Noi şefi în Dealul Schinoasei

Consiliul de Observatori (CO) al Companiei Publice „Teleradio Moldova” a ales la sfârşitul săptămânii trecute un nou preşedinte al Companiei şi un nou director al radiodifuziunii publice. Noii şefi din Dealul Schinoasei sunt Constantin Marin, preşedinte al TRM, şi Alexandru Dorogan, ales pentru funcţia de director al Radio Moldova. Concursul pentru desemnarea unui nou director la postul public tv Moldova 1 a fost amânat la recomandarea Curţii de Apel.

Victorie la limită

Constantin Marin a câştigat la limită concursul pentru funcţia de preşedinte al TRM. Pentru candidatura sa au votat cinci din cei nouă membri ai CO. Deşi iniţial anunţase că îşi va da votul pentru Alexandru Dorogan, preşedintele CO Eugen Râbcă şi-a revăzut opţiunea atunci când a văzut că pentru Marin votează patru dintre colegii săi. „Îmi cer scuze de la domnul Dorogan, dar am decis să votez pentru Marin pentru a evita un nou tur”, a explicat Râbcă. Decizia CO nu l-a surprins pe unul dintre candidaţii din concurs, Valeriu Saharneanu, care a declarat înainte de începerea votării că are un bileţel pe care scrie numele câştigătorului. „Nu vreau ca membrii CO să aleagă acest nume. Vreau să testez dacă politicul este implicat în numirea preşedintelui”, a spus Saharneanu înainte de votare pentru ca după încheierea exerciţiului de vot să le arate jurnaliştilor că pe bileţel era scris „Constantin Marin”. Menţionăm că noul preşedinte al TRM este decan al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la USM. Citiţi mai jos un interviu cu Constantin Marin.

Ales în trei runde

Nici alegerea lui Alexandru Dorogan în funcţia de director al Radio Moldova nu a fost mai simplă. Dorogan a fost ales în funcţie abia după trei runde de vot, pe motiv că nu se înregistra numărul necesar de voturi. În prima rundă, Dorogan a acumulat 4 voturi. Alţi doi candidaţi, Angela Sîrbu şi Eduard Maciac, au acumulat câte două voturi. În runda a doua, pentru Dorogan au votat 5 membri ai CO. Ceilalţi doi au acumulat din nou câte două voturi. În cele din urmă, în runda a treia, pentru Dorogan au votat 8 membri ai Consiliului, astfel încât acesta a câştigat concursul pentru ocuparea funcţiei de director al Radio Moldova. Menţionăm că Alexandru Dorogan a mai activat în această funcţie în perioada 1991-1997. În ultimul timp, el ocupa funcţia de director al Asociaţiei Presei Electronice.

Concursul pentru desemnarea directorului televiziunii naționale a fost amânat după ce Curtea de Apel a sistat temporar hotărârea CO de destituire din funcţie a directorului TVM, Adela Răilean, care a contestat decizia CO în judecată.