dintre ei contează”.

Adrian Guzun, 18 ani, va fi observator la alegerile din noiembrie curent. Secţia de votare va fi deschisă chiar în incinta liceului. Tânărul vrea ca alegerile din acest an să fie corecte. Adrian Guzun este decis pentru cine îşi va da votul, „doar pentru un partid care are în programul său electoral opţiuni de dezvoltare pe care le am şi eu”. Un alt tânăr, Vasile Spânu, crede că şi în acest an ar putea fi înregistrate încălcări în timpul desfăşurării alegerilor. „Voi merge la vot, deoarece este dreptul meu moral şi obligaţia fiecărui cetăţean al R. Moldova. Voi alege formaţiunea care îşi propune să reprezinte interesele statului. Dacă vrem schimbarea, trebuie să facem să se producă”, a adăugat tânărul. „Vom merge la alegeri pentru că noi suntem viitorul acestui stat”, au spus cei 31 de elevi prezenţi la discuţii. Tatiana Botnari, elevă în clasa XII, profil umanist, a spus că fiecare cetăţean al RM, indiferent de naţionalitate şi confesiune, trebuie să participe şi să fie activ.

Elevul Ion Bajora nu este convins dacă alegerea pe care o va face este una corectă. El se informează din ştirile TV şi online despre partidele politice incluse în lista electorală şi, până în ziua alegerilor, va face o alegere. „Trebuie să ne alegem reprezentanţii, pentru că în democraţie doar astfel ne construim viitorul”, a spus Elena Onica, elevă în clasa XII. Unul dintre obiectivele întâlnirii cu elevii Liceului Măgdăceşti – aici îşi fac studiile copii din localităţile Drăsliceni, Ratuş, Paşcani, Porumbeni, Micăuţi, Logăneşti, Gornoe – a fost stimularea activismului şi creşterea gradului de implicare a tinerilor în viaţa comunităţii locale şi a statului în ansamblu, prin activităţi de educaţie civică şi electorală în rândul celor care au atins vârsta majoratului după ultimele alegeri sau urmează să împlinească 18 ani până la 30 noiembrie 2014, când vor avea loc alegerile parlamentare ordinare în Republica Moldova.

Cei 31 de liceeni au fost informaţi despre democraţie, alegeri, sisteme electorale, organe electorale, procedura de votare, importanţa participării oricărui cetăţean al Republicii Moldova la alegeri şi cum poate influenţa un singur vor rezultatul alegerilor de orice nivel. Tinerii au fost încurajaţi să participe activ la alegeri nu doar ca alegători, ci şi în calitate de observatori, pentru ca alegerile loc să se desfăşoare liber şi corect.

The following two tabs change content below.